Έφυγε από τη ζωή ο Τσέστερ Νεζ, ο τελευταίος από τους 29 Ινδιάνους Ναβάχο που συμμετείχαν στη δημιουργία του ομώνυμου κώδικα επικοινωνίας που δεν κατόρθωσαν να σπάσουν οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Νεζ πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Οι σημαίες στα εδάφη της φυλής κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

«Μοιραστήκαμε τη δύναμη της γλώσσας μας με τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν
οι 29 πρώτοι «code talkers» κατατάχθηκαν εθελοντικά. Δυστυχώς, χάσαμε τον τελευταίο επιζώντα από αυτούς τους 29 άνδρες, τον Τσέστερ Νεζ, που πέθανε στον ύπνο του» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνότητας των Νάβαχο Μπεν Σέλι.

«Ο θάνατος του Τσέστερ Νεζ σημαίνει με τραγικό τρόπο το τέλος μίας εποχής για τη χώρα μας και την ιστορία του Σώματος των Πεζοναυτών. Οι Νάβαχο «code talkers» είχαν ανεκτίμητη συμμετοχή στο μέτωπο του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο Ντέιβιντ Λαπάν, εκπρόσωπος του Σώματος των Πεζοναυτών.

Ο Τσέστερ Νεζ

Ο δεκανέας Τσέστερ Νεζ στρατολογήθηκε μαζί με 28 ακόμη Νάβαχο από το Σώμα των Πεζοναυτών το 1942 για τη δημιουργία μίας κωδικοποιημένης γλώσσας που θα χρησιμοποιείτο στις επικοινωνίες με τα πεδία των συγκρούσεων. Συμμετείχε στον πόλεμο του Ειρηνικού, στο Γκουανταλκανάλ, το Γκουάμ, το Πελελίου και το Μπουγκενβίλ.

Ο ίδιος έχει δηλώσει περήφανος για το γεγονός ότι οι Ιάπωνες έκαναν τα πάντα για να σπάσουν τον κώδικα, αλλά δεν το κατάφεραν ποτέ».

Ο κώδικας Ναβάχο

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα αλφάβητο βασισμένο σε αγγλικές λέξεις οι οποίες στη συνέχεια μεταφράστηκαν στην αντίστοιχη λέξη στη γλώσσα των Ναβάχο. Η λέξη «ant» για παράδειγμα αντιστοιχούσε στο γράμμα «Α» και η λέξη moasi που σημαίνει cat («γάτα») αντιστοιχούσε στο γράμμα «C».

Στο πεδίο της μάχης, οι Ινδιάνοι «code talkers» μετέδιδαν προφορικά κρυπτογραφημένα μηνύματα στη γλώσσα τους. Επειδή η γλώσσα των Νάβαχο είναι τονική και δεν είναι γραπτή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον που δεν είναι η μητρική του γλώσσα να την μάθει και ακόμη δυσκολότερη, δηλαδή αδύνατη όπως αποδείχτηκε, ήταν η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων.

Συνολικά, περί τους 400 Ινδιάνοι Νάβαχο έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Ειρηνικού ως «code talkers». Ο κώδικας παρέμεινε μυστικός μέχρι τη δεκαετία του '80, για την περίπτωση που θα ήταν χρήσιμος και σε άλλον πόλεμο.
 
Πηγή: tvxs.gr
 
Top