Στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ τέθηκε η Intellexa, η εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, με έδρα την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με άρθρο της Washington Post η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εκτός από την Intellexa έβαλε στην ίδια λίστα ελέγχου εξαγωγών και την Cytrox με έδρα την Ουγγαρία, με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, που απειλεί την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες αυτές μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» λόγω «εμπορίας κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ
Να σημειωθεί ότι στο αμερικανικό δημοσίευμα κατονομάζεται η Ελλάδα ως έδρα της Intellexa, ενώ γίνεται αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών στα εδάφη της με το λογισμικό Predator.
Intellexa vs Cytrox
Η Intellexa δημιουργήθηκε ως το καλύτερο spyware που μπορεί να ξεπεράσει το αντίστοιχο της ισραηλινής εταιρείας NSO Group, σύμφωνα με έκθεση του Citizen Lab.
Η Cytrox που ιδρύθηκε το 2017, σύμφωνα με την επενδυτική πλατφόρμα τεχνολογίας Pitchbook, φέρεται να αποτελεί σύμφωνα με την ίδια έκθεση τμήμα της Intellexa, παρότι η πραγματική φύση της σχέσης του χαρακτηρίζεται τουλάχιστον σκοτεινή.
Η ενέργεια αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης στέλνει ένα «ισχυρό σήμα» στις οντότητες που χρησιμοποιούν κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στην ευρύτερη βιομηχανία παρακολούθησης, υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο.
Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό διάταγμα του τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι μια εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, εάν έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανού πολίτη χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, εάν έχει χρησιμοποιηθεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις με ιστορικό συστηματικής πολιτικής καταπίεσης.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του Reuters, το πρακτορείο είχε μεταδώσει πέρυσι ότι Έλληνας εισαγγελέας άνοιξε έρευνα μετά από ισχυρισμό δημοσιογράφου (του Θανάση Κουκάκη) ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης σε επιχείρηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο δημοσιογράφος είπε στο Reuters ότι πίστευε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το λογισμικό παρακολούθησης Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox και το οποίο, όπως είπε, πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εταιρείες προστέθηκαν τη λίστα για διακίνηση κακόβουλων λογισμικών “που αξιοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως”.
Το Reuters είχε μεταδώσει τον Αύγουστο του 2022 ότι ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, όπως ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο, σε μια παραδοχή που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση τότε στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.
Συνέχεια της δικαστικής διερεύνησης
Η καταγγελία του δημοσιογράφου είχε προκύψει σε μία περίοδο κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) άρχιζε να ακολουθεί τις ΗΠΑ θέτοντας υπό πιο αυστηρή εξέταση τους εμπόρους spyware και τη χρήση ισχυρού λογισμικού παρακολούθησης.
Το Reuters είχε μεταδώσει το 2020 ότι η Intellexa συνεργαζόταν με υπηρεσίες πληροφοριών στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε πραγματοποιήσει τον Δεκέμβριο εφόδους σε εταιρίες, γραφεία και σπίτια στελεχών της Intellexa, μεταξύ άλλων εταιριών.
Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ στην εταιρεία Intellexa A.E. για μη συνεργασία της με την Αρχή κατά τη διαδικασία ελέγχου της.