Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑΣ, Dr ΛΥΔΙΑ ΜΟΥΖΑΚΑ  ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ποια είναι η εικόνα της χώρας μας σχετικά με την πορεία του καρκίνου του μαστού; 

Η πορεία της χώρας μας πιστεύω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερη εάν υπήρχε ευαισθητοποίηση του κοινού. Εάν όμως εννοείτε  την εμφάνιση των κρουσμάτων του καρκίνου του μαστού, η Ελλάδα βρίσκεται ευτυχώς σε μία ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Αμερικής που έχουν πιο αυξημένα ποσοστά καρκίνου του μαστού και των ανατολικών χωρών που έχουν πιο χαμηλά ποσοστά.

Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι αιτίες νόσησης; 

Οι αιτίες νόσησης δεν αφορούν τη δική μου προσωπική γνώμη, αφορούν τα διεθνώς αποδεκτά  επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται: α) με την αύξηση της ηλικίας β) τη μικρότερη ηλικία στην εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως γ) στην καθυστερημένη εμμηνόπαυση δ) την ατεκνία ε) στη χρήση ορμονών στ) ασφαλώς στην κληρονομικότητα  ζ) την ακτινοβολία και η) στην παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας, ιδίως σε γυναίκες  εσωστρεφής.

Η Πολιτεία πιστεύετε ότι είναι οργανωμένη έτσι ώστε να διαθέτει ίση πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία των γυναικών σήμερα;

Η απάντηση αυτή χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουμε τις παρερμηνείες.  Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας σε κρατικό επίπεδο,  κλινικές μαστού πλήρως οργανωμένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα των διαπιστευμένων Κέντρων ή Κλινικών Μαστού δεν υπάρχουν. Όχι όμως και ότι δεν γίνεται και δουλειά. Βασικό πρόβλημα η μη αναγνώριση της ειδικότητά της Μαστολογίας ή ακόμη και της επίσημης εξειδίκευσης σ' αυτήν. 

Εξηγήστε μας τι σημαίνει πρόληψη και τι έγκαιρη διάγνωση της νόσου; 

Κατ' αρχήν στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού υπάρχει α) η πρωτογενής πρόληψη και β) η δευτερογενής πρόληψη που ισοδυναμεί και αντιστοιχεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Η πρωτογενής πρόληψη στηρίζεται στα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε για να προστατεύσουμε τον μαστό από την ανάπτυξη καρκίνου  και τέτοια είναι η αποφυγή ζωικών λιπών, οινοπνεύματος και  καπνίσματος. Αντίθετα η κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών, η σωματική άσκηση καθώς και η αποφυγή παρατεταμένης ψυχικής έντασης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν. 

Η δευτερογενής πρόληψη ισοδυναμεί όπως αναφέραμε ήδη  με την έγκαιρη διάγνωση. Σημαντικός παράγοντας όταν αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού είναι να ταυτοποιηθεί και να διαγνωστεί σε πολύ-πολύ μικρό μέγεθος ή ακόμη καλύτερα σε μη διηθητική μορφή, οπόταν  υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα για ίαση  και επιβίωση, η οποία φθάνει το 98 με 99% σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου το μαστού; 

Η απάντηση είναι "εξαρτάται" και συνάδει με τον τύπο του καρκίνου του μαστού, το μέγεθος του ογκιδίου πάντα όμως και σε σχέση με το μέγεθος του μαστού, την πυρηνική δραστηριότητα του όγκο, τους λεμφαδένες στη μασχάλη και τέλος την κατάσταση του δέρματος.

Η Θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού γενικότερα περιλαμβάνει α) τη χειρουργική αντιμετώπιση που μπορεί να είναι συντηρητική ή ριζική, β) τη χημειοθεραπεία, γ) την ορμονοθεραπεία,   δ) την ανοσοθεραπεία ε) την ακτινοθεραπεία, και στ) την πλαστική χειρουργική αποκατάσταση.

Η εξέταση του μαστού πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό; 

Αδιαμφισβήτητα ναι και μόνον. Οι παγίδες που κρύβει ο μαστός είναι πολλές και οι συνέπειες της μη σωστής διάγνωσης για την γυναίκα σημαντικές.

Μιλήστε μας για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού που οργανώνεται στη Ρόδο τον προσεχή Μάιο.

Πρόκειται για το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (SIS) για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare) το οποίο θα διεξαχθεί 3-6 Μαΐου 2023 στη Ρόδο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Rodos Palace. 

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α'.

Το Συνέδριο είναι της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας (Senologic International  Society- SIS) και μου είχε ανατεθεί για να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής το 2020. 

Η πανδημία όμως του COVID-19 και οι συνέπειες αυτής σε όλους τους τομείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η αιτία το Συνέδριο να μεταφερθεί για να πραγματοποιηθεί τελικά τον Μάιο του 2023.

Είναι  γεγονός ότι ενδιάμεσα μου είχε προταθεί το 2021, για να γίνει το Συνέδριο διαδικτυακά αλλά δεν το δέχθηκα,   επειδή δεν ήθελα η Ελλάδα να στερηθεί των προνομίων που προκύπτουν από ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου, όπως Επιστημονικά, Οικονομικά, Κοινωνικά, Τουριστικά και Πολιτιστικά.

Για αυτό δεν δέχθηκα να γίνει το Συνέδριο  διαδικτυακά και να γίνει δια ζώσης, γεγονός για το οποίο οφείλω να ευχαριστήσω τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας για την κατανόηση της και την εμπιστοσύνη της στο άτομό μου.

Εύχομαι και ευελπιστώ το Συνέδριο μας να έχει μεγάλη επιτυχία.

Ποια είναι η Λυδία Μουζάκα

  • ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών 
  • Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος  
  • Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., στην της ECIBC (European  Commission Initiative on Breast Cancer) για τον καρκίνο του μαστού και  τα Κέντρα Μαστού (2014 έως σήμερα) 
  • Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαί δευση στον καρκίνο του μαστού (2015 έως σήμερα)  
  • Χρημάτισε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστο λογίας (Senologic International Society – SIS) ως Ειδικός και Γενικός  Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος και από το 2018 έως σήμερα είναι  μέλος του Δ.Σ.  
  • Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (1994 έως σήμερα) • Ιδρυτής και Διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας υπό την Αι γίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009 έως σήμερα) 
  • Πραγματογνώμων στα Ελληνικά Δικαστήρια σε θέματα της Ειδικότητας  της (2015-σήμερα) 
  • Πρόεδρος του 21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast  Health Care που θα λάβει χώρα στη Ρόδο 3-6 Μαΐου του 2023, στο Συνε δριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Ρόδος Παλλάς 
  • Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Νέας Δημοκρατίας 
  • Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης του Αγγλόφωνου Ιατρικού Περιοδι κού Mastologia (2015-2018)

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο γυναικείο περιοδικό "DELUXE" για το τεύχος Δεκεμβρίου 2022


 
Top