Πυροβολισμοί αντηχούν ακόμη στους δρόμους. Οι έμποροι ναρκωτικών προωθούν την πραμάτειά τους στα στενοσόκακα. Οι κάτοικοι της γειτονιάς Ροσίνια διαμαρτύρονται ακόμη για τις βίαιες τακτικές της αστυνομίας, που πρόσφατα κατηγορήθηκε για τον βασανισμό και φόνο ενός φτωχού οικοδόμου.Με τα δωμάτια στα ξενοδοχεία, όμως, να είναι εξαιρετικά ολιγάριθμα και ακόμη και τα πιο φτωχικά καταλύματα στο Ρίο ντε Τζανέιρο να χρεώνουν ακόμη και 330 ευρώ το βράδυ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου σε λίγους μήνες, οι κάτοικοι της Ροσίνια και από άλλες φαβέλες εκμεταλλεύονται την έλλειψη καταλυμάτων για τη διοργάνωση και θα νοικιάσουν τα σπίτια τους σε οπαδούς από όλο τον κόσμο.
 
Η Μαρία Κλάρα ντος Σάντος, 49 ετών, ετοιμάζεται να δεχθεί όσο γίνεται περισσότερους επισκέπτες στο τριαράκι που έχει στη Ροσίνια και διαθέτει εντυπωσιακή θέα στις παραλίες της Ιπανέμα. Οπως λέει, μπορεί τα ανεπεξέργαστα λύματα να κυλούν στον δρόμο της και τα παράθυρά της να έχουν ατσάλινες μπάρες για να αποθαρρύνουν τους διαρρήκτες, όμως προσφέρει μεγάλη ευκαιρία στους επισκέπτες της με χρέωση μόνο 36 ευρώ το βράδυ για τη διάρκεια του τουρνουά.
 
«Προσφέρουμε ανθρώπινη ζεστασιά και αυθεντικότητα, που μέρη πιο κάτω στην πόλη δεν μπορούν να δώσουν», είπε, αντανακλώντας την αυξανόμενη δημοφιλία που έχουν οι φαβέλες για τη ζωηρή μουσική τους σκηνή, τις χαμηλότερες τιμές και την απουσία υποκρισίας σε σχέση με πλουσιότερα μέρη της πόλης.
 
«Ηθελα να μάθω πιο πολλά για την καρδιά της Βραζιλίας, αντί για την όψη της», ανέφερε ο Αϊζομ Χαϊτάουερ από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, που τώρα πληρώνει περί τα 7 ευρώ το βράδυ για ένα κρεβάτι στη Ροσίνια. Ο 30χρονος Αμερικανός σύμβουλος αεροπλοΐας βρήκε κάπου να μείνει χάρη στην «Εμπειρία της Φαβέλας», την εταιρεία του 23χρονου Καλιφορνέζου Ελιοτ Ρόζενμπεργκ, που υπόσχεται «προσιτά καταλύματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο» στις παραγκουπόλεις του Ρίο, με την τιμή του ίδιου κρεβατιού να φτάνει για τότε τα 36 ευρώ το βράδυ. Και δεν είναι το μόνο τέτοιο κατάλυμα.
 
Η προσπάθεια των Αρχών για ανάκτηση του ελέγχου στις φαβέλες στέλνοντας εκεί την αστυνομία και τον στρατό έχει επιτυχία, παρά την πρόσφατη κατάχρηση εξουσίας στη Ροσίνια, και το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει με την οικονομική πρόοδο της χώρας την τελευταία δεκαετία. Βασικές υπηρεσίες, όπως οι δημόσιες κλινικές και τα μέσα μεταφοράς έχουν βελτιωθεί και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών έχει μειωθεί σε κάποιες περιοχές. Νέα τμήματα της πόλης άνοιξαν για τον τουρισμό και οι φαβέλες έγιναν πιο σικ και ελκυστικές εμφανιζόμενες στο φόντο βιντεοκλίπ και φωτογραφίσεων μόδας.
 
Ο Μπομπ Ναντκάρνι, ένας 70χρονος Βρετανός ζωγράφος, ήρθε στο Ρίο πριν από 30 χρόνια και πρωτοπόρησε στην ιδέα της δημιουργίας καταλυμάτων για τουρίστες σε φαβέλες με τον Λαβύρινθο στο Ταβάρες Μπάστος, μια φαβέλα κοντά στο παλαιό προεδρικό μέγαρο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο τα δωμάτιά του θα κοστίζουν 160 ευρώ το βράδυ.
 
Σύμφωνα με τον Βινίσιους Λούμερτζ, ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Τουρισμού, τα καταλύματα στις φαβέλες του Ρίο είναι ευπρόσδεκτα ώστε να αυξήσουν τις επιλογές των επισκεπτών. Περιέγραψε μια σχετικά ρόδινη εικόνα της ικανότητας της πόλης να υποδεχθεί τους 300.000 επισκέπτες της κατά το Μουντιάλ.
 
«Οι τιμές μπορεί να κάνουν άλματα πριν από τη διοργάνωση, αλλά μπορεί και να πέσουν όταν ο κόσμος σκεφθεί όλες τις επιλογές που έχει», είπε ο κ. Λούμερτζ. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει δημιουργήσει κατάλογο περίπου 150.000 κλινών στο Ρίο και στις γειτονικές περιοχές, που περιλαμβάνει και ιδιωτικές κατοικίες, αλλά ακόμη και… μοτέλ του έρωτα.
 
Μάλιστα, οι τελευταίοι… ναοί της ημιδιαμονής θα ανταγωνιστούν με τα καταλύματα στις φαβέλες για τους επισκέπτες. Από τα 80 δωμάτια στη Βίλα Ρετζία, ένα μοτέλ του έρωτα κοντά στο λιμάνι του Ρίο, τα 51 έχουν ήδη μετατραπεί σε κανονικά δωμάτια ξενοδοχείου, καθώς έχουν αφαιρεθεί οι καθρέπτες οροφής, τα τζακούζι και τα φωτεινά μηχανήματα πώλησης προφυλακτικών και σνακ. «Βέβαια, έχουμε και πελάτες που έρχονται εδώ και 28 χρόνια και νιώθουν ότι τους εγκαταλείψαμε», λέει η διευθύντρια της Βίλα Ρετζία, Λούρδες Γουίλ.
 
Η... Χάρλεϊ και η ακριβή διαμονή
Η στέγαση των επισκεπτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις φαβέλες του Ρίο ίσως είναι μία από τις ευκολότερες διαδικασίες προετοιμασίας για μια διοργάνωση που έχει γίνει περισσότερο πηγή αντιπαραθέσεων παρά επιστέγασμα της προσπάθειας της Βραζιλίας για διεθνή αναγνώριση.
 
Οι μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις εξόδων, καθώς και τα εργατικά δυστυχήματα, έχουν στοιχειώσει τα εντυπωσιακά νεοανεγειρόμενα γήπεδα. Παράλληλα, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας παραμένει στιγματισμένη από τα σκάνδαλα δωροδοκιών στα ανώτερά της επίπεδα. Μετά τις μεγάλες περυσινές διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής σπατάλης για το Μουντιάλ, τώρα συσσωρεύεται οργή για τα πολυέξοδα έργα μαζικής μεταφοράς που αποσκοπούν στη μετακίνηση των φιλάθλων προς και από τα γήπεδα. Ορισμένα μάλιστα από τα έργα αυτά δεν θα είναι ολοκληρωμένα ούτε όταν θα έχει μπει και το τελευταίο γκολ της διοργάνωσης.
 
«Υπάρχει πραγματική έλλειψη δομών διακυβέρνησης εδώ για να χειριστεί διοργάνωση τέτοιου μεγέθους, κι έτσι τα πράγμα άρχισαν να σπάνε και εργάτες να σκοτώνονται», είπε ο Κρίστοφερ Γκάφνι, στέλεχος του Πανεπιστημίου Φεντεράλ Φλουμινένσε της Βραζιλίας και ειδικός σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. «Οι απίστευτες τιμές ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μέρος αυτού του φαινομένου. Ο κόσμος εκλαμβάνει τη διοργάνωση ως ευκαιρία για βραχυπρόθεσμα κέρδη, κι έτσι εκμεταλλεύεται οτιδήποτε προκύπτει σχετικά με αυτήν», σημείωσε.
 
Οι Αρχές της χώρας αναμένουν περί τους 600.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια του τουρνουά, και στο Ρίο οι ξενοδόχοι τρίβουν τα χέρια τους. Ο λόγος είναι απλός: Η πόλη διαθέτει μόνο 55.400 ξενοδοχειακές κλίνες για τους περίπου 300.000 επισκέπτες, στέλνοντας τις τιμές κατά μέσον όρο στα 330 ευρώ το βράδυ, τουλάχιστον τα διπλάσια από την κανονική τιμή κάθε κρεβατιού σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία τουρισμού.
 
Ο Αλφρέδο Λόπες, πρόεδρος του τοπικού κλιμακίου της ένωσης Βραζιλιάνων ξενοδόχων, θεωρεί πως οι αυξήσεις των τιμών ήταν αναμενόμενες. «Η εικόνα του Ρίο προωθείται πολύ κολακευτικά αυτόν τον καιρό. Θα ήταν ανόητο να τεθούν όρια στις τιμές των ξενοδοχείων όταν υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πληρώσουν ό,τι η αγορά θεωρεί σωστή τιμή», ισχυρίζεται.
 
Πηγαίνει μάλιστα και παραπέρα, συγκρίνοντας το Ρίο με λατρεμένες μάρκες πολυτελείας: «Κάποιοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν τριπλά χρήματα για μια Χάρλεϊ Ντάβιντσον σε σχέση με μια άλλη μοτοσικλέτα, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό», είπε. «Το ίδιο ισχύει και για το Ρίο»!

 The New York Times
http://online-pressblog.blogspot.gr
 
Top