Δεκάδες χώρες της Ευρώπης είναι αντιμέτωπες με κύμα ακραίου καύσωνα, κάτι που σημαίνει πως αυξάνονται και οι πιθανότητες να ξεσπάσει φωτιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε πως θα εξετάσει οι καύσωνες έπιασαν ιστορικά υψηλά θερμοκρασίας σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με τη μορφή πυρκαγιών από τον Καναδά έως την Ελλάδα και φονικών πλημμυρών στη Νότια Κορέα, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους.


Ο ΠΜΟ εκτιμά ότι το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη (48,8 βαθμοί Κελσίου το 2021 στη Σικελία) μπορεί να «σπάσει» αυτή την εβδομάδα. Η Ιταλία έχει θέσει 23 από τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της σε κατάσταση συναγερμού λόγω του καύσωνα.

Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Γαλλία, όπου υπάρχει προειδοποίηση ακόμα και για πολλούς θανάτους, λόγω της ακραίας ζέστης.


Στην Ισπανία επίσης πάνω από 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες και τα καταλύματά τους στο τουριστικό θέρετρο της Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους, φωτιάς με νέα πρόγνωση να αναφέρει καύσωνα πάνω από 40 βαθμούς στην Μαδρίτη τις επόμενες μέρες. Αναφέρεται πως το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, στην οροσειρά των Πυρηναίων, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 20°C, κάτι που έγινε πρώτη φορά.

Στον Καναδά, που από την αρχή του καλοκαιριού έχει πληγεί από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, περισσότερες από 570 φωτιές εκτιμάται ότι παραμένουν εκτός ελέγχου.

Στο Φοίνιξ των ΗΠΑ ο καύσωνας ξεπερνά τους 43 βαθμούς εδώ και 18 διαδοχικές ημέρες και δεν αποκλείεται το σερί να συνεχιστεί για ακόμα μια εβδομάδα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στην ανατολική ακτή έχουν τεθεί σε ισχύ προειδοποιήσεις για κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην βορειοδυτική Κίνα τα θερμόμετρα έδειξαν την Κυριακή 52,2 βαθμούς, που αν επιβεβαιωθεί θα συνιστά εθνικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ η υψηλότερη πιστοποιημένη θερμοκρασία, 56,7°C, καταγράφηκε το 1913 στην αποκαλούμενη Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, όπου αυτές τις μέρες οι μετρήσεις ξεπερνούν σταθερά τους 50 βαθμούς. Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία, 55 βαθμοί, χρονολογείται από το 1931, στην Τυνησία.
 
Top