Γράφει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής
"Ο περίφημος και διαβόητος για την υπόθεση των Τεμπών Υπουργός Κώστας Καραμανλής σε μια αντιπαράθεση που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε με περισσό θράσος "Γιατί δεν ζητάτε προανακριτική επιτροπή";
Εννοούσε, βέβαια, για τα Τέμπη.
Από την οποία υπόθεση διασώθηκε χάρη στην συνδρομή των ΜΜΕ και την προβατοποίηση των ψηφοφόρων του.
Ο Υπουργός είχε προφανώς στο μυαλό του ότι η υποβολή του αιτήματος για δίωξη Υπουργού για να γίνει αρχικώς δεκτή με την τωρινή μορφή του άρθρου 86 Σ περί ευθύνης Υπουργών θέλει τουλάχιστον το 50% +1 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Σου λέει, δεν τους έχουν.
Άρα, νοιώθει προσωπικά ασφαλής και έχει και το "θάρρος" να το λέει..
Όμως, η πρόταση δίωξης Υπουργού ,ακόμη και αν δεν εγκριθεί τελικά από την Βουλή, αποτελεί σπουδαία πολιτική πρωτοβουλία και μπορεί να κινητοποιήσει κάπως την κοινωνία και να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση πολιτικά, πόσο μάλλον σε μια υπόθεση τέτοιας βαρύτητας και τραγικότητας όπως το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη.
Αν κάποια πολιτική δύναμη θέλει όντως να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση , θα είχε νόημα να υποβάλει τέτοια πρόταση.
Το Σύνταγμα κατά το άρθρο 86 παρ.3 Σ, όπως ισχύει πλέον μετά την Αναθεώρηση του 2019, αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής κατά τα άρθρα 154 και επόμενα αυτού, προβλέπουν υποβολή πρότασης για σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την προανάκριση του κατηγορουμένου Υπουργού (η πρώην Υπουργού) από τουλάχιστον 30 βουλευτές.
Η προανάκριση ασκείται πλέον κατά κανόνα από Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο και η αίτηση οφείλει να περιλαμβάνει και αίτημα για τον σχηματισμό του. .
Επιπλέον, δεν υπάρχει πια (ευτυχώς) η ρύθμιση για την ειδική αποσβεστική προθεσμία, ότι δηλαδή η απόφαση για την προανάκριση πρέπει να ληφθεί μέχρι και την δεύτερη σύνοδο της επόμενης περιόδου, πράγμα που διευκολύνει την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.
Περίοδος, κατά μια έννοια, μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και η "άγονη" Βουλή μετά από εκλογές όταν δεν αναδείχθηκε κυβέρνηση, πράγμα που οδηγούσε συχνά στην συγκάλυψη. Μετά το 2019, δεν υπάρχει πια τέτοιο συνταγματικό ζήτημα.
Άρα, και τώρα μπορεί άνετα να γίνει σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του έχει πάνω από 30 βουλευτές.
Αν έπαιρνε μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργούσε σημαντικό πολιτικό αντίκτυπο και ρήγμα.
Προτιμούν να ασχολούνται με τα εσωκομματικά τους .
Και ,ιδίως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θέλει να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση.
Δεν έχει την πολιτική βούληση.
Παρά το ότι αυτό θα έδινε και μια προωθητική δύναμη στην νέα του ηγεσία.
Έτσι δεν είναι;
Κανένα αντιπολιτευτικό κόμμα δεν θέλει να φθείρει την κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ, επίσης, θα μπορούσε να το προτείνει στους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να την υποβάλουν από κοινού και να έχει και πολιτική υπεραξία, αν αυτοί αρνούνταν.
Ούτε αυτό το κάνει.
Ασχολείται με την αβλαβή για το σύστημα "επικαιρότητα της εργατικής εξουσίας".
Αφού τσιμπά και κάτι κοινοβουλευτικά από την φθορά των άλλων, μια χαρά.
Συμπέρασμα : αυτή η άθλια κυβέρνηση δεν έχει να φοβάται τίποτε από την θεσμική Αντιπολίτευση, ακόμη και την κεντροαριστερή ή "αριστερή" .
Η τελευταία δεν αξιοποιεί καν τις ενεργές δυνατότητες που της παρέχει το Σύνταγμα.
Μην μου πείτε ότι δεν ξέρουν τα κόμματα αυτά ποιές είναι αυτές. Τόσους εκλεκτούς συναδέλφους νομικούς και καθηγητές/τριες Νομικής έχουν τα κόμματα αυτά.
Και ως εσωτερικούς και ως εξωτερικούς συνεργάτες.
Πολιτική βούληση δεν έχουν."


 
Top