Να 'σαι αγκαλιά με θεόρατες βουνοκορφές, στα σπλάχνα λιθόχτιστων όγκων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Τα Τζουμερκοχώρια ορθώνονται υπερήφανα στον ταξιδιωτικό χάρτη και ακτινοβολούν την απύθμενη γοητεία που τα έκανε διάσημα.
Τα βρίσκεις θρονιασμένα κάτω από απόκρημνες κορυφές. Τα Τζουμερκοχώρια, τα πέτρινα στολίδια της νότιας Πίνδου, ισορροπούν σε αδυσώπητες χαράδρες, συνορεύουν με βοσκοτόπια και ραχούλες, προλογίζουν ρέματα, στεφανώνουν τις όχθες τους με γεφύρια, κλείνουν μέσα τους δεκάδες γάργαρες πηγές.
Από τον 15ο αι. στέκουν αγκαλιά με τους πέτρινους γίγαντες των αλλιώς αποκαλούμενων Αθαμανικών ορέων, που ξεπερνούν τα 2.000 μ. υψόμετρο· η κορμοστασιά τους σχηματίζει ένα αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στον ποταμό Αραχθο και στον Αχελώο.
Τζουμέρκα, βλάχικο όνομα. Γεμίζει το στόμα. Και τον χάρτη! Η επιμήκης κορυφογραμμή (τζουμ στα βλάχικα σημαίνει «απότομη κορυφή») κατεβαίνει από βορρά προς νότο και μοιράζεται ανάμεσα σε Ιωάννινα, Αρτα και Τρίκαλα, φτιάχνοντας ένα μεγαλειώδες και ανυπέρβλητο σύνορο ανάμεσα στην Ηπειρο και τη Θεσσαλία.
Σκέψου βουνά περήφανα, συμπαγή, τραχιά, ατελείωτα, που σε αποστομώνουν.
Τα Βόρεια Τζουμέρκα ανήκουν στην επικράτεια των Ιωαννίνων και είναι προσεγγίσιμα μέσω Αρτας-Αγνάντων απ’ τον νότο ή μέσω Εγνατίας οδού από τη Βόρεια Ελλάδα (και έξοδο λίγο πριν από τα Γιάννενα μέσω Κουτσελιού, Παλαιοχωρίου και Προσηλίου). Οι μνημειώδεις στροφές είναι γεγονός, χαλάλι όμως άπαξ και ιδωθείς με τον προορισμό σου.
Συρράκο λοιπόν και Καλαρρύτες οι ακρογωνιαίοι λίθοι μιας πετρόχτιστης, ενιαίας ύπαρξης. Τα δίδυμα, βλάχικα και αντικριστά χωριά μετρούν ουκ ολίγα κοινά σημεία: και τα δύο υποδείγματα παραδοσιακών οικισμών, και τα δύο αρχοντοχώρια, και τα δύο χτισμένα με άφθονη πέτρα και τόνους σχιστόπλακας.
Ανάμεσά τους κυλάει το φαράγγι του Χρούσια (παραπόταμος του Καλαρρύτικου ή Καλαρρυτινού - συνέχεια του Αραχθου), και είναι αυτό το φαντασμαγορικό χάσμα που ευθύνεται για τα 18 χλμ. που οδικώς τα χωρίζει, ή την 1.30 ώρα περπατήματος μέσω ενός φιδογυριστού, παγωμένου στον χρόνο καλντεριμιού.
Το κοινό παρελθόν της πασιφανούς ευημερίας (δεν συγκαταλέγονται τυχαία στα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας) οφείλεται στα ειδικά προνόμια που απολάμβαναν επί τουρκοκρατίας, απόρροια της εμπορικής δραστηριότητας που ομοίως ανέπτυξαν από τα μέσα του 18ου αι.
πηγη  thetravelbook.gr_
Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας.

 βίντεο Vangelis Doutsios
 
Top