ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 

Η συμπυκνωμένη γνώση του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη είναι ένα απόσταγμα σοφίας με ουσιαστική αξία.

Στην αφετηρία της επιχειρηματικής του καριέρας υπήρξε συνιδρυτής των εταιριών Zip2 και PayPal. Ο Μusk σήμερα είναι ο ιδρυτής, γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, καθώς και ο γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, Inc. (πρώην Tesla Motors), και πρόεδρος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity. Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρείας Neuralink, που διερευνά τη συμβίωση ανθρώπου-τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της εταιρείας συστημάτων διάνοιξης σηράγγων The Boring Company.

Εχει οραματιστεί ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop, έχει προτείνει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση, καθώς επίσης είναι και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της εξερεύνησης και αποίκισης του πλανήτη Άρη.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, ο Μusk έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, εκθρονίζοντας τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon, Jeff Bezos. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 203 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg’s Billionaires Index. Τι τον έκανε να φτάσει ως εκεί; Το ταξίδι του Elon Musk καθορίζεται από τολμηρούς στόχους, ανάληψη υψηλού ρίσκου και προθυμία να μαθαίνει από τις αποτυχίες. H φύση του οραματιστή και η ηγετική του ικανότητα τον έχουν καταστήσει πρωτοπόρο στο επιχειρηματικό τοπίο. Η ιστορία του διδάσκει πως τα όρια υπάρχουν για να εξωθούνται. Ιδού 10 ατάκες του που το αποδεικνύουν:



Κανόνας 1: Η αποτυχία είναι το στάδιο που προηγείται της επιτυχίας

«Η αποτυχία είναι μια επιλογή. Αν τα πράγματα δεν αποτυγχάνουν, αυτό σημαίνει ότι δεν καινοτομείς αρκετά». Ο Musk αναγνωρίζει ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτο μέρος της υπέρβασης των ορίων και της ανάληψης ρίσκου και του κινδύνου που εμπεριέχει αυτό. Με το να επαναπροσδιορίζετε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης και να μην πτοείστε από τις αρνητικές κοινωνικές “υποβολές” που τις συνοδεύουν, μπορείτε να τις ξεπεράσετε και να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις που αποτελούν “τροφή” για τα μελλοντικά επιτεύγματα.

Κανόνας 2: Μην κάνεις “μικρά” όνειρα

«Νομίζω ότι είναι δυνατό για τους συνηθισμένους ανθρώπους να επιλέξουν να γίνουν εξαιρετικά ασυνήθιστοι». Ο Elon Musk μάς ενθαρρύνει να ονειρευόμαστε χωρίς όρια και να προσπαθούμε για το δικό μας “think big” που θα κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα. Θέτοντας φιλόδοξους στόχους, ωθείτε τον εαυτό σας να εξερευνήσει αχαρτογράφητα εδάφη, ανακαλύπτοντας την πραγματική σας δύναμη.

Κανόνας 3: Επιμονή

«Η επιμονή είναι πολύ σημαντική. Δεν πρέπει να τα παρατήσεις αν δεν αναγκαστείς να τα παρατήσεις». Για τον Musk, το όραμα αποτελεί πηγή δύναμης. Σε τέτοιο βαθμό, που η ισχύς του χαρακτήρα μετατρέπεται σε πείσμα που ξεπερνάει κάθε δυσκολία κι εμπόδιο με επιπλέον όπλο την αποφασιστικότητα. Μόνο οι ιδέες μπορούν να δίνουν τέτοια δύναμη. Με αφοσίωση και προσπάθεια αναπτύσσεις τις δυνάμεις σου.

Κανόνας 4: Όραμα, όχι απαραίτητα υλικό

«Φεύγοντας από το PayPal, σκέφτηκα: Ποια είναι μερικά από τα προβλήματα που είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο το μέλλον της ανθρωπότητας;». Όχι από τη σκοπιά: «Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλω χρήματα;». Δεν είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν λεφτά που πλουτίζουν τόσο, όσο αυτοί που έχουν καινοτόμες ιδέες.

Κανόνας 5: Πίστη

«Πιστεύετε σε αυτό που θεωρείτε σημαντικό ακόμα και αν το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η αποτυχία». Το ταξίδι του Μusk ήταν γεμάτο με πολλές προκλήσεις και αναποδιές, αλλά ο ίδιος επιδεικνύει σταθερά επιμονή και ανθεκτικότητα γιατί πίστευε στο όνειρο του. Η πορεία του μας διδάσκει ότι η επιτυχία σπάνια έρχεται χωρίς εμπόδια.

Κανόνας 6: Δια βίου μάθηση

«Αναζητήστε συνεχώς την κριτική. Μια καλά μελετημένη κριτική για οτιδήποτε κάνετε είναι πολύτιμη σαν χρυσός». Ο Musk υποστηρίζει την κουλτούρα συνεχούς μάθησης και καινοτομίας. Πιστεύει ότι η αναζήτηση της εποικοδομητικής κριτικής είναι απαραίτητη και πως υιοθετώντας μια νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης, μπορείτε να προηγείστε των άλλων και να προωθήσετε την καινοτομία στις δικές σας προσπάθειες.

Κανόνας 7: Κάντε παρέα με σπουδαίους ανθρώπους

“Οι σπουδαίες εταιρείες δημιουργούν σπουδαία προϊόντα”. Το είδος των ανθρώπων με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας έχει μεγάλη επίδραση πάνω σας. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να συναναστρέφεστε έξυπνους, πολυμήχανους ανθρώπους. Χάρη στο διαδίκτυο και τα social, έρχεστε κοντά σε ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς, και μοιράζεστε τα πάθη και τα σχέδια σας.

Κανόνας 8: Ακούστε το ένστικτο σας

“Μη φοβάστε το άγνωστο. Εξερευνήστε νέους ορίζοντες”. Η απόφασή του να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μπορεί να θεωρήθηκε από πολλούς ανόητη, αλλά ο Elon Musk ήξερε τι έκανε. Ακολούθησε το ένστικτό του και αυτό του επέτρεψε να διευρύνει τους ορίζοντές του. Το να ακούτε το ένστικτό σας μπορεί μερικές φορές να είναι καρποφόρο και να σας οδηγήσει να πάρετε τις μεγαλύτερες και καλύτερες αποφάσεις της ζωής σας.

Κανόνας 9: Να είστε “doers”

“Aισιοδοξία, απαισιοδοξία, απλά κάντε το πραγματικότητα“. O Μusk ξέρει να κάνει το πάθος του πραγματικότητα. Για αυτό δεν αρκεί το όραμα, αλλά και η αποφασιστικότητα, η τόλμη και η πειθαρχία που χρειάζονται για να γίνει πραγματικότητα.

Κανόνας 10: Θετική σκέψη

“Αν ξυπνήσεις μια μέρα και πεις ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο, τότε είναι μια υπέροχη μέρα”. Πώς να μην είναι αισιόδοξος ένας άνθρωπος που πέτυχε τόσους πολλούς στόχους; Και όταν σταμάτησε να τον εμπνέει η γη μας, άρχισε να πιστεύει στον Άρη.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
 
Top