Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελβετικής ιστοσελίδας Gotham City, το family office του Σπύρου Λάτση και της οικογένειάς του στη Γενεύη ερευνήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο πλαίσιο έρευνας της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκίας.
Ειδικότερα δύο εταιρείες που ελέγχονται από την οικογένεια Λάτση φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να έχουν καταβάλει μίζες στον πρώην επικεφαλής του δημόσιου συνταξιοδοτικού ταμείου του Κουβέιτ.
Συγκεκριμένα, η Ελβετική ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρείας Hardstone Services SA και της Société d’études techniques et économiques (SETE) SA, που διαχειρίζεται την περιουσία της οικογένειας Λάτση.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gotham City, οι έρευνες διατάχθηκαν από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος δύο ατόμων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών. Οι πληροφορίες περιέχονται σε απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Tribunal Fédéral) με ημερομηνία 22 Μαΐου 2024, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου.
Οι ταυτότητες των δύο κατηγορουμένων δεν είναι γνωστές. Σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Gotham City στις 12 Ιουνίου, η SETE δήλωσε ότι ούτε ο Σπύρος Λάτσης ούτε οι δύο εταιρείες που ερευνήθηκαν εμπλέκονται στην έρευνα.
Τόσο η SETE SA όσο και η Hardstone Services SA ανήκουν στην οικογένεια Λάτση. Ο Σπύρος Λάτσης, 78 ετών, είναι επικεφαλής των δραστηριοτήτων της οικογένειας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ελβετική τράπεζα EFG International.
Σκοτεινές προμήθειες

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gotham City, η ομοσπονδιακή έρευνα που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2020 αφορά τις υποψίες δωροδοκίας του Fahad Al Rajaan, πρώην διευθυντή του Δημόσιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης του Κουβέιτ (PIFSS). Ο πρώην αυτός τραπεζίτης, ο οποίος έχει πλέον αποβιώσει, φέρεται να έλαβε προμήθειες με αντάλλαγμα την ανάθεση εντολών για τη διαχείριση δημόσιων κεφαλαίων σε διάφορες ελβετικές τράπεζες.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η ιστοσελίδα Gotham City αποκάλυψε ότι η Pictet & Cie, ο πρώην συνεργάτης της Philippe Bertherat και ένα δεύτερο πρόσωπο κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση.
Στο τμήμα της έρευνας που περιγράφεται στην τελευταία απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία κατηγορεί τους δύο κατηγορούμενους ότι «υποσχέθηκαν και χορήγησαν προμήθειες εικαζόμενου χαρακτήρα δωροδοκίας» στον Fahad Al Rajaan, προκειμένου «να τον παρακινήσουν να επενδύσει δημόσια κεφάλαια με ή μέσω» μιας τράπεζας της οποίας το όνομα αποσιωπάται. Οι ενέργειες αυτές φέρονται να έλαβαν χώρα «στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων».
Το έγγραφο αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω των εταιρειών SETE SA και Hardstone Services SA, οι οποίες κατέβαλαν προμήθειες «σε μία ή περισσότερες υπεράκτιες εταιρείες που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό από έναν από τους κατηγορούμενους». Κάποια από αυτά τα κεφάλαια φέρεται να κατέληξαν σε λογαριασμό ενός προσώπου που ήταν βιτρίνα του Fahad Al Rajaan στις Μπαχάμες. Ο Fahad Al Rajaan ήταν πρόεδρος της Hardstone Services SA μεταξύ 2009 και 2014.

Δεκτή η προσφυγή
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gotham City, η απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου αφορά διαδικαστικό ζήτημα. Μετά την κατάσχεση εγγράφων και δεδομένων υπολογιστή από την αστυνομία, δόθηκε έκθεση έρευνας στους διευθυντές των εταιρειών Hardstone Services SA και SETE SA, καθώς και στον δικηγόρο της οικογένειας Λάτση. Αυτοί με τη σειρά τους ζήτησαν να σφραγιστούν τα δεδομένα «με την αιτιολογία ότι περιείχαν προστατευόμενα μυστικά». Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία απέρριψε αυτό το αίτημα.
Στη συνέχεια ο Σπύρος Λάτσης και οι δύο εταιρείες προσέφυγαν κατά της απόφασης αυτής ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου στην Bellinzona, το οποίο απέρριψε την έφεσή τους στις 12 Φεβρουαρίου 2024. Κληθέντες να αποφανθούν για το ίδιο θέμα, οι δικαστές του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στο Mon Repos ανέτρεψαν την απόφαση των συναδέλφων τους στην Bellinzona και διέταξαν και διέταξαν την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία να κρατήσει τις πληροφορίες σφραγισμένες. Η εισαγγελία θα πρέπει να ζητήσει άδεια από δικαστήριο περιοριστικών μέτρων στη Λωζάνη ή τη Βέρνη για να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες.
Ο Σπύρος Λάτσης, και οι εταιρείες SETE SA και Hardstone Services SA εκπροσωπούνται νομικά από τον Simon Ntah της Baker McKenzie. Ο δικηγόρος επαναλαμβάνει ότι «ο Δρ Λάτσης, η SETE και η Hardstone δεν αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας και δεν έχουν κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».
 
Top