Αρκετά πλεονεκτήματα θα έχει η εγκατάσταση μιας μόνιμης βάσης στη Σελήνη, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Γιαν Βέρνερ, επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA).

Ο Βέρνερ, ο οποίος θα αναλάβει το «τιμόνι» της ESA από τον επόμενο μήνα, εκτιμά μάλιστα πως η κατασκευή της βάσης όχι μόνο είναι μια ρεαλιστική προοπτική, αλλά πως θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, σε μόλις 9 χρόνια από σήμερα.

Ο νέος Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας προκρίνει το σενάριο εγκατάστασης μιας αποικίας στη Σελήνη, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον ρόλο του «προκεχωρημένου φυλακίου» της ανθρωπότητας στο διάστημα.

«Η κατασκευή του σταθμού θα άνοιγε τον δρόμο για την επιτάχυνση των τεχνολογικών καινοτομιών πίσω στον πλανήτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail στο Βερολίνο.


Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, εκτιμά ο Βέρνερ, θα έπρεπε αρχικά να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των υποδομών και την εξασφάλιση σταθερής προμήθειας τροφίμων. Στη συνέχεια, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην παραγωγή νερού από υδρογόνο, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα αναπτυχθούν θερμοκήπια, για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των διατροφικών αναγκών των κατοίκων της βάσης.

Οι κάτοικοι αυτοί, οι οποίοι θα είναι αστροναύτες και ερευνητές όπως συμβαίνει σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα παραμένουν στη Σελήνη για μερικούς μήνες. Επειδή με τις σημερινές τεχνολογίες ένα «ταξίδι» από τη Γη στο φεγγάρι διαρκεί περίπου δύο ημέρες, για λόγους ασφάλειας θα πρέπει επίσης να υπάρχει μόνιμα στη βάση ένα διαστημικό σκάφος, έτοιμο για αναχωρήσει για τη Γη.

Αν και για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε αρκετά πρακτικά προβλήματα, ίσως το πιο σημαντικό εμπόδιο που θα χρειασθεί να ξεπερασθεί είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης – η οποία είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, που έχει κοστίσει η κατασκευή, η συναρμολόγηση και η λειτουργία για μια δεκαετία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ωστόσο, ο επόμενος επικεφαλής της ESA δηλώνει σίγουρος πως, με βάση τα επιστημονικά και ενδεχομένως εμπορικά οφέλη που υπόσχεται η βάση, τελικά θα βρεθούν εθνικοί πόροι για την κατασκευή της.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά για τη Σελήνη που ζητούν απάντηση, όπως για παράδειγμα η προέλευσή της. Επίσης, στο δορυφόρο βρίσκονται φυσικοί πόροι που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμοι, με ενδεικτική περίπτωση το ισότοπο του ήλιου (ήλιο 3) το οποίο δεν απαντάται στη Γη.

Το συγκεκριμένο ισότοπο θα αποτελέσει σημαντική “πρώτη ύλη” για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης, με συνέπεια να θεωρείται καύσιμο του καύσιμου του αύριο».

Πηγή
 
Top