Την είδηση της συμμετοχής του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο podcast «Μπούκλα 99».

Στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και στην παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο podcast «Μπούκλα 99» και τη Νεφέλη Μεγκ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν στο σιδηρόδρομο και οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, αλλά και για την παρουσία του Κώστα Καραμανλή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε μετά τα Τέμπη, προσθέτοντας πως ο λαός με την ψήφο του είναι εκείνος που θα κρίνει αν θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.

«Θεωρώ ότι ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Βουλευτής εκλέγεται, δεν διορίζεται»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την επιλογή Καραμανλή, υποστηρίζοντας «ο βουλευτής εκλέγεται, άρα δεν διορίζεται, εκλέγεται από τους πολίτες, οι πολίτες ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και τελικά εκλέγονται αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η επιλογή να μπει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Καραμανλής ήταν δική του. «Τον επιλέγει το κόμμα, ναι, και η τελική επιλογή είναι δική μου. Όμως κάνω μία μεγάλη διάκριση μεταξύ της υπουργικής θέσης, η οποία είναι αποκλειστική δική μου αρμοδιότητα γιατί εγώ διορίζω και απολύω, και της εκλογής κάποιου στο κοινοβούλιο, που τελικά εγώ μπορεί μεν να επιλέγω το ψηφοδέλτιο, αλλά αν οι πολίτες δεν τον επιλέξουν ή δεν επιλέξουν κάποιον στη διαδικασία της εκλογής δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Άρα, τελικά η κρίση περνά στους πολίτες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Σωστή πράξη»
«Η αναγνώριση της πολιτικής ευθύνης από μόνη της είναι μία πράξη σωστή. Έχεις την εποπτεία ενός οργανισμού, γίνεται ένα τραγικό ατύχημα, αναγνωρίζεις την ευθύνη, παραιτείσαι. Εγώ έχω την ανώτατη, θα έλεγα, ευθύνη επειδή ό,τι συμβαίνει στην χώρα, θεωρητικά, είναι υπό την δική μου εποπτεία, αναγνωρίζω και εγώ το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Ζητώ συγγνώμη και κοιτάζω να δω τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω τα κακώς κείμενα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την παραίτηση Καραμανλή.

«Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα λογικό και κατανοητό πλαίσιο το οποίο τραβάει μία γραμμή μεταξύ της πραγματικής ανάληψης της ευθύνης, το να φεύγει κάποιος από μία θέση είναι ανάληψη ευθύνης, και της ανάγκης βέβαια πάντα να μην προσωποποιούμε και να μην στοχοποιούμε κατ’ ανάγκη ανθρώπους χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη έμφαση στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Δηλαδή, για εμένα το κεφάλαιο το οποίο με πόνεσε όσο, πιστεύω, πόνεσε οποιονδήποτε άλλο Έλληνα -και θα έλεγα και λίγο παραπάνω διότι έχοντας την ευθύνη αισθάνεσαι πάντα ένα μεγαλύτερο βάρος για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά για να αποφύγεις αυτό το ατύχημα» υποστήριξε.

«Ο δικός μου ρόλος είναι να μετατρέψω αυτόν τον θυμό, τη στενοχώρια, την όποια αίσθηση ευθύνης αισθάνομαι, σε μία δημιουργική, θα έλεγα, πράξη διόρθωσης αυτών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


 
Top