Η βιομηχανία διαμαντιών της Κίνας, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ, δέχεται σοβαρό πλήγμα το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ζήτηση για διαμαντένια κοσμήματα συνεχώς μειώνεται ως μια ακόμα ένδειξη ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τα βιομηχανικά της προϊόντα...



Την ίδια στιγμή, οι πελάτες της De Beers, της μονάδας της Anglo American, οι οποίοι εμπορεύονται, κόβουν και λειαίνουν τις πέτρες, ισχυρίζονται ότι οι απαιτήσεις των παραγωγών είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος.

«Πρόκειται για μια καταστροφή», δήλωσε ο Guy Harari, συν-ιδρυτής της πλατφόρμας συναλλαγών για ακατέργαστα διαμάντια Bluedax.

Η ζήτηση για διαμάντια στις ασιατικές χώρες είναι έχει μειωθεί σημαντικά ενώ οι τιμές τους κατρακυλούν. Παράλληλα, οι παραγωγοί διστάζουν να υποχωρήσουν και να κατεβάσουν την τιμή.

Η Anglo American, η οποία κατέχει το 85% της De Deers επισημαίνει πως βασίζεται στα κέρδη από τα διαμάντια για να εξισορροπηθούν οι απώλειες από την πλατίνα, το χαλκό και τον άνθρακα.

Η Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd, η μεγαλύτερη στον κόσμο εισηγμένη αλυσίδα κοσμημάτων, ανέφερε μια πτώση 13% κατά το δεύτερο τρίμηνο στις πωλήσεις των πολύτιμων λίθων.

Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες, η De Beers, έχει μειώσει την παραγωγή διαμαντιών δύο φορές φέτος, συνολικά 15%, ενώ μείωσε παράλληλα και τις τιμές πώλησης.

πηγή: Bloomberg
 
Top