- Τι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στον ουρανό της πόλης! 
Οι φωτογραφίες βγήκαν το πρωί της Κυριακής 16 Ιανουαρίου. Πάνω από τα Γιάννινα πετούσαν, σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερα ή πέντε αεροσκάφη. Άφηναν πίσω τους μία γραμμή καπνού, η οποία όμως δεν έφευγε μετά από μερικά λεπτά όπως συμβαίνει συνήθως. Μετατρέπονταν σε αραιό σύννεφο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και παρέμενε στον ουρανό για πολλές ώρες.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό, επαναλήφθηκε στην πόλη την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί. Ίσως και άλλες μέρες, χωρίς όμως να το παρατηρήσει κανείς ή χωρίς να δώσει κάποιος την ανάλογη σημασία. Τα αεροσκάφη είχαν κατεύθυνση από το νότο προς το βορρά, δηλαδή από την περιοχή της Πρέβεζας προς τα Γιάννινα, γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στο Άκτιο, όπου ως γνωστόν λειτουργεί νατοική βάση. Οι αεροψεκασμοί, με χημικές ουσίες, αναφέρεται ευρέως, είναι ένα (Δείτε στο τέλος το σχόλιο μας) ...
 θέμα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, χωρίς όμως να έχει απαντηθεί ποτέ με σαφήνεια.

Ένας διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας, ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης στον «Δημόκριτο», π. Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, π. Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας και π. Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει για το θέμα αυτό σημειώνει πως τις ουρές καπνού τις αφήνουν ορισμένα αεροπλάνα και δεν εξαφανίζονται σε μερικά λεπτά, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά διατηρούνται στον ουρανό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή επί ώρες, απλώνονται σιγά – σιγά και κάποιες φορές σχηματίζουν ένα εκτεταμένο ουράνιο «πέπλο».

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, τη γειτονική Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και σχεδόν σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ. Είναι ένα φαινόμενο που άρχισε να παρατηρείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία δέκα χρόνια και προκαλεί όχι μόνο πολλές συζητήσεις και εικασίες αλλά και μεγάλη ανησυχία, καθώς επαναλαμβάνεται με μεγάλη συχνότητα.

Στο κρίσιμο ερώτημα για την επικινδυνότητα του φαινομένου αυτού ο κ. Κατσαρός αναφέρει:
Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι περιέχουν αυτές οι «ουρές», αλλά σίγουρα περιέχουν κάποια χημικά στοιχεία και γι' αυτό χαρακτηρίζονται ως «χημικές ουρές». Πάντως, πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν εμφανίσει πονοκεφάλους, ζαλάδες, κακοδιάθεση ή και συμπτώματα γρίππης μετά από την εμφάνισή τους στον ουρανό, πολύ ψηλά πάνω από τα κεφάλια τους. Και οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι «μας ψεκάζουν με χημικά», ενώ εύλογα ερωτούν «ποια είναι τα χημικά αυτά» και «κατά πόσον είναι επικίνδυνα». Από αναλύσεις που έγιναν μέχρι τώρα από ορισμένες ομάδες ή πανεπιστήμια, παρατηρήθηκε ότι το δημιουργούμενο από αεροψεκασμούς ουράνιο «πέπλο» περιέχει σωματίδια αλουμινίου ή βαρίου σε ποσότητες που φυσιολογικά δεν έπρεπε να υπάρχουν ούτε στο έδαφος, ούτε στο νερό. Ιδιαίτερα το βάριο είναι χημικό στοιχείο που δεν πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους. Το επισημαίνω αυτό.

Τα αεροπλάνα που αφήνουν πίσω τους τις «χημικές ουρές», κάνοντας τους πάντες να ανησυχούν, είναι συνήθως τύπου KC 10 ή KC 135 και δεν φέρουν διακριτικά, ενώ κανείς δεν γνωρίζει από πού απογειώνονται ή πού προσγειώνονται. Το πιθανότερο είναι να απογειώνονται από στρατιωτικά αεροδρόμια και να προσγειώνονται σ' αυτά, οπότε και δεν κοινοποιούνται τα διαγράμματα των πτήσεών τους. Συγχρόνως, κανένας διεθνής οργανισμός (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΗΕ κλπ.) ή χώρα (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς κ.ά.) δεν παραδέχεται επισήμως ότι πραγματοποιούνται τέτοιου είδους αεροψεκασμοί. Εχουν, όμως, ανεπισήμως αφήσει να διαρρεύσει, ότι οι «ουρές» των αεροπλάνων περιέχουν σωματίδια από αλουμίνιο και βάριο και πως οι εν λόγω αεροψεκασμοί γίνονται για να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», δηλαδή της κλιματικής αλλαγής.

Εάν πράγματι αυτό συμβαίνει, τότε το καύσιμο των αεροπλάνων που πραγματοποιούν τους αεροψεκασμούς περιέχει σωματίδια αλουμινίου και βαρίου, τα οποίαν όταν εξέρχονται μαζί με τα καυσαέρια κάθε αεροσκάφους ανακλούν τις ακτίνες του ηλίου και έτσι εισχωρεί λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία στην Γη, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η υπερθέμανση του πλανήτη, δηλαδή το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Εχουν γίνει μάλιστα υπολογισμοί, ότι εάν ανακλασθεί το 1% της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη Γη, τότε τα επόμενα πενήντα χρόνια δεν θα υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί το λιώσιμο των πάγων, δεν θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ. Και συγχρόνως δεν θα πληρώνουμε τον φόρο διοξειδίου του άνθρακος κλπ.

Όπως γνωρίζουμε, οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο και έκτοτε προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Μάλιστα, ο πατέρας της ατομικής βόμβας υδρογόνου Eduard Teller είχε δημοσιεύσει μια εργασία στην οποία πρότεινε την αποτροπή του «φαινομένου του θερμοκηπίου» με την ελευθέρωση στην ατμόσφαιρα σωματιδίων που θα ανακλούσαν το ηλιακό φως. Αλλά και ο Paul Crutzen, που βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ στην δεκαετία του '80, σε πρόσφατη δημοσίευσή του ανέφερε ότι εάν ελευθερώσουμε σωματίδια (όπως σωματίδια του θείου) στην ατμόσφαιρα, θα μιμηθούμε τις εκρήξεις ηφαιστείων (όπως αυτό του Pinatubo) και έτσι θα αποτρέψουμε τις σοβαρές επιπτώσεις του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Βάσω Σκουλίκα 
epiruspost.gr
 
Top