CNN: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε σημαίνει μόνο ένας φθηνός τουριστικός προορισμός
Την εκτίμηση πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ… θα σημαίνει κάτι περισσότερο από έναν απλό φθηνό τουριστικό προορισμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζει το αμερικανικό δίκτυο, CNN, που προσθέτει ένα ακόμα δημοσίευμα στα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Για το αμερικανικό δίκτυο αφορμή στάθηκε αυτό, που παρά τις διαψεύσεις συνέβη στο τελευταίο Eurogroup, όπου όπως επισημαίνεται οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών του ευρώ συμφώνησαν να προετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, επενδυτές ξεκίνησαν τα στοιχήματα για το ποια θα είναι η ακριβής ημερομηνία εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Το δίκτυο όμως θέτει το κρίσιμο ερώτημα στους Αμερικανούς… Τι θα σημάνει για τις ΗΠΑ μια ελληνική έξοδος από το ευρώ;
Τον ερχόμενο μήνα, στην Ελλάδα θα διενεργηθούν εκλογές που μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, διατείνεται το Αμερικανικό δίκτυο.
Πάντως, παράλληλα σημειώνει πως μια επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα γίνει ένας φθηνός τουριστικός προορισμός για όλους.
Ξύπνα Ευρώπη… ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα!
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο οι Αμερικανοί πωλούν πολύ λίγα πράγματα στους Έλληνες. Μόνο το 0,1% των αμερικανικών εξαγωγών φθάνει στην Ελλάδα, αναφέρει το CNN, επομένως σε αυτόν τον τομέα οι κραδασμοί θα είναι πολύ μικρότεροι.
Το μόνο που προκαλεί πραγματικά ανησυχία είναι ο πανικός… που θα καταβάλει ενδεχομένως τους επενδυτές, λέει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο καθώς τότε θα προκαλέσει ένα ντόμινο που θα αφορά το τραπεζικό σύστημα και θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Ιταλία.
Παράλληλα, το CNN σημειώνει πως η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών και γενικά των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένη, ωστόσο, η έκθεση απέναντι στην Ευρωζώνη αφορά το 12% του βασικού κεφαλαίου των αμερικανικών τραπεζών.
Η Ελλάδα: Η ανατομία μιας χρεοκοπίας
Επιπλέον, σχεδόν το 20% των δανείων στις ΗΠΑ προέρχονται από ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες αρκετά στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Εάν υπάρξει ντόμινο με μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ… τότε σίγουρα οι τράπεζες αυτές δεν θα μπορούν πλέον να δανείζουν.
Επειδή η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Κίνας, φανταστείτε τι θα προκληθεί στην οικονομία της χώρς και κατ’ επέκτασιν στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Πραγματικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προκληθούν τα ντόμινο. Όμως την ώρα που προετοιμάζεται η Ευρώπη, οι ΗΠΑ τι κάνουν ακριβώς; αναρωτιέται το CNN.
ΠΗΓΗ: 24h.gr
 
Top