«Βούτυρο στο ψωμί» του υπουργείου Πολιτισμού θα μπορούσε να αποτελέσει η σοβαρή, και σε νομικό πλέον επίπεδο, αντιπαράθεση για το «αν πρέπει – ή αν δεν πρέπει» να έχει εισιτήριο η μεγάλη συναυλία μνήμης (αλλά και υπενθύμισης της πολιτικής ευθύνης) στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα των Τεμπών.
Εξώδικο απέστειλε στον Νίκο Πλακιά η Μαρία Καρυστιανού την Τετάρτη, έγγραφο το οποίο ο ίδιος ανάρτησε στο Χ. Το εξώδικο της Μαρίας Καρυστιανού, όπως φαίνεται στην ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, φαίνεται να βασίζεται σε όσα ο ίδιος ανέφερε για τη λειτουργία του «Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών», στον οποίο η κ. Καρυστιανού είναι πρόεδρος.
Αίτημα Πλακιά στο ΥΠΠΟ για μη χορήγηση άδειας συναυλίας
Την ίδια στιγμή, ο Λεωνίδας Κούμπουρας, δικηγόρος του Νίκου Πλακιά, κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας να μην δοθεί άδεια διεξαγωγής της συναυλίας για τα Τέμπη με αντίτιμο.
Όπως τόνισε, ο πελάτης του δεν έχει καμία αντίρρηση να πραγματοποιηθεί η συναυλία – χωρίς όμως εισιτήριο.
«Καταθέσαμε αίτημα ώστε να μεταρρυθμιστεί αυτή η απόφαση, να μην δοθεί άδεια διεξαγωγής της συναυλίας με αντίτιμο. Να δοθεί άδεια για τη συναυλία, αλλά χωρίς αντίτιμο. Όπως οι καλλιτέχνες θέλουν να συνεισφέρουν αφιλοκερδώς, έτσι λοιπόν και οι θεατές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς για να τιμήσουν τη μνήμη των παιδιών. Αποκλειστικά, όχι όμως για κρυμμένους σκοπούς τους οποίους αναγκάζεται η κ. Καρυστιανού να αποκαλύψει κατόπιν παρέμβασης του κ. Πλακιά. Αναγκάστηκε ο κ. Πλακιάς να κάνει μια παρέμβαση και στη συνέχεια διευκρίνησε η κ. Καρυστιανού. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα», ανέφερε ο δικηγόρος του Νίκου Πλακιά, μιλώντας στο OPEN.
Νωρίτερα, ο Νίκος Πλακιάς, ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στείλει εξώδικα στους καλλιτέχνες εάν πραγματοποιηθεί η συναυλία και να κάνει ασφαλιστικά μέτρα.
Την Πέμπτη θα αποφασίσει το ΚΣΝΝ για την συναυλία
Σε κάθε περίπτωση, το αν θα γίνει ή όχι η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο θα κριθεί στην προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΝ).
Εκεί, θα συζητηθεί το αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών για την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου (Καλλιμάρμαρο) με σκοπό τη πραγματοποίηση, στις 11 Οκτωβρίου, συναυλίας μνήμης για τα 57 θύματα, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα την Δευτέρα το απόγευμα.
«Είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό συμμετέχω», λέει ο Σωκράτης Μάλαμας
Την δική του θέση σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα Τέμπη και το γεγονός πως η είσοδο απαιτεί εισιτήριο, πήρε ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους καλλιτέχνες που όπως ανακοινώθηκε θα πάρουν μέρος.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος αναφέρει πως ο ίδιος θα συμμετέχει κανονικά στη συναυλία.
«ΝΑΙ, κατανοώ τη θλίψη και τη θέση κάποιων γονέων και συγγενών για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άκαιρα και παράδοξα» γράφει αρχικά και συνεχίζει:
«Κατανοούμε την οδύνη και ο σεβασμός μας είναι απόλυτος στο πρόσωπό τους. Έχουμε παιδιά και γνωρίζουμε το αίσθημα της διαρκούς απώλειας, όμως η συμπαράστασή μας είναι επίσης απόλυτη για την εξεύρεση της αλήθειας που έχει αλλοιωθεί – αποκρυβεί με τόση επιμέλεια κάτω από περίεργα σχεδιάσματα- τεχνάσματα και νομικά κόλπα.
«Είναι υπόθεση όλων μας γι’ αυτό συμμετέχω με κάθε τρόπο σ αυτή την συναυλία», καταλήγει.
Τι λένε άλλοι συμμετέχοντες καλλιτέχνες μετά τις αντιδράσεις για τα εισιτήρια
Θέση για το θέμα που έχει προκύψει μετά τις αντιδράσεις με τα εισιτήρια στη μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για τα Τέμπη πήραν χθες ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σε ανάρτηση του ανέφερε ότι «έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι-να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα».
Επιπλέον, προσθέτει πως «τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη-το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού».
Δεληβοριάς: «Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη»
Από την πλευρά του ο Φοίβος Δεληβοριάς με ανάρτηση του τονίζει ότι «πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.
Τέλος, προσθέτει πως «με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία. Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».
Συναυλία για τα Τέμπη: Η αντίδραση Πλακιά και η απάντηση Καρυστιανού
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, έντονη διαφωνία σχετικά με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο εξέφρασε ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε τα δίδυμα κορίτσια του αλλά και την ανιψιά του στα Τέμπη, καθώς όπως είπε, αυτή οργανώνεται από 6 οικογένειες μόνο, δεν γνωρίζει κανείς που θα πάνε τα χρήματα που θα μαζευτούν, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει «τα παιδιά του να γίνουν εισιτήριο συναυλίας. Παράλληλα, τόνισε πως θα ακολουθήσει νομικές διαδικασίες, προειδοποιώντας του συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Σε απάντηση της η Μαρία Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά ανέφερε:
«Θα ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα που δημιουργήθηκε από τον κύριο Πλακιά για τη συναυλία που θα γίνει για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος, μαζί με κάποιους καλλιτέχνες.
Η τοποθέτησή μου, παρόλο που οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε να σχολιάσω τον κ. Πλακιά, δεν θα είναι για τον κ. Πλακιά. Ο κ. Πλακιάς μιλήσει για τον εαυτό του. Εγώ θα μιλήσω για τον Σύλλογο.
Έχω πει πολλές φορές ότι ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από μία μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς, από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε ότι είναι καλύτερο να είμαστε ενωμένοι. Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Εμείς στο Σύλλογο έχουμε μία πολύ επιθετική νομική γραμμή την οποία στηρίζουμε ένθερμα, και την οποία έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε στο εξωτερικό.
Έχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και τον οποίο δυστυχώς δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που μπορούμε να τον στηρίξουμε. Πάραυτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας.
Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.
Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη. Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μία καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας…».




 
Top