Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που διήρκησε 85 χρόνια, ανακάλυψε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μας φέρνει ευτυχία στη ζωή είναι οι καλές σχέσεις και οι φιλίες είναι ένα τεράστιο μέρος αυτών.


Η διατήρηση μακροχρόνιων φιλιών είναι μία από τις επτά πρακτικές των ανθρώπων που ζουν ευτυχισμένοι και υγιείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, κάθε φιλία μπορεί να φαίνεται διαφορετική και αποδεικνύεται ότι οι φιλίες σας δεν πρέπει να είναι όλες ίδιες.

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε ότι υπάρχουν τρεις τύπου φιλίας και ο Arthur Brooks, καθηγητής του Χάρβαρντ που διδάσκει ένα μάθημα για το πώς να διαχειριστούμε την ευτυχία, πιστεύει ότι χρειαζόμαστε και τις τρεις φιλίες για να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι στη ζωή.


Ακολουθούν τα τρία είδη φιλίας και γιατί τα χρειάζεστε όλα:

1. Χρήσιμη φιλία

«Σκεφτείτε τις σχέσεις που έχετε με ανθρώπους με τους οποίους εργάζεστε. Αυτές οι σχέσεις τείνουν να έχουν συναλλακτικό χαρακτήρα», είπε ο Brooks.

2. Φιλία που βασίζεται στην ευχαρίστηση

«Αυτός ο τύπος σχέσης βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό γιατί κάθε άτομο αντλεί ευχαρίστηση από τον άλλον. Αν κάποιος βρίσκει τον φίλο του αστείο, ενδιαφέρον και πηγή απόλαυσης, είναι πιθανόν να έχει μαζί του μια φιλία ευχαρίστησης», σημείωσε ο καθηγητής σε σχετικό άρθρο του.

3. «Τέλεια» φιλία

«Σύμφωνα με τα πρότυπα του Αριστοτέλη, τέλειες φιλίες είναι εκείνες μεταξύ ανθρώπων που έχουν αμοιβαία αγάπη για κάτι που όχι μόνο τους φέρνει κοντά, αλλά εξυψώνει τη συμπεριφορά τους σε αρετή. Μια σχέση είναι τέλεια όχι όταν βασίζεται στη χρησιμότητα ή την ευχαρίστηση, αλλά όταν επικεντρώνεται στη βελτίωση του άλλου ατόμου», υπογραμμίζει ο Brooks.

Οι φιλίες χρησιμότητας δεν είναι πάντα οι πιο ικανοποιητικές και οι φιλίες ευχαρίστησης μπορεί να μην εμβαθύνουν πέρα από τα κοινά ενδιαφέροντα – αλλά και οι δύο είναι σημαντικές.

Αυτά τα δύο είδη φιλίας είναι χρήσιμα για την πρόοδο στη ζωή, «αλλά συνήθως δεν φέρνουν χαρά και άνεση που να έχουν διάρκεια», έγραψε ο Brooks. Ενώ χρειαζόμαστε φιλίες χρησιμότητας και ευχαρίστησης, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρισκάρουμε αυτές τις συνδέσεις μέσω αντιπαράθεσης, δύσκολων συζητήσεων ή οικειότητας», προσθέτει.

Για αυτόν τον λόγο, οι «τέλειες» φιλίες είναι εξαιρετικά απαραίτητο να υπάρχουν στη ζωή, εκτός από τους άλλους δύο τύπους φιλίας, για να αντλεί κανείς πραγματική ικανοποίηση.

«Μπορεί να μην μπορείτε να το εκφράσετε με λέξεις, αλλά πιθανότατα γνωρίζετε πώς αισθάνεστε σε αυτές τις “τέλειες” φιλίες», έγραψε ο Brooks.

«Συχνά παρουσιάζουν μια κοινή αγάπη για κάτι πέρα από εσάς και τον φίλο σας, είτε αυτό είναι υπερβατικό (όπως η θρησκεία) είτε απλώς διασκεδαστικό (όπως το μπέιζμπολ), αλλά δεν εξαρτώνται από τη δουλειά, τα χρήματα ή τη φιλοδοξία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
 
Top