ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ στο Ειδικό Δικαστήριο! «ΔΥΣΤΥΧΩΣ έβαζα το κόμμα μου μπροστά» λέει ο Χρήστος Καλογρίτσας...
«Καμία καταγγελία δεν έκανα ποτέ και σιώπησα. Όταν ήρθε μια ψευδής διαιτητική απόφαση υποχρεώθηκα να απαντήσω σε αυτούς. Συμφωνείται μαζί μου σε αυτό; Υπέφερα και το κράτησα για τον εαυτό μου», είπε ο Χρήστος Καλογρίτσας απευθυνόμενος στον οικονομολόγο Κυριάκο Τόμπρα που κατέθεσε για δεύτερη ημέρα στο Ειδικό Δικαστήριο όπου δικάζονται ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
«Έτσι είναι» απάντησε ο μάρτυρας με τον Χρήστο Καλογρίτσα να σημειώνει πως «Ο,τ ι υπέστην, υπέστην. Και να πέθαινα θα πέθαινα. Δυστυχώς έβαζα το κόμμα μου μπροστά. Ο, τι είχα και δεν είχα, και θεωρώ ότι στο ΚΚΕ ήμουν ο ένας μετά τον Χαρίλαο. Όταν έλεγα «παιδιά»…κάποια στιγμή είχα πει «Αλέξη και πέντε τετραετίες να κανείς πρωθυπουργός μεγαλύτερη ιστορία από μένα δεν θα γράψεις».
Νωρίτερα, ο κ. Τόμπρας δέχτηκε συμπληρωματικές ερωτήσεις από την Πρόεδρο της έδρας σχετικά με το ποια ήταν «τα παιδιά» της κυβέρνησης στα οποία αναφερόταν ο Καλογρίτσας.
Πρόεδρος: Μας είπατε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε ομάδα δημοσιογράφων, για ποια δουλειά;
Μάρτυρας: Μου είπε ότι τους είχε προσλάβει με υπόδειξη της κυβέρνησης.
Πρόεδρος: Ποιός;
Μάρτυρας: Τα παιδιά.
Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά τα παιδιά τέλος πάντων;
Μάρτυρας: Αυτό θα σας το πει ο κύριος Καλογρίτσας. Εγώ δεν μπορώ να σας πω.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν ο Καλογρίτσας είχε επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου;
Μάρτυρας: Από τα λεγόμενα του κυρίου Καλογρίτσα εγώ δεν τον είδα να περνά το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν πήγαινε στα γραφεία Καλογρίτσα ο Παππάς;
Μάρτυρας: Αυτό το ξέρω από τον Καλογρίτσα και από υπαλλήλους των γραφείων του.
Πρόεδρος: Η πρωτοβουλία για την έκδοση Ντοκουμέντο ήταν δική του ή αλλού;
Μάρτυρας: Μόνο ο ίδιος το ξέρει αυτό. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εμπλέκεται στα μέσα ενημέρωσης με συγκεκριμένη αποστολή. Από τον ίδιο ξέρω ότι του επιβλήθηκε. Την αλήθεια την ξέρει μόνο ο ίδιος.
Πρόεδρος: Γιατί είχε ενδιαφέρον η κυβέρνηση για τον κ. Καλογρίτσα και τους Χούρι;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω τι ενδιαφέρον είχε, εγώ μιλούσα με τον Καλογρίτσα και τον Χούρι. Δεν ήξερα, αν μιλούσε με τον Παππά ο Καλογρίτσας μέσω μηνυμάτων. Τα έμαθα όταν δημοσιεύτηκαν τα μηνύματα αυτά.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας βρέθηκε αστήρικτος σε επίπεδο οικονομικό και σε επικοινωνιακό. «Η CCC ήθελε ένα χατηράκι, μια τροπολογία. Ήταν ήδη γραμμένη και έψαχνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την περάσουν. Τα επιχειρηματικά σπίτια ενοχλήθηκαν που ήθελε η CCC να μπει στο μεδούλι της αγοράς, τα κανάλια» ανέφερε.
Πρόεδρος: Πώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι ο κ. Καλογρίτσας θα ήταν ένας από τους 4 υπερθεματιστές;
Μάρτυρας: Την ημέρα που έβαλε τα 3 εκατομμύρια και βγήκε ως υπερθεματιστής είχε πετύχει το εγχείρημα. Ο Καλογρίτσας είχε τη βεβαιότητα ότι πίσω του είχε την CCC που είχε την ευχέρεια να χτυπήσει και 54 και 100 εκατομμύρια και 154. Όλοι αυτοί οι αμπαρωμένοι που υποτίθεται ότι δεν ήξεραν τις προσφορές των άλλων, ήξεραν. Μόνο ο Σαββίδης δεν ήξερε και βγήκε κλαίγοντας. Και έκανε μια δήλωση που γελά όλη η Ελλάδα, ότι ήταν ο λαγός. Αν ήταν λαγός, ήταν κι αυτός στο κόλπο.
Πρόεδρος: Λέτε ότι ο κ. Παππάς πείθει και κατευθύνει τον Καλογρίτσα να κάνει αυτό που έκανε;
Μάρτυρας: Τα δικά μου λεγόμενα δεν είναι αυτό που πιστεύω εγώ, είναι αυτά που πίστευε και διαλαλούσε ο Καλογρίτσας. Όμως η κυβέρνηση δεν ήθελε αυτό, δεν θα περίμενε εμένα να φέρω τα 3 εκατ. από το Άμπου Ντάμπι. Ο Καλογρίτσας αυτό πίστευε γιατί είναι ταγμένος στο σύστημα της Αριστεράς. Έκαναν πίσω στην Κυβέρνηση γιατί φοβήθηκαν, γιατί ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν την εξουσία.
Σε ερώτηση της Προέδρου για το εάν το εγχείρημα των τηλεοπτικών αδειών ήταν πρωτοβουλία του Καλογρίτσα με συνδρομή του κ. Παππά και κυβερνητικών παραγόντων ή το αντίθετο, ο Κυριάκος Τόμπρας απάντησε: «Εγώ από τον Καλογρίτσα και τότε και σήμερα εισπράττω ότι η Κυβέρνηση τον έβαλε, εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό του μητρώο, ότι έχτισε την αριστερή πολυκατοικία και μπορούσαν να τον εμπιστευτούν.
Κρατάω και μια επιφύλαξη, δεν θα μου κάνει εντύπωση να καταλάβω ότι τον εκμεταλλεύτηκαν με άλλο σκοπό, όχι δηλαδή να φτιάξουν κανάλι, αλλά να μαζέψουν 200 εκατομμύρια από τους τσαμπατζήδες των καναλιών. Κανένας δεν ήξερε τότε ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. Το πρόβλημα ήταν εκείνων που στράφηκαν κατά του διαγωνισμού. Μόνο του Μαρινάκη ήταν καθαρή η συμμετοχή, οι άλλοι ήταν πιο προβληματικοί από τον Καλογρίτσα, ήρθαν με τραπεζικές ενημερότητές και χρωστούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα χρέη τους. Είχαν κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτά θα έπρεπε να κατηγορείται ο Παππάς, όχι για τον Καλογρίτσα…Ο Παππάς δεν έπρεπε να μιλάει με κανέναν.
Δε μπορεί να είναι κατηγορούμενος ο Καλογρίτσας και ο Χούρι να κάθεται σπίτι του. Πως θα γίνει! Ο Παππάς ενθάρρυνε συνεργασίες. Στο πλαίσιο αυτό είδε και άλλους επιχειρηματίες. Όμως η κατηγορία δεν είναι ότι τους είδε. Είναι άλλη. Ότι τους είδε, τους είδε και καλώς τους είδε».
Υπεράσπιση Παππά: Με τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε ο νόμος, ακόμη κι αν αφετηρία του υπουργού ήταν να ευνοήσει τον Καλογριτσα και να επιδιώξει να εξασφαλίσει μια από τις 4 άδειες, αντικειμενικά υπήρχε δυνατότητα να εξασφαλιστεί;
Μάρτυρας: Δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης στην εξέλιξη του διαγωνισμού. Την ουσία του διαγωνισμού δε μπορούσε να την καθοδηγήσει.
Υπεράσπιση Παππά: Είπατε ότι δεχτήκατε τηλεφώνημα και ο Καλογρίτσας και ο Σαμερ Χούρι σας είπαν ότι ήταν στο Μαξίμου και ζητήσατε να μπείτε σε ανοιχτή ακρόαση. Ο,τι και να ειπώθηκε στη συζήτηση, άλλαξε κάτι ο υπουργός;
Μάρτυρας: Δεν υπήρξε καμία διευκόλυνση. Δεν άλλαξε τίποτα.
Υπεράσπιση Παππά: Ο υπουργός δεν μπορούσε να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, αλλά μπορούσε με υπουργική απόφαση την προθεσμία. Το έκανε; Διαπιστώνοντας ότι ο «ευνοούμενος» του Καλογρίτσας είχε δυσκολίες;
Μάρτυρας: Δεν παρέτεινε την προθεσμία.