𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚
Η Σλοβακία ψήφισε τον φιλορώσο Fico ο οποίος κέρδισε με το σύνθημα "όχι άλλα όπλα για την Ουκρανία"
Πηγή: https://ilsole24ore.com/art/slovacchia-voto-bivio-il-filorusso-fico-e-l-europeista-simecka-AF9vzX3?refresh_ce…
Η Σλοβακία προσήλθε στις κάλπες για την ανανέωση του μονοεδρικού κοινοβουλίου, σε μια ψηφοφορία που θα επηρεάσει πάνω από όλα την εξωτερική πολιτική της Μπρατισλάβα και το βάρος της στο μπλοκ της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας .

Οι προβλέψεις της προηγούμενης ημέρας έγιναν σεβαστές, με τη νίκη του κόμματος Smer-SD του Robert Fico: του πρώην πρωθυπουργού που έχει ήδη ηγηθεί της χώρας δύο φορές, γνωστός για την εγγύτητά του με τη Ρωσία και την εχθρότητα στη νέα αποστολή όπλων στο Κίεβο. Με την καταμέτρηση σχεδόν να έχει ολοκληρωθεί, ο Φίκο έλαβε το 23% των ψήφων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η σλοβακική τηλεόραση Ta3. Η προσέλευση ανήλθε στο 67,4%, το υψηλότερο από το 2002. Ο Φίκο αφήνει ήδη τις γραμμές του προγράμματός του να λάμψουν, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμος να «χρησιμοποιήσει βία» κατά των μεταναστών και να μειώσει τη δέσμευση υπέρ του Κιέβου: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήστε την Ουκρανία σε ανθρωπιστικό επίπεδο και με την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά όχι με εξοπλισμούς», είπε ο Φίκο σε συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ των πρώτων που έδωσαν συγχαρητήρια ήταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν: ήταν «ωραίο να συνεργάζεσαι με έναν πατριώτη, είπε».

Ο κύριος αντίπαλος ήταν ο ευρωβουλευτής Michal Simecka , πρόσωπο του φιλοευρωπαϊκού και φιλελεύθερου φιλελεύθερου κινήματος Προοδευτική Σλοβακία (PS): ο σχηματισμός ήρθε δεύτερος με 18% και δεν επιβεβαίωσε τα exit polls, που τον έδειξαν ως νικητή.

Ο Πίτερ Πελεγκρίνι, του οποίου το Voice-Sd ήρθε τρίτο με 15%, έχει ήδη συγχαρεί τον Φίκο και προσφέρθηκε ως εταίρος για συνομιλίες συνασπισμού. «Θα είναι λογικό ο Φίκο να είναι ο πρώτος που θα στραφεί στο κόμμα μας για να διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση», είπε ο Πελεγκρίνι στους δημοσιογράφους. Επτά κόμματα εισέρχονται στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος (SNS).

Σλοβακία, Σιμέτσκα: θα εμποδίσουμε τον Φίκο να σχηματίσει κυβέρνηση
Ο Φίκο στοχεύει να σχηματίσει κυβέρνηση «σε δύο εβδομάδες», αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την κωλυσιεργία που έχει ήδη εξαγγείλει η αντιπολίτευση. Ο ηγέτης της προοδευτικής Σλοβακίας Σιμέτσκα είπε ότι στόχος είναι να αποτραπεί το νικητήριο κόμμα του Φίκο από το να συγκεντρώσει πλειοψηφία στη Μπρατισλάβα, ενώ αναγνώρισε ότι η πρώτη προσπάθεια θα είναι δική τους. «Κερδίσαμε το 18% των ψήφων, τις ψήφους μισού εκατομμυρίου Σλοβάκων - είπε ο Simecka στη σλοβακική τηλεόραση - Είμαστε το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο. Σεβόμαστε τη νίκη, αλλά είναι άσχημα νέα για τη χώρα και θα ήταν χειρότερα αν ο Φίκο κατάφερνε να σχηματίσει κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να μην συμβεί αυτό, είπε ο Simecka.

Ψηφίζουν 4,3 εκατομμύρια πολίτες, έκκληση του προέδρου
Το κάλεσμα στις κάλπες απευθύνθηκε σε 4,3 εκατομμύρια Σλοβάκους , με τις κάλπες να ανοίγουν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ στις 30 Σεπτεμβρίου. Η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα , είχε επίσης προσκαλέσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των εκλογών στο μέλλον της Μπρατισλάβα. «Η συνοχή και η συμφιλίωση σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπερβεί τον εκλογικό ορίζοντα - πρόσθεσε σε δηλώσεις που αναφέρει η Pravda - Οι βουλευτικές εκλογές είναι δικαίωμα και ευκαιρία, αλλά και ευθύνη να επηρεάσουν το μέλλον αυτής της χώρας».

Στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η Καπούτοβα, οι επιχειρήσεις άρχισαν με μία ώρα καθυστέρηση λόγω της ανακάλυψης ενός σακιδίου που έκρινε ύποπτο από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ψήφισε και ο πρωθυπουργός Λούντοβιτ Όντορ. Η Καπούτοβα έχει καταλήξει αρκετές φορές στο στόχαστρο της κριτικής του Φίκο, με την κατηγορία ότι είναι «μαριονέτα» στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Η Καπούτοβα απάντησε με μήνυση.
 
Top