Nέες σημαντικές αποκαλύψεις για την άγνωστη σύσκεψη που οδήγησε στο μπάζωμα στα Τέμπη βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με επίκεντρο την παρέμβαση από κυβερνητικό στέλεχος σε «άγνωστο πρόσωπο» προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της αλλοίωσης του τόπου του πολύνεκρου δυστυχήματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, στη νέα δικογραφία που σχημάτισαν οι δικαστικές αρχές της Λάρισας επιβεβαιώνεται τόσο ότι πραγματοποιήθηκε η άγνωστη σύσκεψη το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 όσο και τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν. Το παρών μεταξύ άλλων είχαν δώσει ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταθέσεις στη σύσκεψη συζητήθηκε η πλήρης εξαϋλωση του «σκηνικού» της τραγωδίας με επίκληση την άμεση-εντός διημέρου- επανέναρξη των δρομολογίων των τρένων που όμως κινήθηκαν πάλι στο σιδηροδρομικό δίκτυο στις 29 Μαρτίου 2023 δηλαδή περίπου έναν μήνα αργότερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ ζητούσαν από τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες να παραμείνει ο χώρος της τραγωδίας ακέραιος λόγω των αναμενόμενων αυτοψιών πραγματογνωμόνων.
Παράλληλα, ζητούσαν να ενημερωθούν για το επικείμενο μπάζωμα και οι δικαστικοί λειτουργοί της Λάρισας που είχαν την σχετική έρευνα. Χωρίς ωστόσο να εισακουσθούν και στις δύο περιπτώσεις.
Μάλιστα, όταν τέθηκε, σε εκείνη τη συνάντηση ζήτημα από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να μην υπάρξει καμιά παρέμβαση εν όψει έρευνας, στην οποία είχε αναφερθεί ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, περιγράφεται ότι υπήρξε επί τόπου τηλεφωνική κλήση από μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου προς «άγνωστο πρόσωπο».

Σε αυτήν την τηλεφωνική κλήση, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι «ερευνητές Γεραπετρίτη» δεν θα προχωρούσαν σε αυτοψία του χώρου, οπότε δινόταν το ελεύθερο για την πλήρη διαμόρφωση του χώρου.
Όμως από τα επίσημα στοιχεία διαπιστώνεται ότι η «επιτροπή Γεραπετρίτη» που πράγματι τελικά δεν έκανε αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης, συνεστήθη στις 6 Μαρτίου 2023. Δηλαδή τρείς ημέρες μετά την εν λόγω συζήτηση.
Με κύριο ζητούμενο «με ποιον συνομίλησε το μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου την 3η Μαρτίου στα Τέμπη που του έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις εν ονόματι επιτροπής που δεν είχε συσταθεί ακόμη». Σημειώνεται ότι το ίδιο διάστημα συνέχιζαν τις έρευνες τους κι οι πραγματογνώμονες που είχε διορίσει η Τροχαία Λάρισας.

 
Top