Μπορεί να έχουν μπει τα ξίφη στα θηκάρια μέχρι τις 25 Ιουνίου στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι ...δεν ακονίζονται. Ανάλογα μάλιστα με το νέο αποτέλεσμα -στην πραγματικότητα δηλαδή το εύρος της διαφοράς που θα έχει η ΝΔ- θα λάβουν χώρα και οι συγκρούσεις της επόμενης ημέρας.

Σε αυτή την εσωκομματική αρένα όμως δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν θέσεις μάχης. Δεν είναι δηλαδή μόνο οι λεγόμενοι “προεδρικοί” που στοιχίζονται πίσω από την Αλ. Τσίπρα και η “Ομπρέλα” με σημείο αναφοράς τον Ευκλ. Τσακαλώτο που ως κύρια στρατόπεδα ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους στα ...γουναράδικα.

Μια σημαντική παράμετρο στην όλη εικόνα αποτελούν οι “πασοκογενείς” οι οποίοι μάλιστα συγκαταλέγονται έτσι κι αλλιώς, από τώρα, στους μεγάλους ηττημένους του παιχνιδιού. Δεν επηρεάζουν ως συγκροτημένη ομάδα τις εξελίξεις και ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο. Όμως είναι ήδη διάχυτη η δυσφορία στις μεσαίες και χαμηλότερες βαθμίδες στελεχών καθώς και υποψηφίων βουλευτών που οι καταβολές τους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι –τουλάχιστον προς το παρόν εντός των τειχών- ακούγονται και καταγγέλλονται πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα πρώην πράσινα στελέχη που είχαν συστρατευτεί αυτή τη φορά με το ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι υπέστησαν «έντονο αποκλεισμό από το κομματικό ιερατείο προκειμένου είτε να δυσκολευτεί η εκλογή τους είπε να αποτύχουν εντελώς στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Άλλοι πάλι λένε ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή «κόβονταν» έξω από τα εκλογικά τμήματα από την σταυροδοσία με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η …σφαγή τους την ώρα της τελικής καταμέτρησης.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης τακτικής να «κρατιούνται μακριά» από τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ -παρά την επίσημη πολιτική των ανοιχτών θυρών- νέα μέλη που προέρχονταν από το σκέλος της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Εν ολίγοις η κύρια μομφή είναι ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου χρησιμοποιήθηκε (και) ως εργαλείο για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα «οικοδεσποτών» και «μουσαφίρηδων».

Ανεξάρτητα από το εύρος και τη βασιμότητα των διαμαρτυριών αυτών, το βέβαιο ότι η επομένη της 26ης Ιουνίου θα είναι και ημέρα επανακαθορισμού των συσχετισμών και ισορροπιών μεταξύ παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚογενών. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την τύχη ορισμένων εμβληματικών πρώην «πράσινων» όπως ο Γ. Ραγκούσης που επί του παρόντος κινδυνεύει να χάσει την έδρα του λόγω μπόνους στην Β’ Πειραιά…

Ενδεικτική της «κινητικότητας» που έχει ξεκινήσει πάντως είναι η ατάκα πρώην πασοκογενούς υπουργού όταν ρωτήθηκε για έναν από τους δελφίνους που θέλουν να ηγηθούν του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν γίνει αυτό, επιστρέφω την επομένη κιόλας στο ΠΑΣΟΚ» απάντησε με ταχύτητα …σπίρτου!
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top