Yπολογίζεται ότι το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού, μέσω Διαδικτύου. Και μπορεί το cyber bullying να συμβαίνει πίσω από μια οθόνη, οι επιπτώσεις του όμως είναι πολύ σημαντικές. Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς αν υποψιαστούν ότι το παιδί τους είναι θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού;

* Μιλήστε στο παιδί σας για το διαδικτυακό εκφοβισμό όπως θα το κάνατε για άλλα είδη εκφοβισμού, και προτρέψτε το να έλθει σε εσάς αν ποτέ οποιοσδήποτε το αναστατώσει στο Διαδίκτυο, το κινητό του ή άλλες συσκευές. Ρωτήστε το παιδί σας:
-Αν έλαβε ποτέ κάποιο e-mail ή γραπτό μήνυμα που να το αναστάτωσε.
-Αν ανάρτησε κανείς στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με το ίδι μέσα, χωρίς να του ζητήσει την άδεια.
-Αν συμμετείχε στον εκφοβισμό κάποιου άλλου παιδιού στο Διαδίκτυο ή μέσω του κινητού του.
* Αν το παιδί σας, σάς αποκαλύψει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, προσφέρετέ του και πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη:
-Καθησυχάστε το, πως έπραξε ορθά και ενθαρρύνετέ το να σας πει σας τι συμβαίνει.
-Διαβεβαιώστε το (λεκτικά και συναισθηματικά) ότι είναι ασφαλές.
-Εξηγήστε ότι δεν πρέπει να απαντά στον εκφοβισμό, καθώς αυτό θα μπορούσε να χειροτερέψει τα πράγματα.
-Καθίστε με το παιδί σας και καταγράψτε το περιστατικό εκφοβισμού. Συλλέξετε στοιχεία, π.χ. σώζοντας γραπτά μηνύματα ή εκτυπώνοντας e-mail και στιγμιότυπα οθόνης από ιστοτόπους. Μην σβήσετε τίποτε.
-Επικοινωνήστε με τον πάροχο των υπηρεσιών Διαδικτύου, κινητής τηλεφωνίας ή κοινωνικής δικτύωσης. Αν ό,τι συνέβη παραβαίνει τους Όρους Χρήσης ή τις Οδηγίες Κοινότητας του παρόχου, ο πάροχος μπορεί να αναστείλει το λογαριασμό του ατόμου που διέπραξε τον εκφοβισμό, να καταργήσει περιεχόμενο ή να εγκαταστήσει νέο αριθμό κινητού.
-Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, για την αντιμετώπιση τυχόν ψυχοσωματικών διαταραχών στο παιδί.
 stogiatro.gr
 
Top