Με μία αρκετά σκληρή Ανακοίνωσή της η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) καταφέρεται εναντίον όσων «προσπαθούν υπόγεια και συγκαλυμμένα να δημιουργήσουν εντάσεις και να καλλιεργήσουν κλίμα αντιδράσεων για να σταματήσει το έργο των δασικών χαρτών». Στην μακροσκελή της ανακοίνωση η ΠΕΔΔΥ στρέφεται κατά κυβερνητικού στελέχους της κυβέρνησης (πρώην υπουργού ΥΠΕΝ) τον οποίο αποκαλεί «εμπνευστής των “ιωδών γραμμών” και των εξαιρέσεων από το Δασικό Χάρτη των “οικιστικών πυκνώσεων”.
Ολόκληρη η Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου της ΠΕΔΔΥ έχει ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις «οικιστικές πυκνώσεις» έρχονται οι … «αγροτικές πυκνώσεις» ?
Την ώρα που οι συνάδελφοι μας στους νομούς που έχουν γίνει αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, δίνουν την μεγαλύτερη (προσωπική και υπηρεσιακή) μάχη για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της Διοίκησης (και συνεπώς του ίδιου του Κράτους) , απέναντι στους Έλληνες πολίτες - αγρότες κυρίως- στο φλέγον θέμα των Δασικών Χαρτών, κάποιοι μέσα στην Κυβέρνηση, κυριολεκτικά "αγρόν αγόραζαν και αγοράζουν. Και όλα αυτά όταν με βάση τον ισχύοντα νόμο, η Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ, επιχειρούν να προχωρήσουν με το μικρότερο δημόσιο κόστος και την μεγαλύτερη τεχνική αξιοπιστία την Κύρωση των Χαρτών, που αποτελεί όραμα ετών για τη διοίκηση, ανάγκη για την προστασία της Δημόσιας κα ιδιωτικής περιουσίας και Συνταγματική υποχρέωση, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα στις πολιτικές αμφιθυμίες, τις τοπικές στρεβλώσεις και τις ελλείψεις τόσων ετών, αλλά και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην υποχρέωσή της πολιτείας (και) έναντι των θεσμών να ολοκληρώσει το έργο ...
Την ίδια ώρα, που διάφοροι κύκλοι τοπικών συμφερόντων προσπαθούν υπόγεια και συγκαλυμμένα να δημιουργήσουν εντάσεις και να καλλιεργήσουν κλίμα αντιδράσεων για να σταματήσει το έργο και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και μικρο-επιδιώξεις, επιβεβαιώνοντας την παροιμία ότι "ο λύκος (καταπατητής) στην αναμπουμπούλα χαίρεται "...
Την ώρα που τα επαγγελματικά και επιστημονικά επιμελητήρια, η Ομοσπονδία Γεωτεχνικών, η ΠΕΔΔΥ, οι κλαδικοί σύλλογοι και οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς στηρίζουν το έργο...
Έρχεται, ο εμπνευστής των "ιωδών γραμμών" και των εξαιρέσεων από το Δασικό Χάρτη των "οικιστικών πυκνώσεων " (υπόθεση που θα κριθεί σύντομα στο ΣτΕ) και καταθέτει μια ακόμη πρόταση ανάλογης σοβαρότητας και αντίστοιχων επιπτώσεων η οποία υπονομεύει το έργο των Δασικών Χαρτών, αγνοώντας την προσπαθεια ετων και το δημοσιονομικό κόστος για την πολιτεία, προτείνοντας στην Κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το χάρτη οι εκτάσεις που έχουν αλλάξει χαρακτήρα και από δασικές στην αεροφωτογραφία παλαιότερης λήψης σήμερα εμφανίζονται ως γεωργικές και μάλιστα επιδοτούμενες ...
Φαίνεται ότι μετά την "εξυπηρέτηση" των ψηφοφόρων των οικιστικών πυκνώσεων "προέκυψε" παρόμοια ανάγκη για τους κατόχους γεωργικών εκχερσώσεων. Μήπως να βάλουμε τελικά σε ιώδες και όλα τα Δάση για κάποιους που δεν πρόκαναν, για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα ???
Μήπως με ένα άρθρο σε ένα νόμο να αποφανθούμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δάση, σβήνοντας δια παντός τους αγώνες δεκαετιών για τη δασοπροστασία, που έκαναν μαζί μας και οι ίδιοι από τη θέση της αντιπολίτευσης και να ησυχάσουμε δια παντός και από τα δάση και από όσους δασικούς και περιβαλλοντικούς φορείς ενοχλητικά (αλλά σταθερά και με επιχειρήματα) προσπαθούν να διασώσουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τη δημόσια περιουσία ??
Πως είναι δυνατόν οι ίδιοι και οι ίδιοι κύκλοι «πολιτικής» να προσπαθούν να στηρίξουν τις δήθεν ριζοσπαστικές απόψεις τους, για «εξαίρεση από το χάρτη των γεωργικών εκτάσεων που παράνομα ή μη κανονικά, εκχερσώθηκαν», διατυπώνοντας μεταξύ άλλων και ατεκμηρίωτες –συνεπώς ανυπόστατες- κατηγορίες κατά «κλάδων εργαζομένων» σε κλειστές συσκέψεις με ομολόγους τους Υπουργούς, εκφράζοντας και υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις πιο υπονομευτικές για το έργο των Δασικών Χαρτών προτάσεις ?
Αλήθεια ποια η άποψη των οικολόγων Πράσινων για την πρόταση που διατυπώθηκε για επέκταση των ιωδών εξαιρέσεων από το δασικό χάρτη, στα εκχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως γεωργικές ?
Ποια η θέση κάθε ενεργού πολίτη στην προσπάθεια αυτών των πολιτικών κύκλων να υπονομευτεί πολιτικά και διοικητικά ο χαρακτήρας και η εγκυρότητα του έργου των Δασικών Χαρτών έναντι κάθε αρχής ?
Πόσο κοινωνικά και πολιτικά είναι ορθό ένας Υπουργός, που μέχρι πρότινος είχε την πολιτική ευθύνη του Δασικού Τομέα, να στρέφεται και να καταφέρεται κατά των μέχρι πρότινος συνεργατών του, των Δασικών Υπαλλήλων, κατηγορώντας τους για διαφθορά (κάτι που βέβαια κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις τοποθετήσεις του στη Βουλή θα διαπιστώσουμε ότι ήταν το μόνιμο επιχείρημά του στη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας στο ΥΠΕΝ ...)
Εμείς τον καλούμε από τη θέση ευθύνης που κατέχει αντί να καταφέρεται με αοριστίες κατά παντός να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και να καταγγείλει υπεύθυνα και επώνυμα κάθε πράξη που γνωρίζει και αφορά έκνομες ή μη κανονικές συμπεριφορές οποιουδήποτε .
Τον καλούμε επίσης να διαβάσει έστω και τώρα τις ρυθμίσεις και τους κανόνες τους οποίους ο ίδιος υποτίθεται ότι εισηγήθηκε και αφορούν το θέμα των Δασικών Χαρτών, μιας και συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι πέρασε, είδε και απήλθε και μυρωδιά δεν πήρε … Πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι ο Δασικός Χάρτης δεν επιλύει από μόνος του καμιά παθογένεια, απλά την αναδεικνύει σε όλες της τις διαστάσεις, ώστε στη συνέχεια ο υπεύθυνος πολιτικός να έχει την τόλμη να την επιλύσει !
Για την Ένωσή μας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα .
- Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις ευθύνες που της αναλογούν παρέχοντας εγγυήσεις σταθερότητας, εδραιώνοντας την καλή πίστη των ενδιαφερομένων πολιτών – αγροτών- απέναντί στις Υπηρεσίες και το Κράτος Δικαίου, κάνοντας τις απαραίτητες απλές και άμεσες διορθώσεις, κάνοντας χρήση διατάξεων που ήδη ισχύουν και επιλύουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις, για να στηριχθεί η ποιότητα και το Κύρος των Δασικών Χαρτών έναντι κάθε αρχής.
- Η αντιπολίτευση πρέπει να στηρίξει το έργο, γόνιμα και δημιουργικά περιορίζοντας την αντιπολιτευτική της διάθεση στην ουσία του έργου, που δεν είναι άλλη από το να μπει ένα τέλος στην αυθαιρεσία ετών και τον καιροσκοπισμό που ευνόησε τις καταπατήσεις της δημόσιας περιουσίας. Οι δασικοί χάρτες, η προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και η οριστική επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στις μορφές και τις χρήσεις γης είναι και δική της υποχρέωση και αυτή η ανάγκη έχει αποτυπωθεί στους νόμους και στη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων της Χώρας μας .
- Έχει όμως έρθει και η στιγμή να αξιολογήσουμε πολιτικά όσους δεν προσέφεραν και δεν προσφέρουν τίποτα με την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή του τόπου, απεναντίας δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για κάτι καλό, αξιόπιστο, χρήσιμο και αναγκαίο βήμα .
Geoponiprevezas

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Top