ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Μορφή χιονοστιβάδας πήραν οι αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες μετά από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί σχεδίου της κυβέρνησης να βάλει «μπλόκο» στο χύμα ελαιόλαδο που διακινείται με τενεκέδες, εισάγοντας δελτία αποστολής σε κάθε ελαιοτριβείο.
Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν σφοδρότατες, καθώς για την Ελλάδα αποτελεί περίπου παράδοση η προμήθεια ελαιόλαδου με τους γνωστούς 17κιλους τενεκέ μέσω συγγενών ή απευθείας από τα ελαιοτριβεία.
«Δεν μπορώ να πάω στην αδελφή μου ή στο παιδί μου έναν τενεκέ λάδι;», ήταν το ερώτημα που απασχολούσε πολλούς.
Ανατροπή με το ελαιόλαδο σε τενεκέ
Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών οι τόνοι που εκπέμπονται για το ζήτημα είναι καθησυχαστικοί.
«Δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν», τόνισε το πρωί της Δευτέρας (13/1) ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, «το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιόλαδου ισχύει από το 2017» διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς. «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων», υπογράμμισε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας, «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».
Στόχος η τυποποίηση και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στη στρατηγική της κυβέρνησης για την τυποποίηση του ελληνικού ελαιόλαδου. «Η προώθηση της τυποποίησης αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημείωσε τη σημασία των ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της ΑΑΔΕ. «Από την 1η Μαΐου 2025, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν μηδενική απόκλιση στα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», ανέφερε.
«Για το θέμα του ελαιόλαδου και ειδικότερα για τον κλάδο αυτό ήδη από το περασμένο έτος, από το 2024 έχει υπογραφεί μια παράταση. Άρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το σημερινό status quo και αυτό είναι το ζητούμενο» πρόσθεσε ο κ. Δήμας.
«Δεν θέλουμε να έχουμε τη μεγάλη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου ή ακόμη και την πώληση του ελληνικού ελαιόλαδου σε ξένες χώρες όπου το τυποποιούν και έχουν πολύ μεγαλύτερο πλούτο» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση είπε χαρακτηριστικά: «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων».
Να σημειωθεί ότι ο θόρυβος για τη διακίνηση ελαιόλαδου ξεκίνησε μετά τις πληροφορίες ότι θα κατατεθεί τροπολογία για πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ σε όσους μεταφέρουν ελαιόλαδο με τον τενεκέ των 17 λίτρων, δίχως παραστατικά.