Ηλεκτρονικά θα γίνεται εφεξής η αγορά των ενσήμων από τους δικηγόρους, αλλά και η έκδοση των γραμματίων προείσπραξης των δικηγορικών αμοιβών.
Η εφαρμογή του μέτρου εντάσσεται στο πλαίσιο του E-Justice (σ.σ. μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή) και αναμένεται να ξεκινήσει εντός του προσεχούς δεκαήμερου μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλα Κανελλόπουλο και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Ιω. Αδαμόπουλος, αποφασίστηκε ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων –υπουργείο Δικαιοσύνης, ΔΣΑ και ασφαλιστικά ταμεία– προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα η τεχνική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους δικηγόρους...
να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα γραμμάτια των εισφορών, αλλά και να αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή τα ένσημα των ασφαλιστικών ταμείων και τα παράβολα που χρησιμοποιούν στα δικαστήρια.
Εργαλείο για την υλοποίηση της σχετικής διαδικασίας θα αποτελέσει διαδικτυακή εφαρμογή του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ενώ σύντομα η ίδια εφαρμογή αναμένεται να επιτρέπει και την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Ως «πιλότος» σε τεχνικό επίπεδο θα λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, που «τρέχει» ήδη από τον Μάιο του 2012 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η εύκολη και ασφαλής χρήση του συστήματος για την ηλεκτρονική έκδοση των ενσήμων και των γραμματίων, ζήτημα που αποτέλεσε και αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης.

Kαθημερινή

 
Top