Η ρύθμιση της περικοπής των συντάξεων ίσχυε μόνο για το Δημόσιο και τον ΟΓΑ ωστόσο πλέον πρέπει να εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα
Στα κάγκελα είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι καθώς βρίσκονται για άλλη μία φορα αντιμέτωποι με «μαχαίρι» στις συντάξεις που λαμβάνουν.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας εξετάζουν την εφαρμογή του νόμου του 2016 που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% μετά την έλευση τριετίας από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου, ρύθμιση που θα επηρεάσει σχεδόν 400.000 συνταξιούχους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων - πάνω από 90% - είναι γυναίκες.
Σήμερα, η σύνταξη λαμβάνεται ολόκληρη κατά την πρώτη τριετία και στη συνέχεια ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού, με τη ρύθμιση όμως το ποσό αυτό προβλέπεται να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας να λαμβάνει τελικά μετά την έλευση της τριετίας το 35% της αρχικής σύνταξης.
Η ρύθμιση έχει ήδη εφαρμοστεί από το 2020 στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ, άφηνε όμως απέξω τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Το 2020 επιχειρήθηκε από τον ΕΦΚΑ η επέκταση του μέτρου σε 5.500 συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα, ωστόσο το κύμα αντιδράσεων ήταν τεράστιο και ανάγκασε το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ σε υπαναχώρηση. Πλέον όμως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει την καθολική εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, για όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις χηρείας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ιδιωτικού τομέα.
Κίνδυνος να λάβει αναδρομική ισχύ το μέτρο
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο ζητώντας του να προσδιορίσει τους όρους της νομοθετικής ρύθμισης και πώς θα ισχύσει.
«Το μέτρο αφορά στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας που εργάζονται ή είναι και οι ίδιοι συνταξιούχοι και πρόκειται για ρύθμιση που θεσπίστηκε το 2016 ωστόσο δεν εφαρμόστηκε στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η περικοπή αφορά όλες τις συντάξεις χηρείας και όχι μόνο όσες δόθηκαν από το 2020 και μετά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινδυνεύουν αρκετοί συνταξιούχοι να τους ζητηθούν αναδρομικά τα χρήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν περικοπεί από τις απολαβές τους. Το υπουργείο και ο ΕΦΚΑ μπορούν να ζητήσουν πίσω όσα χρήματα δεν είχαν περικόψει ασχέτως του πότε εκδόθηκε η σύνταξη χηρείας».