Βήματα μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κάνει στα Δημοσιονομικά η ελληνική κυβέρνηση στην αναθεωρημένη πρόταση που καταθέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στους Θεσμούς. Στόχος είναι να καταγραφούν οι υπερβάσεις των κόκκινων γραμμών στα κρίσιμα πεδία της κάλυψης του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει τα εργασιακά και τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αρχή θα γίνει με τα «ισοδύναμα» των 300-350 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκε ότι θα βρει από άλλες πηγές το οικονομικό επιτελείο, από τη στιγμή που οι θεσμοί έκαναν δεκτό το ελληνικό αίτημα να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική πλευρά κατάφερε έπειτα από πολύ ιδρώτα να βγάλει «νοκ άουτ» το ΔΝΤ, τον πιο σκληρό διαπραγματευτή, που από την αρχή πίεζε για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος του ΦΠΑ που ισχύσει για τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που αναθεωρείται με βάση τη βελτιωμένη πρόταση είναι η απόδοση του -ελληνικού- σεναρίου των τριών συντελεστών του ΦΠΑ: 6% (για φάρμακα, εκδόσεις και εισιτήρια θεάτρων), 11% (για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού) και 23% (για τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες) έτσι ώστε τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν να «σκαρφαλώσουν» πάνω από το 1 δισ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ του προηγούμενου σχεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα Βαρουφάκη εξετάζει δύο σενάρια:

• Το πρώτο προβλέπει να αυξηθεί μία ή δύο μονάδες ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 12-13% ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από τον φόρο που φέτος υπολογίζονται σε 15 δις. ευρώ.  

• Το δεύτερο, να γίνουν περισσότερες μετατάξεις προϊόντων με αιχμή τα τρόφιμα σε υψηλότερους συντελεστές.

Σε κάθε περίπτωση, από την εφαρμογή είτε του ενός είτε του άλλου σεναρίου το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά θα είναι μεγάλο αφού οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα θα αυξηθούν σημαντικά.

Στο τραπέζι έχει πέσει και ένα δεύτερο σχέδιο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, η τύχη του οποίου θα έχει κριθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα που η ελληνική πρόταση θα είναι έτοιμη στα περισσότερα σημεία της.

Αυτό έχει να κάνει με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με τους τεχνοκράτες του υπουργείου να κάνουν αλλεπάλληλες ασκήσεις επί χάρτου για το αν η μείωση του «χαρατσιού» δεν ισχύσει για ετήσια εισοδήματα πάνω από 22.000 ευρώ ή 25.000 ευρώ.

Το ελληνικό σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας προέβλεπε αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

Ξεκάθαρο είναι ότι το νέο κείμενο της Αθήνας δεν θα παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ενώ θα περιλαμβάνει μια πιο αναπτυγμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του θα έχει νωρίς σήμερα το πρωί στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έφυγε εσπευσμένα χθες το απόγευμα για την Γερμανία. Η συνάντηση υποτίθεται ότι θα γινόταν κανονικά την Τρίτη αφού ο κ. Σόϊμπλε θα ήταν παρόν και την Δευτέρα στην σύνοδο των G7 στο Μόναχο. Φαίνεται όμως ότι το πρόγραμμα άλλαξε και η συνάντηση επισπεύστηκε.
πηγη sofokleousin.gr
 
Top