Τα λόγια των δικαστών στη Χάγη δεν φαίνεται να εμποδίζουν υπουργούς του Ισραήλ να μιλάνε επικίνδυνα πολύ.
«Είναι ντροπή να περιμένουμε άλλα 19 χρόνια για να καταλάβουμε ότι το Gush Katif και η Σαμάρεια πρέπει να επιστραφούν. Γενναία ηγεσία σημαίνει να παίρνεις θαρραλέες αποφάσεις». Όταν ακούγονται αυτά τα λόγια από Ισραηλινούς υπουργούς, λίγες μέρες μετά τις εντολές του Διεθνές Δικαστηρίου, άραγε τι σημαίνει;
Tα λόγια ανήκουν στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και οι περιοχές στις οποίες αναφέρεται είναι η Γάζα (Gush Katif) και η Δυτική Όχθη (Σαμάρεια). Ήταν μεταξύ αυτών που φώναζε, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για εποίκους, στις 28 Ιανουαρίου.
Το Gush Katif ήταν ένα μπλοκ 17 ισραηλινών οικισμών στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Τον Αύγουστο του 2005, ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε βίαια τους 8.600 κατοίκους από τα σπίτια τους μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ. Οι κοινότητες κατεδαφίστηκαν ως μέρος της μονομερούς αποδέσμευσης του Ισραήλ από τη Γάζα.
«Θέλουν να ξαναστήσουν εποικισμούς στη Γάζα και στη πραγματικότητα να καταστήσουν την Γάζα μέρος ενός Μεγάλου Ισραήλ»
Το δίχως άλλο, ήταν μια ακμάζουσα κοινότητα, της οποίας οι εξαγωγές σε αγροτικά προϊόντα αποτελούσαν το 15% των ισραηλινών γεωργικών εξαγωγών. Ωστόσο, ήταν παράνομη και ως εκ τούτου, ορθώς τότε, η Ισραηλινή κυβέρνηση την απομάκρυνε. Ωστόσο, οι ακραίοι Ισραηλινοί υπουργοί του Νετανιάχου τον πιέζουν ανοιχτά και δημοσίωςν να καταλάβει όλα αυτά τα εδάφη.
Στην ίδια γραμμή με τον Μπεν Γκβίρ είναι και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ: «Εποικίζουμε τα εδάφη μας σε όλα τα μήκη και πλάτη, τα ελέγχουμε και πολεμάμε τον τρόμο, φέρνοντας, με τη βοήθεια του Θεού, ασφάλεια σε όλο το Ισραήλ. Ξέρετε ποια είναι η απάντηση, χωρίς εποικισμό δεν υπάρχει ασφάλεια».
Δεν τίθεται αμφιβολία: Ζητούν εθνοκάθαρση
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο Τζον Μερσχάιμερ δεν έχει καμία αμφιβολία για το τι ενθαρρύνουν οι παραπάνω:
«Δεν τίθεται ερώτημα γι’ αυτό, αυτό που εννοώ είναι ότι θέλουν να κάνουνε εθνοκάθαρση στη Γάζα και να ξαναστήσουν εποικισμούς στη Γάζα και στη πραγματικότητα να καταστήσουν την Γάζα μέρος ενός Μεγάλου Ισραήλ. Είναι ήδη ντε φάκτο κομμάτι ενός Μεγαλύτερου Ισραήλ και θέλουν να το κάνουν De Jure» ανέφερε σε συνέντευξή του σε αμερικανική διαδικτυακή εκπομπή.
Καθώς η εθνοκάθαρση δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει ακριβής ορισμός αυτής της έννοιας ή των ακριβών πράξεων που πρέπει να χαρακτηριστούν ως εθνοκάθαρση. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που είχε συσταθεί στη περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του 1990, όρισε την εθνοκάθαρση ως την πράξη να καταστεί μια περιοχή εθνοτικά ομοιογενής με τη χρήση βίας ή εκφοβισμού για την απομάκρυνση ατόμων συγκεκριμένων ομάδων από την περιοχή.
Ο υπουργός Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ
Στην τελική της έκθεση περιέγραψε την εθνοκάθαρση ως «…μια σκόπιμη πολιτική που σχεδιάστηκε από μια εθνική ή θρησκευτική ομάδα για να απομακρύνει με βίαιο και τρομοκρατικό τρόπο τον άμαχο πληθυσμό μιας άλλης εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας από ορισμένες γεωγραφικές περιοχές».
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η Νότια Αφρική είχε ξανασύρει το Ισραήλ στα δικαστήρια με την κατηγορία της εθνοκάθαρσης. Σύμφωνα με την ελβετική οργάνωση UN Watch, οι πράξεις του Ισραήλ δεν συνιστούν εθνοκάθαρση(!), βάσει σύγκρισης με τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990. Αντίθετα, περνάει στην εντελώς απέναντι πλευρά κατηγορώντας τους Παλαιστίνιους ότι διαπράττουν εθνοκάθαρση, μετακινώντας με τρομοκρατία τους Ισραηλινούς από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Η οργάνωση όμως είτε σκοπίμως είτε από λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης, παραλείπει να αξιολογήσει τις ξεκάθαρες επίσημες δηλώσεις των Ισραηλινών πολιτικών που ζητούν μετακίνηση των πληθυσμών, διατάσσοντας παράλληλα τον στρατό να ισοπεδώσει σπίτια κατοίκων. Επιπλέον, διαφεύγει της οργάνωσης ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη, δεν προβλέπεται να κατοικείται από Ισραηλινούς, καθώς είναι Παλαιστινιακά εδάφη.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε προσθέσει ότι οι πρακτικές που περιέγραφε στην έκθεσή της μπορούν «…να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μπορούν να εξομοιωθούν με συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, τέτοιες πράξεις θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν στην έννοια της Σύμβασης για τη Γενοκτονία». Ερχόμαστε δηλαδή στις σοβαρότατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ, οι οποίες είναι βάσιμες, σύμφωνα με τους δικαστές.
Βέβαια ο Μπεν Γκβιρ έχει μια άλλη φόρμουλα για να μην κατηγορηθεί το Ισραήλ για γενοκτονία: Να δώσουνε χρήμα στους Παλαιστινίους για να φύγουν!. Το σχέδιό του είναι να «ενθαρρύνει τους κατοίκους της Γάζας να μεταναστεύσουν οικειοθελώς σε μέρη σε όλο τον κόσμο», προσφέροντας τους κίνητρα σε μετρητά. Το αποκάλεσε «το πραγματικό ανθρωπιστικό» πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Είπε ότι ήξερε ότι οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ανοιχτοί σε αυτή την ιδέα μέσω συζητήσεων με Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.
Ο Νετανιάχου έχει μπλέξει άσχημα
Μπορεί οι δύο ακραίοι υπουργοί να φωνάζουν σε εθνοκάθαρση που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε γενοκτονία, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης.
«Πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί προσπάθησαν μια εθνοκάθαρση στη Γάζα και πιστεύω ότι ακόμα είναι στη διαδικασία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν αποτυγχάνουν και οι ΗΠΑ το έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Οι Αιγύπτιοι και ο Ιορδανοί που ελέγχουν τη γη την οποία θα μεταφέρονταν οι Παλαιστίνιοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί» αναφέρει ο Μερσχάιμερ. «Συνεπώς δεν φαίνεται ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν [επιτυχώς] εθνοκάθαρση».
Βέβαια, «το πρόβλημα για τον ίδιο τον Νετανιάχου» σημειώνει ο Μερσχάιμερ, «είναι ότι η κυβέρνησή του θα πέσει, αν τα βάλει με τους υπουργούς του οι οποίοι είναι ανένδοτοι».
Πράγματι, το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ ενός μικρού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχει έξι από τις 64 έδρες που έχει ο θρησκευτικός-δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Το δε κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του ακροδεξιού υπουργού, Σμότριχ κατέχει 14 έδρες. Ως εκ τούτου, μια σύγκρουση μαζί τους θα οδηγούσε στην πτώση του Νετανιάχου.
«Ο Μπεν-Γκβίρ έχει τεράστια μόχλευση έναντι του Νετανιάχου», δήλωσε ο Γιοχανάν Πλέσνερ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Ισραηλινής Δημοκρατίας που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Νετανιάχου είναι πρόωρες εκλογές και ο Μπεν-Γκβίρ το γνωρίζει αυτό». «Πιστεύω ότι ο Νετανιάχου έχει μπλέξει άσχημα» λέει ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας, αλλά το ζήτημα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι πολύ χειρότερα από το άγχος του Νετανιάχου, εάν του βγαίνουν τα κουκιά στην ακραία Κνεσέτ.