Τέλος εποχής για το Ματέο Ρέντσι, που ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας

- "Αντίο σε όλους και ευχαριστώ, Ματέο" έλεγε το χειρόγραφο σημείωμα που ανήρτησε στο Twitter λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις
- Βαθιά διχασμένη η κεντροαριστερά μετά το "στραπάτσο" του δημοψηφίσματος
- Το ενδεχόμενο διάσπασης και αυτό των εκλογών

Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει μετά από την ήττα του στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ομως, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, καθυστερεί την αποδοχή της παραίτησης, ζητώντας του να μείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, καθώς αύριο θα ξεκινήσει τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων να αναμένονται το Σάββατο.

Μετά τις διαβουλεύσεις, ο Ματαρέλα αναμένεται να ζητήσει από μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Ματέρο Ρέντσι ή από πολιτικό του κόμματός του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Ματαρέλα καθυστερεί την παραίτηση του Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να φύγει από τη θέση του τη Δευτέρα, αλλά ο πρόεδρος της Ιταλίας του ζήτησε να μείνει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που έγινε σήμερα.

Το γραφείο της ιταλικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο κ. Ματαρέλα ζήτησε από τον κ. Ρέντσι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Λίγες ώρες πριν παραιτηθεί και επίσημα από πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι αποχαιρέτησε τους ψηφοφόρους του με μια ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα.

"Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, οι περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους δεν ήταν αρκετε΄ς για να κερδίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δημοψηφίσματος. Και όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, αντέδρασα σε αυτήν την ήττα με αυτήν την ομιλία. Νιώθω σαν να τα παρατάω ή σαν να θέλω να πάρω εκδίκηση Διαβάζω τις εφημερίδες και αναρωτιέμαι τι μπορεί αν σκέφτεται ένας πολίτης... Στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα χιλιάδες emails και μηνύματα στο κινητό μου και σκέφτομαι ότι είμαι τυχερός που περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα. Από την πλευρά μου, χαμογελάω και πιστεύω ότι τελείωσα καλά τη δουλειά μου. Σήμερα, για παράδειγμα, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2017, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό", γράφει μεταξύ άλλων ο Ρέντσι, ο οποίος συνοδεύει την ανάρτηση με μια φωτογραφία που έχει ένα χειρόγραφο σημείωμα: "Αντίο σε όλους και ευχαριστώ".

newsit.gr
 
Top