Φόβοι ακόμη και για μη συνέχιση του πολιτιστικού θεσμού των Μερκουρείων, εάν η κατάσταση στα ΔΗΠΕΘΕ συνεχιστεί. Το φετινό πρόγραμμα.

της Βάσιας Μπάρμπα//voria.gr
Με τη συμμετοχή μόλις τεσσάρων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων θα πραγματοποιηθούν φέτος τα 22α Μερκούρεια, η ετήσια σειρά θεατρικών παραστάσεων που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών όταν άλλες χρονιές η συμμετοχή έφτανε και ξεπερνούσε τα δέκα ΔΗΠΕΘΕ.
Σε σχετική συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννη Αναστασάκη, εκφράστηκαν φόβοι ακόμη και για μη συνέχιση του πολιτιστικού θεσμού των Μερκουρείων, εάν συνεχιστεί η παρακμή των ΔΗΠΕΘΕ.
«Από τα συνολικά 16 ΔΗΠΕΘΕ που υπάρχουν στη χώρα, λειτουργούν μόλις τα πέντε κι απ' αυτά εμείς καταφέραμε να φέρουμε τα τέσσερα στο δήμο μας, για να γίνουν τα φετινά Μερκούρεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίμος Δανιηλίδης.
Τα Μερκούρεια, είναι μια γιορτή θεάτρου αφιερωμένη στην αείμνηστη ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη που ξεκίνησε το 1995. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε καλοκαίρι όλα τα «παιδιά», της Μελίνας Μερκούρη, δηλαδή τα ΔΗΠΕΘΕ, συγκεντρώνονται στο ίδιο «σανίδι», στο δήμο Νεάπολης - Συκεών.
Μάλιστα, ο κ. Δανιηλίδης εξήγησε πως είχε προτείνει στους αρμόδιους φορείς να επεκταθεί ο θεσμός σε όλους τους δήμους της χώρας, ούτως ώστε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της Ελλάδας να ταξιδεύουν παντού και να χαρίζουν τέχνη στους πιο απομακρυσμένους προορισμούς. Το αίτημά του όμως αυτό απορρίφθηκε κι έτσι τα Μερκούρεια πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μονάχα υπό τη σκέπη του δήμου Νεάπολης - Συκεών.
Απώτερος σκοπός των Μερκουρείων, είναι να γίνεται κάθε χρόνο πραγματικότητα το όραμα της Μελίνας Μερκούρη, αυτό της «θεατρικής αποκέντρωσης». Το να προσφέρεται, δηλαδή, υψηλής ποιότητας θέατρο σε περιφέρεια, κωμοπόλεις και χωριά της επαρχίας. Αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης, ήταν και το πνεύμα στο οποίο ιδρύθηκαν τα ΔΗΠΕΘΕ, τα οποία όμως δεν εκπληρώνουν το στόχο τους, αλλά υπολειτουργούν.
Με την άποψη του δημάρχου συντάχθηκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την παρακμή στην οποία βρίσκονται τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας.
Τα 22α Μερκούρεια, εκτός από τις τέσσερις παραστάσεις που θα ανέβουν από τα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κρήτης, Κοζάνης και Λάρισας, θα περιλαμβάνουν και δύο παραστάσεις από το ΚΘΒΕ και δύο ακόμη παραστάσεις με «ντόπιο» θίασο: μία από το θεατρικό εργαστήρι ΘΕΣΠΙΣ του δήμου Νεάπολης - Συκεών και μία από την κεντρική σκηνή του δήμου «Μελίνα Μερκούρη».
«Έτσι, με τα πολλά, συγκεντρώσαμε οκτώ παραστάσεις για να γίνουν και φέτος τα Μερκούρεια. Τι θα συμβεί του χρόνου, όμως, εάν τα διαθέσιμα ΔΗΠΕΘΕ είναι ακόμη λιγότερα;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος. Τα Μερκούρεια στα 21, μέχρι τώρα, χρόνια που πραγματοποιούνται, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν σχεδόν 120 χιλιάδες θεατές. Τη συμπαράστασή του στο θεσμό επεδείκνυε όσο ζούσε και ο σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη, Ζυλ Ντασέν. «"Η Μελίνα χαμογελάει από ψηλά και χαίρεται γι' αυτό που κάνετε, θα τα καταφέρετε", μας έλεγε ο Ζυλ Ντασέν, ο οποίος μας είχε τιμήσει και με την παρουσία του στη διοργάνωση», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

«Μάθε, παιδί μου, θέατρο»
Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα θεατρικής παιδείας το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή ο δήμος Νεάπολης Συκεών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όλοι οι μαθητές των σχολείων του δήμου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαζικά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όλες τις παραστάσεις που ανεβάζει το ΚΘΒΕ, στις μεγάλες του αίθουσες. Τα έξοδα καλύπτονται από το ταμείο του δήμου. «Κανένα ευρώ που πηγαίνει για την παιδεία ή τον πολιτισμό δεν το θεωρούμε σπατάλη», δήλωσε σχετικά ο δήμος.
Το πρόγραμμα όμως δεν περιλαμβάνει μια απλή προβολή της παράστασης. Οι μαθητές πληροφορούνται από τους καθηγητές και τους δασκάλους τους για την παράσταση πριν ακόμα τη δουν και προετοιμάζονται. Κατόπιν, υπάρχει μέριμνα για την μεταφορά των μαθητών από το σχολείο τους στο θέατρο και την επιστροφή τους. Μετά το τέλος της παράστασης οι μαθητές έχουν όλους τους συντελεστές διαθέσιμους για να συζητήσουν μαζί τους και να μάθουν οτιδήποτε θελήσουν σχετικά με την εκτέλεση της παράστασης. «Είναι σπουδαίο αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά μας», σχολίασε ο κ. Αναστασάκης.
Οι παραστάσεις
Όλες οι παραστάσεις θα ανέβουν στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», που βρίσκεται στην οδό Καρόλου Κουν. Από το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεχωρίζει η «Απολογία του Σωκράτη», με την οποία θα πέσει και η αυλαία της γιορτής. Η παρακολούθηση θα έιναι για τους θεατές - δικαστές μια βιωματική εμπειρία, αφού ο Βασίλης Καραμπούλας που θα ερμηνεύσει το Σωκράτη θα απαγγείλει τα λόγια του στα αρχαία ελληνικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Πρόκειται για την αναπαράσταση της δίκης, στην ίδια ακριβώς γλώσσα που μιλήθηκε από τον Σωκράτη και καταγράφηκε με ακρίβεια από τον παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα.
Το πλήρες πρόγραμμα:

Η διοργάνωση των Μερκουρείων χρηματοδοτείται από ιδιώτες χορηγούς, ενώ το εισιτήριο κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ.


 
Top