Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις απίστευτες απολαβές της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται νέα μείωση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ (μεικτά) και η χώρα ζει εποχές ακραίας φτώχειας. Τα τρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ θα έχουν ετήσιες απολαβές μεταξύ 165.000 και 215.000 ευρώ, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Αναστασία Σακελλαρίου να λαμβάνει 17.900 ευρώ τον μήνα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017, οπότε λήγει η θητεία της.
Στα 185.000 ευρώ (δηλαδή 15.416 ευρώ τον μήνα!) ανέρχεται ο μισθός του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Μάριου Κολλιόπουλου, ενώ στα 13.750 ευρώ μηνιαίως φτάνει ο μισθός του τρίτου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής, Αναστασίου Γάγαλη (ο οποίος θήτευσε για πολλά χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχουν λεφτά, συμφωνεί στη χορήγηση απίστευτων μισθών στους ανθρώπους που τοποθετεί η τρόικα προκειμένου να ελέγχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η συνολική μισθοδοσία των οκτώ νέων μελών του ΤΧΣ, δύο από τους οποίους είναι ξένοι, θα φτάνει τα 785.000 ευρώ τον χρόνο! Ο Ολλανδός πρόεδρος του Ταμείου Πάουλ Κόστερ θα λαμβάνει 100.000 ευρώ ετησίως, το μέλος Αντρέας Μπερούτσος 30.000 ευρώ, ο Γάλλος Πιέρ Μαριανί 30.000 ευρώ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Μέργος 30.000 ευρώ και ο Ευθύμιος Γκατζώνας, εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος, 30.000 ευρώ.
Εκτός από το θέμα των παχυλότατων μισθών, το ενδιαφέρον στη νέα σύνθεση του ΤΧΣ είναι και η παρουσία του κ. Μέργου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και ελεγκτής και ελεγχόμενος! Δηλαδή το ίδιο πρόσωπο που θα ελέγχεται από το ΤΧΣ αν τηρεί τα συμφωνηθέντα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος συμμετέχει και στο Δ.Σ. του ελεγκτικού οργάνου.
Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου ήταν για πολλά χρόνια στέλεχος της ελβετικής Credit Suisse και τους τελευταίους μήνες σύμβουλος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο Πάουλ Κόστερ, που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Ντουμπάι (Dubai Financial Services Authority), ενώ στο παρελθόν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αντίστοιχης ολλανδικής Αρχής και ανώτατο στέλεχος της Philips. Οσο για τον Πιέρ Μαριανί, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει χρεοκοπία τραπεζικού ιδρύματος, καθώς υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της γαλλοβελγικής Dexia, η οποία κατέρρευσε το 2011.
Το μόνο μέλος από την προηγούμενη διοίκηση που παραμένει στο ΤΧΣ είναι ο Αναστάσιος Γάγαλης (διατηρούσε θέση αντιπροέδρου από τον Οκτώβριο του 2010). Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Ταμείο, διετέλεσε για 19 χρόνια στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ