Ο πολύ γνωστός στον Πειραιά, αλλά και ευρύτερα σε πανελλήνια έκταση εξαίρετος λογοτέχνης και ποιητή Γιώργος Μακαρόνας, παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Πειραιώτη εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αθηναίου, που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΤΡΕΑΣ ΖΕΠΟΣ», Ένας γλεντζές φιλάνθρωπος και θυμόσοφος ψαράς στην παραλία του Φαλήρου.
Ομολογουμένως είναι εντυπωσιακή η παρουσίαση αυτή, του βιβλίου, το οποίον χαρακτηρίζεται ως «ουρανόπεμπτο» δώρο, όπως θα δούμε παρακάτω.
Και ξαφνικά, μέσα στην κατήφεια των καιρών μας, μπρος στο αδιέξοδο της ηθικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας, να ένα ουρανόπεμπτο δώρο: Το βιβλίο του Ε.Ν. Αθηναίου για τον θρυλικό κάποτε Καπετάν Αντρέα Ζέπο, που είχε γίνει τραγούδι και λαϊκός ήρωας. Τον θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια στη Φαληρική παραλία, με την πεζότρατα και το τσούρμο του στην – μακαρία τη μνήμη --- ωραία αμμουδιά. Έχει αποτυπωθεί μέσα μας η εικόνα ενός ανεύθυνου γλεντοκόπου – τύπου Αλέξη Ζορμπά – που δεν του καίγεται καρφί --. Φαίνεται όμως τώρα, πως η εικόνα εκείνη ήταν απατηλή κι πρέπει να αναθεωρήσουμε τις εντυπώσεις μας. Ο καπετάν Αντρέας είχε δύο πρόσωπα, όπως ο Ιανός; Ένα πρόσωπο γλεντζέ και ένα πρόσωπο φιλανθρώπου. Με το πρώτο, σκόρπαγε τις χρυσές λίρες αφειδώλευτα στα μπουζούκια. Με το δεύτερο, έχει κερδίζει τον τίτλο του μεγάλου φιλανθρώπου ες αεί. Αυτό το πρόσωπο βγάζει από την αφάνεια ή το ημίφως ο συγγραφέας του βιβλίου και το φωτίζει άπλετα. Το προσφυγόπουλο από το Αϊβαλί, όταν έγινε ο μεγάλος ψαράς και καζάντισε στην Κατοχή, φανέρωσε όλον τον πλούτο του ψυχικού του κόσμου.
«Για όσα χρόνια είχε μια οικονομική ευχέρεια, λίγα κράτησε για τον εαυτό του και την οικογένειά του. Όλα τα άλλα τα μοίρασε στους πονεμένους και πεινασμένους ανθρώπους μιας δύσκολης για την Ελλάδα εποχής». Αυτά μας βεβαιώνει ο συγγραφέας. Και έχουμε κάθε λόγο να τον πιστέψουμε, αφού παραθέτει τις πηγές του: 1) Προσωπικές Παιδικές αναμνήσεις. 2) Διηγήσεις και αναφορές του ίδιου του καπετάν Αντρέα. 3) Μαρτυρίες και πληροφορίες, που έδωσαν παλαιοί Φαληριώτες και Πειραιώτες, αλλά και πολλοί παλαιοί Αϊβαλιώτες και Σμυρνιοί.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο φιλανθρωπικό του έργο: Τάϊσε με ψάρια εκατοντάδες ανθρώπους. Βάφτισε δεκάδες παιδιά. Στεφάνωσε δεκάδες κορίτσια, εξασφαλίζοντας τα πρώτα έξοδα του γάμου τους. Σε χιλιάδες Πειραιώτες πρόσφερε μια ζεστή ψαρόσουπα και μία φέτα ψωμί, το τραγικό ξημέρωμα της 7ης Απριλίου 1941, όταν βομβαρδιζότανε ο Πειραιάς από το Γερμανούς. Βοήθησε να πάρουν πίσω από τοκογλύφους τα χρυσαφικά τους δεκάδες άνθρωποι της ανάγκης. Στον μεγάλο βομβαρδισμό του Πειραιά, τον Γενάρη του 1944, ξέθαβε από τα ερείπια τραυματίες και νεκρούς. Στα Δεκεμβριανά του 1944, με κίνδυνο της ζωής του, ύψωσε μιαν αυτοσχέδια Ερυθροσταυρίτικη σημαία και, με δυο παλληκάρια από το τσούρμο του, μάζευε Έλληνες τραυματίες και τους μετέφερε σ\ ένα πρόχειρο νοσοκομείο. Επίσης μάζευε νεκρούς και τους έθαβε σε προσωρινούς τάφους στην αμμουδιά. Και πάει λέγοντας….
Τα έργα και οι ημέρες του καπετάν Αντρέα αποτελούν την ραχοκοκαλιά του βιβλίου. Ο αναγνώστης θα βρει, παράλληλα στις 300 σελίδες του, κι ένα πλήθος γεγονότων της εποχής, που «τρέχουν» μαζί με τον βίο και την πολιτεία του κύριου πρωταγωνιστή. Πλησμονή λαογραφικών στοιχείων και ανεκδότων. Γραφικές φιγούρες ανδρών και γυναικών που έδρασαν στο περιβάλλον του καπετάν Αντρέα και άφησαν εποχή. Ακόμη, το κοσμικό Νέο Φάληρο στις δόξες του, όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας αξέχαστης και ανεπανάληπτης περιόδου της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Χιούμορ σπαρταριστό και ενίοτε πιπεράτο, πικάντικο.
Κι όλα αυτά σε μια γλώσσα γλαφυρή, ρέουσα. Με λίγα λόγια, πρόκειται να βιβλίο που συναρπάζει, συγκινεί και ψυχαγωγεί. Με διαφωτιστικό πρόλογο, επίλογο, βιβλιογραφία, γλωσσάριο και πλούσια εικονογράφηση. Στους χαλεπούς καιρούς μας, αποτελεί πραγματικό ουρανόπεμπτο δώρο.