Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

Ο Covid έπαιξε άσχημο παιχνίδι, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφενός κατέβαλε τον πρόεδρο της Ν.Δ. – όπως φάνηκε στο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram – και αφετέρου, του τίναξε τον προεκλογικό σχεδιασμό στον αέρα. Το γαλάζιο επιτελείο, ως γνωστόν, είχε προσδώσει στρατηγική σημασία στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος. Συνομιλητές του υποψήφιου πρωθυπουργού, επισημαίνουν στο Tvxs πως «η περιοδεία θα πραγματοποιηθεί μόλις αναρρώσει ο κ. Μητσοτάκης» χωρίς, ωστόσο, να κρύβουν την ψυχρολουσία τους για την αναβολή.

Όπως λένε, με πικρό χιούμορ, «η Δεξιά του Κυρίου χτύπησε φιλικά, την πλάτη των οπαδών του αντιεμβολιασμού – με την μόλυνση του κ. Μητσοτάκη – που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών». Οι γαλάζιοι αξιωματούχοι φωτογραφίζουν, με ευκρίνεια, τους παράγοντες της «Νίκης» και τους μοναχούς του Αγίου Όρους που δίνουν την ευλογία τους στον σχηματισμό του θεολόγου Νατσιού.

Τουλάχιστον, άλλωστε, έξι μονές του Αγίου Όρους φέρονται να στηρίζουν τη Νίκη, αναφέρουν παράγοντες της Ν.Δ. με γνώση των εκκλησιαστικών θεμάτων. Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος τόνισε δημόσια πως Αγιορείτες κατευθύνουν πιστούς προς τη «Νίκη» ενόψει της 25ης Ιουνίου.

Το μεγάλο project στο Άγιο Όρος

Η συμπίεση του χριστιανοπατριωτικού μορφώματος, κάτω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%, αποτελεί κομβικό στόχο της Ν.Δ., προκειμένου να μην ανέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Οι πρώτες, μάλιστα, μετεκλογικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν την, σχετικά, άνετη είσοδο της «Νίκης» στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μετέφερε στις αποσκευές του – σύμφωνα με πληροφορίες -ένα ελκυστικό πακέτο με σκοπό να «αλλαξοπιστήσουν» οι θιασώτες της «Νίκης». Το Άγιο Όρος προσδοκά να λάβει περί τα 53 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για παράδειγμα, για την ενεργειακή αυτονομία του με φωτοβολταϊκά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναμένει να λάβει περίπου 18 εκατ. ευρώ. Πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ είναι το ποσό για αποκατάσταση ναών, αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, ενώ πάνω από 21 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της Ι.Μ. Ιβήρων το ποσό ανέρχεται στα 6,15 εκατ. ευρώ και για τον σχεδιασμό των μονοπατιών στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των μεγάλων επενδύσεων αναμενόταν να τεθεί στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας. Ίσως, οι σχετικές διαβουλεύσεις πραγματοποιηθούν, μόλις επιστρέψει ο κ. Μητσοτάκης στο στίβο της προεκλογικής εκστρατείας. Πρώτα ο Θεός…
 
Top