Με έναν ειρωνικό τίτλο το περιοδικό Forbes ασκεί κριτική στον Όλι Ρεν για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Κριστίν Λαγκάρντ και του ΔΝΤ για το «mea culpa» του Ταμείου.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό, οι δηλώσεις του Επιτρόπου για θέματα Οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το...
Ταμείο «νίπτει τας χείρας του» για την Ελλάδα και προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην Ευρώπη, ήταν «καταθλιπτικές»...

Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Ρεν, «δεν θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν το 2010, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με το Forbes, ό,τι και να είχε πει ο Στρος Καν, η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο και «ακολουθούσε το ευρωπαϊκό πλήθος», ενώ διερωτάται κατά πόσο είναι σωστό να επιλέγει κανείς γάλλους ΥΠΟΙΚ για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Και μπορεί, όπως γράφει και το Forbes, το ΔΝΤ να κατηγορεί τους Ευρωπαίους, ωστόσο, «η πραγματικότητα είναι πως από τις αρχές του 2010 το Ταμείο έπρεπε να αντιμετωπίσει μια χαοτική κατάσταση με Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, υπουργούς Οικονομικών, Επιτρόπους, τον πρόεδρο του Eurogroup Zαν Κλόντ Γιούνκερ και δεκάδες αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την Ελλάδα».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, μερικές θέσεις ήταν τόσο παράλογες, που το ΔΝΤ δεν τις είχε καν συμπεριλάβει στις εκθέσεις του.

Το Forbes φέρνει ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου, Χοακίν Αλμούνια, ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, γιατί στην Ευρωζώνη «η πτώχευση απλά δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση φάνταζε τόσο ντροπιαστική για την ΕΕ που οι Ευρωπαίοι, δεν ήθελαν καν να τη σκέφτεται.

Και αφού κάνει μια ανασκόπηση όλων όσων έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια για να «σωθεί» η Ελλάδα, το περιοδικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Όλι Ρεν μπορεί να είναι «δυσαρεστημένος» με την κριτική που δέχεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης διαχειρίστηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «πολύ φτωχά» βασισμένοι «σε μια στρεβλή και ανεπαρκής αντίληψη του πώς λειτουργεί η οικονομική των αγορών».

Σύμφωνα με το Forbes, το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν θα ήταν να δεχτούν την κριτική του ΔΝΤ, και σε μεγαλύτερο βάθος «να αναρωτηθούν τι θα πρέπει να κάνουν για να βελτιώσουν την κατανόηση που έχουν για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πριν είναι πολύ αργά».

Πηγή: paraskhnio.gr
 
Top