Οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση προς τους δανειστέςΣε πυρετώδεις επαφές  από τα ξημερώματα του Σαββάτου...
βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρόταση που θα υποβάλλει την Δευτέρα στους τρεις θεσμούς για την ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονίου.
Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, αναλύθηκαν τα βασικά θέματα του κοινού ανακοινωθέντος του Eurorgroup, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο κείμενο που θα σταλεί από το ΥΠΟΙΚ την Δευτέρα.
Το πρώτο δύσκολο κεφάλαιο θα είναι η αντικατάσταση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, με ένα στόχο χαμηλότερο (ίσως το 1,5% του ΑΕΠ που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης), δεδομένου ότι οι πρόσφατες εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα υστερήσεις στα δημόσια έσοδα.
Ωστόσο η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να διασφαλίσουν την επίτευξη του νέου στόχου με συγκεκριμένα μέτρα για τα έσοδα και τις δαπάνες.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΟΙΚ θα προτείνει:
1. Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. έστω και με κάποιες προσαρμογές που θα αφορούν αντικειμενικά κριτήρια.
2.  Ένα σχέδιο ταχείας απόδοσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα, από το οποίο αναμένονται πρόσθετα έσοδα 1,5- 2 δις.
3. Θα υπάρχει ακόμη η δέσμευση ότι η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, θα εφαρμοστεί από τον επόμενο χρόνο, αφού αναθεωρηθούν οι αντικειμενικές αξίες και βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κενού των εσόδων που δημιουργείται.,
4. Παράλληλα, θα αναλυθεί ένα σχέδιο για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών τριγωνικών συναλλαγών μεγάλων ομίλων που λειτουργούν στην Ελλάδα.
5. Την αλλαγή μεθόδων για την σύλληψη φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από ομάδες «υψηλού κινδύνου».
6. Στον τομέα των δαπανών, θα δεσμεύεται να ξεσκονίσει δαπάνες του κράτους, με στόχο περαιτέρω μείωση της σπατάλης σε ό,τι αφορά οδοιπορικά, προμήθειες κτλ.

Ασφαλιστικό

Το δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η μόνιμη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία πριν από τις εκλογές υπολογίζονταν στα 2,1 δις ευρώ για το 2015. Αν η Κυβέρνηση θελήσει να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση μνημονιακών μέτρων, η τρύπα θα υπερδιπλασιαστεί στα 4,5 δις ευρώ.
Στο θέμα αυτό, η πρόταση της Κυβέρνηση θα δεσμεύεται για το πάγωμα των εξαγγελιών για κατάργηση μνημονιακών μέτρων, μέχρι την ύπαρξη συμφωνίας και την εφαρμογή τους μόνο αν υπάρχουν δημοσιονομικά ισοδύναμα όπως, για παράδειγμα, μια εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές, που προβλέπεται και από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 Εργασιακό

Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας θα είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα για την τριμερή που θα κρίνει την ελληνική πρόταση. Μέτρα όπως, οι ομαδικές απολύσεις και η ανταπεργία, είναι σαφές ότι μπήκαν στο τραπέζι μετά από απαιτήσεις εργοδοτικών οργανώσεων και μπορούν να αποσυρθούν για την ώρα. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει διευθέτηση στο μέτρο που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Το μέτρο ή θα πρέπει να αναβληθεί επ’ αόριστον ή να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον.

Επιχειρήσεις, αγορές

Στο θέμα των επιχειρήσεων η κυβέρνηση θα εκπονήσει οδικό χάρτη για μεγάλες αναπτυξιακές τομές. Το κτηματολόγιο είναι από τα πρώτα, όπως και η άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και η διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις .
Σε ότι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, η Κυβέρνηση θα δεσμευτεί να παγώσει το σχέδιο για τον ενδιάμεσο κρατικό φορέα (το κρατικό Distress fund ) για τα κόκκινα δάνεια, αλλά να επεκτείνει με όρους και προϋποθέσεις που δε θα καλύπτουν μπαταχτσήδες, την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επίσης θα υπάρχουν ρυθμίσεις στον τομέα των φαρμάκων ώστε να μειωθούν ακόμη οι τιμές τους.
Η λίστα ακόμη συμπληρώνεται ώστε να ολοκληρωθεί το αργότερο την Κυριακή το βράδυ.
 enikonomia.gr 
 
Top