Ιδιαίτερη δυσκολία στη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής δεξαμενής ταλέντων έχει η Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα παγκόσμιας έρευνας για την κινητικότητα επαγγελματιών με υψηλά προσόντα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον όμιλο Adecco και το Human Capital Leadership Institute (HCLI) της Σιγκαπούρης και δημοσιοποιήθηκε χθες από το INSEAD.
Με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI), η Ελλάδα με επίδοση 46,23 βαθμούς βρίσκεται στην 49η θέση μεταξύ των 109 χωρών όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Όμως, η θέση περίπου στο μέσο της κατάταξης οφείλεται στις υψηλές βαθμολογίες που συγκεντρώνει στον τομέα της διατήρησης ταλέντων (τρόπος ζωής και αειφορία), καθώς όσον αφορά στην προσέλκυση ταλέντων βρίσκεται μόλις στην 88η θέση της κατάταξης.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η Ελλάδα μολονότι διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών, λίγοι παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα, έτσι σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της «προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών». Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή. Η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε από άποψη «ενεργοποίησης» ταλέντων, ενώ υπάρχει επίσης αρκετός χώρος βελτίωσης στον τομέα των «επαγγελματικών δεξιοτήτων». Όλα αυτά, όπως τονίζει η μελέτη, σημαίνουν ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική δεξαμενή ταλέντων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης για την Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, γενικός διευθυντής της Adecco Ελλάδας, επισήμανε ότι «για ακόμα μία χρονιά η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με τον δείκτη GTCI του προηγούμενου έτους. Η κατάταξή μας όμως είναι χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της ίδια ομάδας εισοδήματος, καθώς και σε σχέση με τις χώρες της περιοχής στην οποία ανήκουμε, γεγονός που υποδεικνύει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να γίνουμε ανταγωνιστική χώρα, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επαγγελματίες με υψηλά προσόντα και για τα λεγόμενα ‘χρυσά μυαλά’».
ΚΟΡΥΦΗ 
Οι τρεις κορυφαίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων είναι η Ελβετία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, διατηρώντας τις θέσεις που είχαν λάβει και στον δείκτη 2014-2015. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ την πεντάδα κλείνει η Δανία
Ημερησία
 
Top