Τις τρεις πρώτες προτεραιότητες με ΠΝΠ (πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) της νέας προοδευτικής κυβέρνησης την επόμενη των εκλογών, ανακοίνωσε σήμερα από τον Πειραιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μέτρα ανάσα για την κοινωνία περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα φέρει η προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα, πριν καν ανοίξει η Βουλή. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από την κατάμεστη από κόσμο πλατεία Τερψιθέας του Πειραιά, θα ακυρωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πλειστηριασμών, θα μειωθεί ο ΦΠΑ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ενώ θα καταργηθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πέρα από το πρόγραμμα των 11 σημείων, έχουμε ετοιμάσει μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να κατατεθεί την πρώτη μέρα, πριν καν ανοίξει η Βουλή.

Αυτή η ΠΝΠ έχει 3 πράγματα:

– Θα ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε πριν μερικές μέρες και έχει την υπογραφή και της Λούκας Κατσέλη. Δεν θα ξαναδούμε εικόνες του ανάπηρου 80χρονου στην Χαλκιδική επειδή ήταν εγγυητής του γιου του.
– Το δεύτερο άρθρο θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα, ακόμα σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και η μείωση του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Το τρίτο άρθρο είναι η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Ήρθε η ώρα ο Μητσοτάκης να πάει σπίτι του
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ως εδώ με την εξαπάτηση, την στοχοποίηση, την αδιαφορία, την αλαζονεία, την οικογενειοκρατία, την αισχροκέρδεια και την αδικία. Έρχεται η ώρα ο ελληνικός λαός σαν βάλει ένα τέλος στην τετραετία της εξαπάτησης, της στοχοποίησης των απλών καθημερινών ανθρώπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πάρα πολύ περήφανος, χαρούμενος, αισθάνομαι τιμή που θα δώσω την μάχη ως υποψήφιος στην περιφέρεια Πειραιά. Είναι η πόλη των μεγάλων κοινωνικών αγώνων, η μεγάλη εργατούπολη, το πρώτο λιμάνι της χώρας».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στην πανδημία 37.000 συμπολίτες μας χάθηκαν, το ΕΣΥ καταρρακώθηκε, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική κρίση. Διεύρυνε τις ανισότητες, στοχοποίησε τους ανθρώπους της εργασίας. Έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησε στην πράξη το 8ωρο. Στοχοποίησε τους νέους.

Εξαπάτησε και στοχοποίησε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Εξαπάτησε τη μεσαία τάξη. Σήμερα η μεσαία τάξη για να επιβιώσει χρειάζεται κουπόνια για σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, για ρεύμα. Όλη μας η ζωή έχει γίνε ένα pass. Pass παντού αλλά πουθενά δεν πας. Ήρθε η ώρα να πούμε και στον Μητσοτάκη ένα pass. Ήρθε η ώρα σπίτι σου να πας».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ευνόησε προκλητικά κάποιους λίγους και ισχυρούς. 15 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών βλέπουν ρεκόρ κερδοφορίας με πάνω από 1 δις. κέρδη. Σε αυτή την αδικία πρέπει να βάλουμε ένα τέλος. Είδαμε να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου από το γραφείο του πρωθυπουργού με τις παράνομες υποκλοπές. Είδαμε να μην διστάζουν με τίποτα. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει συμπεριφερθεί με τέτοιον τρόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κόλαφο την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που «με τεράστια πλειοψηφία αποφάσισε ότι η Ελλάδα δυστυχώς απομακρύνεται από το κράτος δικαίου της Ευρώπης. Αποφάσισε ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης ταυτόσημος με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας. Του κάνει συστάσεις να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, να σταματήσει η ΕΥΠ να παρακολουθεί τους πολίτες και τους πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού.

Αυτή η απόφαση θα συνοδευτεί για πάντα τον κύριο Μητσοτάκη. Αν δοθεί η δυνατότητα να ξανακυβερνήσουν, τι χειρότερο θα κάνουν σε αυτόν τον τόπο; Για αυτό οι εκλογές της 21η Μάη δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου αλλά που θα κρίνουν τα επόμενα 4 χρόνια της ζωής μας. Είτε θα δώσουν προοπτική ελπίδας, ανάσας, είτε στο όνομα μίας χαλαρής ψήφου θα δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε την βεβαιότητά του «ότι οι πολλοί θέλουν την αλλαγή και στην κυβέρνηση και στη ζωή τους. Ανάσα, προοπτική. Μπορούμε να την κάνουμε πράξη με τη ψήφο μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές που θα ανοίγει τον δρόμο για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έρθει έστω και μισή μονάδα πρώτος, είναι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να φτιάξει κυβέρνηση. Είτε με πιέσεις, είτε με εκβιασμούς είτε με αποστασίες όπως πολύ καλά γνωρίζει να κάνει αυτή η οικογένεια. Ο μόνος τρόπος να το αποτρέψουμε είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλω να απευθυνθώ σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ γιατί καταλαβαίνω ότι αυτές οι μέρες είναι ανταγωνισμού. Αλλά δεν είναι δυνατόν μία διμέτωπη στρατηγική, η επανάληψη λαθών της λογικής τι “Πλαστήρας τι Παπάγος”. Η ενότητα των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να σώσει τον λαό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έστειλε ένα μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ο Παπανδρέου είχε ένα μέτωπο, τη δεξιά. Έτσι και εμείς, ένα μέτωπο την χειρότερη δεξιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά».

Πηγή: avgi.gr

 
Top