Με ένα εντυπωσιακό δρώμενο παρασκευής τούρτας κίτρου μισού τόνου ολοκληρώθηκε στο Γαράζο Μυλοποτάμου η 28η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Η τριήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την προβολή του αιτήματος διάσωσης της καλλιέργειας και παραγωγής κίτρου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου με την λειτουργία των εκθεσιακών κέντρων όπου ντόπιοι εικαστικοί καλλιτέχνες και παραγωγοί τοπικών προϊόντων παρουσίασαν τα έργα τους και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Συμμετείχαν ο Νίκος Παπαδογιάννης με χειροποίητες κέρινες δημιουργίες, η Κατερίνα Λιναρδακη με παραδοσιακές χειροποίητες κηραλοιφές και σαπούνια ελαιολάδου, η Κωσταντίνα Μαρινάκη με έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας, ο Μάρκος Μαρινάκης με χειροποίητα κεραμικά κοσμήματα, η Δήμητρα Μανουσογιωργάκη με χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ, η Δανάη Γιοβανη με χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά, η Μάγδα Κιαγιά – Δράγαση με έργα γλυπτικής σε πέτρα και η Κωνσταντίνα Μουντάκη με εικόνες πάνω σε διάφορα υλικά της φύσης σε χειροποίητη τεχνική.

Το ίδιο βράδυ έγινε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της Θεατρικής Ομάδας Γαράζου που παρουσίασε το έργο της Κωνσταντίνας Γιαχάλη «Τι θα κάνουμε με τον Αντώνη» σε σκηνοθεσία Καλλιόπης Τσιμπισκάκη για να συναρπάσει και να αποσπάσει το πιο θερμό χειροκρότημα του πολυπληθούς κοινού που είχε κατακλείσει την όμορφη πλατεία του χωριού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε και το βράδυ της 2ης ημέρας με την ίδια επιτυχία, ενώ νωρίτερα οι σεφ και ομάδα μαθητών των ΙΙΕΚ GRANT παρουσίασαν γλυκές και αλμυρές συνταγές με κίτρο αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τα εδέσματα που παρασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό. Το ΙΙΕΚ GRANT προσέφερε επίσης δέκα υποτροφίες για σεμινάρια στις σχολές του στο Ρέθυμνο, οι οποίες κληρώθηκαν.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα της γιορτής ξεκίνησε με ένα συναρπαστικό δρώμενο παρασκευής επί τόπου μιας τούρτας κίτρου από τους ΣΕΦ του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής. Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Ινστιτούτου κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη στήθηκε μια γιγαντιαία τριώροφη τούρτα κίτρου πάνω σε μια ξύλινη κατασκευή συνολικού εμβαδού 30,34 τετραγωνικών μέτρων. Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότι το συνολικό της βάρος ήταν 520 κιλά και ήταν η μεγαλύτερη τούρτα που έχει παρασκευαστεί μέχρι σήμερα στην Κρήτη αφού κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε γίνει σε εκδήλωση στο Νομό Ηρακλείου και ήταν 210 κιλά. Χορηγοί των υλικών ήταν η LEADER Κρήτης του Γεωργίου Μαρή, οι Μύλοι Κρήτης και η εταιρεία «Αυγά Λαδάκης».



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση Κρητικών και Ελληνικών χορών από τα συγκροτήματα του Συλλόγου «Τ’ Αόρι» με τους μαθητές του Στέλιου Πατελάρου και της Κατερίνας Ανδραδάκη να εντυπωσιάζουν.

Στις εκδηλώσεις της 28ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ.Δημήτρης Κόκκινος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργης Μαρής, οι Αντιδήμαρχοι Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Καφφάτος και κ. Μανώλης Καλυβιανάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Γιώργης Κλάδος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και θεατρικών ομάδων και κυρίως πολυπληθές κοινό, το οποίο με την παρουσία του κατέδειξε την στήριξη και την εμπιστοσύνη του στους διοργανωτές και την Γιορτή Κίτρου, που αποτελεί την πιο παλιά πολιτιστική διοργάνωση του Νομού Ρεθύμνου καθώς ξεκίνησε το 1981.

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr
 
Top