Σε τρεις Δήμους και επτά Περιφέρειες που οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή να απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, κρίνονται οι πολιτικές εντυπώσεις...
από τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και στον, εκ των πραγμάτων, ρυθμιστικό ρόλο που έχουν οι ψηφοφόροι των παρατάξεων που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου και κυρίως εκείνοι που έδωσαν μαζικά ποσοστά στους χρυσαυγίτες υποψηφίους.

Γι΄ αυτό και οι πιο «εμβληματικές» μάχες αναμένεται να δοθούν στην Αθήνα, στην οποία ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης που προηγήθηκε με 21,06% στον πρώτο γύρο, αναμετράται με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη (20%), αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός με το 22,11% της πρώτης Κυριακής βρέθηκε πίσω από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία προηγήθηκε με 32,80%.

Εκτός από την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ελπίδες για να δώσει στο χάρτη το δικό του χρώμα μόνον στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο υποψήφιος του Θεόδωρος Γαλιατσάτος ξεκινά από το 20,55% την προσπάθεια του να ανατρέψει τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου που προπορεύθηκε με 21,76%.

Οι «γαλάζιοι» που απειλούν τους «πράσινους»
Αμφίρροπες προοιωνίζονται οι αναμετρήσεις σε πέντε ακόμη Περιφέρειες. Στις τέσσερις από τις οποίες αντιμάχονται υποψήφιοι από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, με τους γαλάζιους υποψηφίους να θέλουν να εξοβελίσουν νυν περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη «κοντράρονται» ο γαλάζιος Γιώργος Παυλίδης (34,73% στον πρώτο γύρο) με τον Άρη Γιαννακίδη (27,42%), στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος (35,7%) με τον περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη (32,17%), στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου (31,51%) με τον Νάσο Γιακαλή (25,88%), ενώ στη Δυτική Ελλάδα ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, που προπορεύεται (23,06%), αναμετράται με τον γαλάζιο Ανδρέα Κατσανιώτη (19,85%).   

Ειδική κατηγορία αποτελεί η Δυτική Μακεδονία, όπου ο γαλάζιος περιφερειάρχης Γιώργος Δακής (35,61%) έχει απέναντι του «ανεξάρτητο» υποψήφιο με συντηρητική καταγωγή Θεόδωρο Καρυπίδη (29,13%, ο οποίος είχε λάβει προσωρινά και χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν του αφαιρεθεί επεισοδιακά.

Σκληρά ντέρμπι αναμένονται να γίνουν δε δύο ακόμη Δήμους: τον Πειραιά, όπου ο Γιάννης Μώραλης με 33,28% προσπέρασε την πρώτη Κυριακή τον «γαλάζιο» δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο που έφθασε στο 31,33%, καθώς και στην Πάτρα, όπου το ΚΚΕ με το 25,06% που πήρε ο εκλεκτός του Κώστας Πελετίδης, διατηρεί βάσιμες ελπίδες να κερδίσει έπειτα από πολλές δεκαετίες έναν μεγάλο Δήμο, κάτι που για να μη συμβεί χρειάζεται ο «γαλάζιος» υποψήφιος Κώστας Χριστόπουλος να ανατρέψει τα εις βάρος του προγνωστικά.
 
Top