Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχείρησε κυβερνοεπίθεση στους ρωσικούς δορυφόρους επικοινωνίας με τη βοήθεια ξένων ειδικών.
Στις 5 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση στην οποία υπογραμμίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να παρέμβει στους δορυφόρους μη στρατιωτικής επικοινωνίας της Ρωσίας, ανέφερε το TASS.
«Το καθεστώς του Κιέβου, με τη συμμετοχή ειδικών από πολλές ξένες χώρες, επιχειρεί να επηρεάσει τους ρωσικούς δορυφόρους επικοινωνίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημείωσε ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Ρωσία έχει τη δύναμη να απαντήσει κατάλληλα.
Επιπλέον, η Μόσχα τόνισε ότι έχει όλους τους απαραίτητους πόρους στη διάθεσή της για να αναλάβει δράση.
Οι δορυφόροι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών.
Πώς επηρεάζονται οι δορυφόροι
Η Ρωσία έχει μεγαλύτερες δυνατότητες στο διάστημα σε σύγκριση με την Ουκρανία.
Με βάση τα όσα είπαν οι ειδικοί του διαστήματος στους EurAsian Times, θα μπορούσε να υπάρχει πιθανότητα η Ουκρανία, με τη βοήθεια δυτικών χωρών, να παρεμβαίνει στη ροή δεδομένων μεταξύ ρωσικών δορυφόρων και επίγειων σταθμών.
Για παράδειγμα, το 2008, ένας επίγειος σταθμός στη Νορβηγία δέχτηκε κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε 12 λεπτά παρεμβολής στους δορυφόρους Landsat της NASA.
Αργότερα το ίδιο έτος, χάκερ ανέλαβαν τον έλεγχο του δορυφόρου παρατήρησης Terra Earth της NASA και είχαν πλήρη πρόσβαση σε αυτόν, με εξαίρεση το ότι μπορούσαν να δώσουν εντολές.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών είναι αληθινή, οι χάκερ μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουν την επικοινωνία του ρωσικού δορυφόρου, καθιστώντας τον ανενεργό.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά εξαντλώντας όλο το καύσιμο ή κατευθύνοντας τον εξοπλισμό απεικόνισης προς τον ήλιο για να το κάψει.
Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία εξερεύνησης του διαστήματος και έχει αναπτύξει μια σειρά προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων εκτόξευσης, δορυφόρων και επανδρωμένων διαστημικών σκαφών.
ΗΠΑ - Ουκρανία
Αντίθετα, η Ουκρανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμπορικές υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών που παρέχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.
Οι αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έχει κάποια προβλήματα να εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης με την Ουκρανία.
Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην κακή απόδοση των στρατιωτικών και επικοινωνιακών δορυφορικών συστημάτων τους.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει μια κινεζική εταιρεία ότι βοηθά τις δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον προτρέπει επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους να βάλουν στη μαύρη λίστα μια κινεζική δορυφορική εταιρεία για φερόμενη βοήθεια στις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεν είναι ο πρώτος διαστημικός πόλεμος
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θεωρείται «ο πρώτος διαστημικός πόλεμος στον κόσμο».
Αυτός ο τίτλος δόθηκε στον πόλεμο του Κόλπου πριν από τρεις δεκαετίες.
Από τότε, η διαστημική τεχνολογία έχει γίνει μια πτυχή της... ρουτίνας του σύγχρονου πολέμου.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια τάση προς την εξωτερική ανάθεση σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το διάστημα σε ιδιωτικές εταιρείες λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και της ικανότητάς τους να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν ορισμένους τύπους διαστημικής τεχνολογίας πιο αποτελεσματικά.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ιδιωτικών δορυφόρων τόσο για στρατιωτικούς όσο και για πολιτικούς σκοπούς, επιτρέποντας σε έναν μόνο να εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες ταυτόχρονα.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επί του παρόντος εμπορικές δορυφορικές υπηρεσίες που παρέχονται από την εταιρεία SpaceX με έδρα τις ΗΠΑ.
Το Starlink, μια δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου που παρέχεται από τη SpaceX, είχε γίνει μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για τον ουκρανικό στρατό, προσφέροντας συνδεσιμότητα στα στρατεύματα που αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι επικοινωνίας δεν είναι διαθέσιμες.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν το σύστημα, αναφέροντας περιπτώσεις όπου το Starlink μπόρεσε να αποκαταστήσει τις συνδέσεις μετά την καταστροφή της υποδομής από επιθέσεις με πυραύλους cruise.
Ουκρανία κατά Elon Musk
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2023, η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είχε λάβει ορισμένα μέτρα για να αποτρέψει τη χρήση της υπηρεσίας δορυφορικών επικοινωνιών Starlink για τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία είναι κρίσιμα για τον στρατό του Κιέβου στην απόκρουση της ρωσικής επιχείρησης.
Η ανακοίνωση προκάλεσε οργή στην Ουκρανία, με ορισμένους να κατηγορούν τον Elon Musk, τον ιδρυτή της SpaceX, ότι ευθυγραμμίζεται με τους Ρώσους.
Η Ρωσία υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν επισημάνει μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση πέρα από την ειρηνική χρήση διαστημικών τεχνολογιών.
Η Μόσχα σημειώνει ότι εάν χρησιμοποιηθούν αμερικανικοί εμπορικοί δορυφόροι για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να τους χτυπήσει, κλιμακώνοντας τις απειλές της για αντίποινα σε ένα νέο μέτωπο που θα μπορούσε να επηρεάσει πιο άμεσα τα αμερικανικά συμφέροντα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έχει ήδη αναφέρει ότι οι δορυφόροι Starlink αντιμετώπισαν απόπειρες δολιοφθοράς από τη Ρωσία.
Αυτή η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες με εταιρικό τερματικό να λαμβάνουν συνδέσεις στο Διαδίκτυο μέσω ενός διευρυνόμενου στόλου δορυφόρων στη Χαμηλή Τροχιά της Γης.
www.bankingnews.gr
www.bankingnews.gr