«Ψευδεπίγραφο» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη το δίλημμα περί «μνημονίου ή ακυβερνησίας» όπως και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», τονίζοντας πως η «πολιτική εντός αυτού του μνημονίου δεν μπορεί να υπάρξει» και πως «συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με συνταγή του μνημονίου θα βαθύνει την κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών».
Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γκάζι, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι η Κοινωνική Συμφωνία είναι πανέτοιμη για τις εκλογές και φιλοδοξεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή «να βάλει ανάχωμα στο μονόδρομο της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας και να προτάξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης εξόδου της χώρας από την κρίση», σύμφωνα με το protothema.gr
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μετεκλογικών συνεργασιών με «προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς αλλά και ευρύτερα άλλων κομμάτων», με την προϋπόθεση να υπάρξει σύγκλιση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, προκειμένου να στηριχτεί μια κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας που θα υλοποιήσει ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Ερωτηθείσα σχετικά με το κάλεσμα που απηύθυνε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να ακολουθήσει η ελληνική αριστερά το παράδειγμα της Αριστεράς της Γαλλίας, η κ. Κατσέλη είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική πρεσβεύει, εκείνη που υπέγραψε το μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση ή αυτή που λέει τώρα ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, όταν έχει ο ίδιος υπογράψει;».
Σημείωσε δε ότι το ζητούμενο είναι η ανατροπή προβλέψεων που διέπουν το δεύτερο μνημόνιο που, όπως είπε, εκτός από τις περικοπές περιλαμβάνουν αφενός την «αποδόμηση» των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, αφετέρου, την «επικίνδυνη άρση και παραίτηση της ασυλίας του κράτους και της ΤτΕ έναντι κατασχέσεων περιουσιακών μας στοιχείων».
Παράλληλα, έβαλε κατά του προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά, αντιστοίχως, αναφέροντας ότι η οικονομική πολιτική του δεύτερου μνημονίου και οι «δεσμεύσεις» των δύο αρχηγών «θα οδηγήσουν σε μεγάλη εξαθλίωση τη μέση οικογένεια και αντιστρατεύονται το σκοπό της εξόδου από την χώρα». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή προς τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλου, ζητώντας ενημέρωση για τη στρατηγική των τραπεζών αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και την ανάγκη ρευστότητας και ρύθμιση χρεών των νοικοκυριών, βάσει των προτάσεων της Κοινωνικής Συμφωνίας.
Η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο τότε υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Ευ. Βενιζέλος, «έδωσαν μάχη οπισθοφυλακής» και τόνισε ότι «το χαμένο έδαφος πρέπει να ανακτηθεί», μέσα από διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Παράλληλα, η πρόεδρος του κόμματος, υπεραμύνθηκε της επιλογής της να ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο παραπέμποντας στις «έκτακτες συνθήκες» της περιόδου, αν και είπε ότι έπρεπε να είχε τεθεί από τότε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Τέλος, υποστήριξε, ότι κατά τη θητεία της στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας υπήρξαν συγκρούσεις τόσο με συναδέλφους της λόγω διαφορετικής αντίληψης για την πολιτική, όσο και με τράπεζες.