Πάντως εδώ που τα λέμε είναι εφευρετικοί. Δεν μπορείς να το αρνηθείς. Εκεί που λες δεν υπάρχει κάτι άλλο να διαλυθεί, να πουληθεί, να ξεμπαχαλιαστεί. Να σου το καινούργιο. Μπορεί να λέγεται σχολεία, μπορεί να λέγεται οικονομία, μπορεί υγεία, ότι όνομα και να του δώσεις μέσα είσαι. Δεν υπάρχει τομέας που να μην τον ξεκατινιάσουν.

“Μεταρρυθμίσεις”, ομορφιά μου σου λένε. Και απαντάς μα δεν είναι δύο χρόνια που μεταρρυθμιστήκαμε. Θα ξανά μεταρρυθμισθείς λοιπόν. Μετά το νομοσχέδιο 1474 που μεταρρύθμισε το φορολογικό.

Έρχεται το 1532 στη σειρά, που με την θέση του κατεπείγοντος, το ξανά μεταρρυθμίζει γιατί πρόλαβε και απορυθμίστηκε. Δεν ξέρω που θα φτάσει, γιατί βλέπεις τα νούμερα και οι αριθμοί φτάνουν στο άπειρο. Το ίδιο παντού, μην με κακοχρακτηρίσεις κιόλας, που πιάνω μόνο ένα τομέα. Ο, τι μεταρρυθμίζεται θα ξαναμεταρυθμίζεται. Το ζητάει η Ευρώπη, η τρόικα, ο Τόμσεν προσωπικά, η Λαγκάρντ απαιτητικά, ο Γιουνκέρ πιεστικά, ο Σόιμπλε, άστον αυτός δεν ζητάει τίποτα. Νομοθετεί. Και φευγάτε ποδαράκια μου…

Ο αιώνας της μεταρρύθμισης.

Κι αν δεν το κάνεις μόνος σου ποιος νοιάζεται. Θα σε μεταρρυθμίσω εγώ. Διάβαζα την ιστορία της Πολωνίας προχτές, μετά από τις εκλογές. Αυτοί ψήφισαν “πάρ το όσο πιο δεξιά γίνεται μη γδάρεις το χερούλι”. Και ψήφισαν έτσι, γιατί ο κύριος που ανέλαβε έλεγε ..

-Νο μερσί, καθόλου δεν με ενδιαφέρετε ως Ένωση, ως Ευρώ, ως επιβήτορες, ως συγκάτοικοι, ως τίποτα. Και οι Πολωνοί απάντησαν μαζί του “μα καθόλου όμως κι όπου βγει”. Και τον ψήφισαν. Δεν αναλύω το καλώς ή κακώς εδώ. Αλλά οι άνθρωποι αυτό ήθελαν αυτό ψήφισαν. Έλα όμως που ο προηγούμενος που άφησε το οίκημα, το προεδρικό ότι μεταρρύθμιζε του ερχόταν κι αυτουνού σε μέηλ. Ενα από τα τελευταία μέηλς λοιπόν, που έλαβε πριν φύγει, του εδινε παραγγελιά. Θα βάλεις αυτά τα τρία δικά μας παιδιά στο Συνταγματικό Συμβούλιο της χώρας. Το οποίο, κοίτα να δεις ένα θράσος, είναι και το ανώτατο όργανο. Αυτό δηλαδή που δίνει το οκ. Ο Νόμος είναι Συνταγματικός ισχύει από τώρα.

Και ο προηγούμενος ως μεταρρυθμιστής, τοποθέτησε τα παιδιά της παραγγελίας, εκεί που έπρεπε. Τα τρία από τα πέντε συνολικά του Συμβουλίου ώστε να υπάρχει η πλειοψηφία. Γίνανε οι εκλογές. Βγήκε ο καινούργιος και φυσικά το πρώτο που σκέφτηκε, “για να προχωρήσω πάρα κάτω αλλάζω αυτούς τους τρεις”.

Όχι το τονίζω γιατί δεν σκέφτηκε όπως ο Τσίπρας. “Είναι φίλοι μας οι Στουρνάρες”. Άνοιξαν οι ουρανοί της Ευρώπης μόλις τόπε.. Δεν θα πειράξεις τίποτα, είναι παράνομο αυτό που πας να κάνεις φώναζε η Μέρκελ από το παραθύρι του γραφείου της. Η Μέρκελ έτσι;

Είχε ανοίξει τον τόμο “Παρανομία”… υπογράμμιζε και διάβαζε με δυνατή φωνή.

-Σου στέλνουμε επιτροπεία του είπε.

-Κάναμε εκλογές της απάντησε αυτός δεν ξέρω αν τόμαθες.

Μπορεί να κάνατε και πιπί σας…Του απάντησε , δεν θα μας απασχολείς με τα προσωπικά σου. Θα συνεχίσεις να μεταρρυθμίζεσαι.

Ηθικό δίδαγμα: Μπορείς να παίζεις με εκλογές, κόμματα και χρώματα, αλλά πρόσεξε μη βάψεις τη στόφα του καναπέ. Είναι τυχαίο λες το ότι τα χειρότερα διαστήματα που περνάει η ανθρωπότητα του Μεσαίωνα και το τωρινό αρχίζουν από Μ…

Αν και στο τέλος υποψιάζομαι ότι ο Μεσαίωνας, μπροστά στις Μεταρρυθμίσεις, θα φαίνεται σαν “Μια βόλτα στην παραλία.”.
newpost.gr
 
Top