Η Αστυπάλαια, η «πεταλούδα του Αιγαίου» (λόγω σχήματος το όνομα) είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Από την Κω απέχει 23 ναυτικά μίλια και από τη Ρόδο 96 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, παρότι βρίσκεται στο μέσον δύο πρώην νομαρχιών, στο μέσον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το σημαντικότερο αγαθό, αυτό της υγείας, φαίνεται πως η κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τονΑνδρέα Λοβέρδο, το έχουν απωθήσει από τις προτεραιότητές τους, προς χάριν του μνημονίου - και βεβαίως και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο επί τέσσερις 4ετίες δήμαρχος ΑστυπάλαιαςΠανορμίτης Κονταράτος το νησί εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει μόνο μια γενική ιατρό στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Αστυπάλαιας, η οποία -επί 24ώρου βάσεως- ουσιαστικά βρίσκεται στο πόδι, σε εξαντλητικά ωράρια, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει τα 200 παιδιά του νησιού (τους μαθητές από το νηπιαγωγείο, γυμνάσιο, λύκειο), αλλά και τους, συνολικά, 1.400 κατοίκους. Η ίδια γιατρός, με δηλώσεις στην ιστοσελίδα, καταγγέλλει τη διοίκηση του νοσοκομείου Καλύμνου (εκεί, δηλαδή, που ανήκει) πως την απειλεί ότι άμα δηλώσει πως εφημερεύει όλο το μήνα δε θα της καταβληθούν ούτε οι 10 ημέρες εφημερίας που φαίνεται ότι κάνει.
«Αν δηλώσω πως εφημερεύω,
δε θα πληρωθώ»
δε θα πληρωθώ»
Η γιατρός Εύη Γκίκα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, μιλά για την τραγική κατάσταση στον τομέα της υγείας που επικρατεία στο νησί και δηλώνει αγανακτισμένη με τη συμπεριφορά της διοίκησης, αναφορικά με τη μισθοδοσία της: «Είμαι εκνευρισμένη. Έπειτα από 14 χρόνια, να εργάζομαι σε ένα νησί και να αμείβομαι για 10 ημέρες εφημερία, ενώ είμαι 30 ημέρες το μήνα, 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή... ε, αυτό με κάνει έξαλλη».
«Φαίνεται ότι εφημερεύω 10 ημέρες. Οι υπόλοιπες είναι... κενό. Πληρώνομαι 10 ημέρες και είμαι υπεύθυνη για τις 10 ημέρες. Τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, μου είπαν πως αν δηλώσω ότι εφημερεύω -που εφημερεύω, δε θα πληρωθώ και αυτές τις 10 ημέρες». Σε ερώτηση της aftodioikisi.gr «ποιοι σας είπαν;», η απάντηση είναι άμεση από τη γιατρό Ε. Γκίκα: «Άρχισε από την προηγούμενη διοίκηση, τον κ. Σακελαρόπουλο -ο οποίος μας έλεγε να βάζουμε ότι είμαστε "on call", και ότι παίρνουμε τα ρεπό μας-, και συνεχίζεται τώρα με την κυρία Χρυσούλα Σηφονίου». Και «γιατί αυτό;», ήταν η επόμενη ερώτηση από την ιστοσελίδα. «Επειδή δε θέλουν να πληρώσουν», απαντά.
Η καθημερινότητά της, λοιπόν, είναι μόνιμη εφημερία, 30-40 εξετάσεις την ημέρα, με παράλληλη συνταγογράφηση, εξέταση επειγόντων περιστατικών, τακτικών περιστατικών... «Είμαι με ένα τηλέφωνο στο χέρι», δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ιστοσελίδα. «Ούτε να αρρωστήσω δεν μπορώ. Δεν υπάρχει άτομο να με αντικαταστήσει».
Η γιατρός έχει αποστείλει έγγραφο στην Εισαγγελία, επισημαίνοντας την κατάσταση και το εξαντλητικό για τα ανθρώπινα όρια ωράριό της, με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να της ζητήσει να της κατονομάσει τους υπευθύνους. «Υπεύθυνοι είναι η διοίκηση του νοσοκομείο και η ΔΥΠε (το υπουργείο Υγείας)», ήταν η απάντησή της.
Πέραν της γενικής ιατρού, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Αστυπάλαιας έχει ακόμη μία παρασκευάστρια και έναν οδηγό ασθενοφόρου, ο οποίος κάνει και τον... τραυματιοφορέα!!! Προβλέπει, επίσης, δύο αγροτικούς ιατρούς, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
Η πίεση για τη γιατρό, όπως λέει ο Π. Κονταράτος, είναι ακόμη μεγαλύτερη το καλοκαίρι, όταν ο πληθυσμός... τετραπλασιάζεται και φτάνει περίπου τους 7.200 κατοίκους και παραθεριστές!!! Φανταστείτε, λοιπόν, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην εικόνα της ήδη πληγωμένης τουριστικά Ελλάδας, στην περίπτωση που συμβεί ένα μοιραίο γεγονός και η ιατρός από έλλειψη μέσων αλλά και κούρασης δεν θα μπορεί να το αντιμετώπισει.
Δήμαρχος-μηχανικός έργων
Ο δήμαρχος, ωστόσο, κάνει και μια άλλα αποκάλυψη στην aftodioikisi.gr: πως ποτέ δε σκεφτόταν πως θα εξασκήσει αυτά που έμαθε ως φοιτητής (σπούδασε τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων), κάνοντας... τεχνικές μελέτες, το μηχανικό του δήμου του ελλείψει Τεχνικών Υπηρεσίων:
«Μέχρι πρότινος είχα κάνει μια προγραμματική σύμβαση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κω, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Βασικά αυτές οι σχέσεις είναι σχέσεις επαιτείας. Αυτό που δικαιούμαι να πω, πάντως, είναι ένα «ευχαριστώ», αλλά σίγουρα ό,τι δουλειά ήθελα να κάνω έπρεπε να παρακαλέσω, να υπάρχει χρόνος... Τώρα, υποτίθεται πως έχω τη στήριξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και εδώ ακόμη δεν έχει οργανωθεί κατάσταση. Δε βλέπω φως ακόμη», υπογραμμίζει ο δήμαρχος.
Η έλλειψη προσωπικού, λοιπόν, είναι μια πραγματικότητα και σε αυτό το νησιωτικό δήμο, ο οποίος πρωτοτυπεί και σε έναν άλλον τομέα, στο γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου: τον κάνει ο... κλητήρας, ενώ το γραμματέα του δημαρχείου τον κάνει ο... υπάλληλος του ΚΕΠ. «Δουλεύουμε με ό,τι έχουμε», παρατηρεί ο δήμαρχος Αστυπάλαιας. «Ο ίδιος έχω γίνει ένας πολύ καλός μηχανικός, συντάσσω αρκετές φορές τη μελέτη... Τι να κάνεις; Προσπαθείς να μπαλώνεις τις τρύπες», σχολιάζει.