Χρυσα Κακατσακη
Αν και ο επίσημος όρος είναι Αποστασία, επικράτησαν τα Ιουλιανά που ξεκίνησαν σαν σήμερα και περιλαμβάνουν μια σειρά από γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία: ο εξαναγκασμός σε παραίτηση της νόμιμης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και ο διορισμός του Γ. Αθανασιάδη- Νόβα ως πρωθυπουργού από το Παλάτι, η αποστασία 39 βουλευτών από τους 171 της Ενωσης Κέντρου, τα μαζικά συλλαλητήρια, η δολοφονία από την Αστυνομία του Σωτήρη Πέτρουλα και η πολιτική αστάθεια που άνοιξε φαρδύ πλατύ τον δρόμο για τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Μαύρες σελίδες για τη δημοκρατία, μαύρες για το Σύνταγμα, μαύρες για την ελαστική συνειδηση των βουλευτών που άλλαζαν με ευκολία στρατόπεδο.
Και αν είναι βαρετό ένα βιβλίο ιστορίας, το κλίμα της εποχής αποτυπώνεται στη λογοτεχνία (Χαμένη Ανοιξη του Τσίρκα, Ψαράκι της γυάλας του Χάκκα, ποιήματα του Αναγνωστάκη, άρθρα του Σκαρίμπα κλπ) και τις γελοιογραφίες της εποχής. Οι αγαπημένοι των σκιτσογράφων και γενικότερα της σάτιρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αθανασιάδης Νόβας. «Ιούδας», «Εφιάλτης» και «κάθαρμα» ήταν χαρακτηρισμοί που συνόδευσαν και στιγμάτισαν τον πρώτο για μεγάλο διάστημα της πολιτικής του διαδρομής. Ο Αθανασιάδης, αποτελούσε μια ιδιόρρυθμη περίπτωση πολιτικού που παρίστανε τον ποιητή. Τα αστεία στιχουργήματά του, όπως «Περάσαμε τον Τάμεση με όλη μας την άνεση» έδωσαν την αφορμή στον Κ. Σταματίου να τον μιμηθεί με το θρυλικό «κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα γαργαλα τα... γαργάλα τα».
Κ. Μητροπουλος, Φ. Δημητριάδης, Μποστ κ.ά. απέδωσαν με το καυστικό πενάκι τους όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά σχεδόν προφητικά και ο,τι ακολούθησε. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έχασε τον θρόνο, η μάνα του η Φρειδερίκη στερήθηκε τη χαρά να συνωμοτεί, η δημοκρατία μπήκε στον γυψο για 7 χρόνια, η πολιτική απαξιώθηκε και έμειναν μονο κάποιοι ρομαντικοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «η Ιστορία διδάσκει, αλλά δεν έχει μαθητές».
 
Top