Για την επόμενη φάση των πολιτικών εξελίξεων -με φόντο πάντοτε τις ερχόμενες εκλογές- ετοιμάζονται τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς το θέμα των υποκλοπών που κυριάρχησε για ένα σχετικά μακρύ διάστημα φαίνεται τώρα να περνά σε δεύτερο πλάνο, τουλάχιστον από επικοινωνιακής σκοπιάς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας”, ο Κ. Μητσοτάκης έχει ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι γέρνει περισσότερο προς την επιλογή να στηθούν οι κάλπες στις αρχές της άνοιξης και όχι μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 2 έως και τις 16 Ιουνίου του 2023. Εκτός απροόπτου αυτό είναι και το χρονοδιάγραμμα της μακράς “προεκλογικής περιόδου” που υπολογίζεται ότι θα έχει διάρκεια περίπου 180 ημερών, κάθε ημέρα εκ των οποίων θα είναι μια μάχη, μικρή μεν κρίσιμη δε, για την τελική έκβαση του εκλογικού πολέμου.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών αν και στο εξωτερικό εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά από πλευράς ενδιαφέροντος, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα στην Αθήνα και τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, στο εσωτερικό το “θάψιμό” του επιχειρείται με την άρον άρον ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και τη διαφαινόμενη έκδοση πορίσματος από την πλειοψηφία με το οποίο θα απαλλάσσεται από τις ευθύνες ο Κ. Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη “βοήθεια” και των συστημικών δημοσκοπήσεων όπως και με την υποβάθμιση από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων βρέθηκε να “απασχολεί” πλέον την κοινή γνώμη πολύ λιγότερο από άλλα θέματα και κυρίως οικονομικά. Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο “βαρύς” χειμώνας που έρχεται αξιολογούνται στις διάφορες μετρήσεις ως σοβαρότερα προβλήματα ακόμη και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διεθνείς απειλές που εμπεριέχει, όπως και γενικότερα από από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, ως συνέπεια των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά, έχει ενταχθεί στο επικοινωνιακό “οπλοστάσιο” της κυβέρνησης για τη μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης. Με τη ρητορική που χρησιμοποιείται δε καθώς και με το γενικότερο κλίμα, επιδιώκεται να υπάρξει συσπείρωση του εκλογικού κοινού που είναι ευαίσθητο στα εθνικά θέματα και έως τώρα παρακολουθεί με πολλές επιφυλάξεις και αποστάσεις την πολιτική και τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό.

Το δόγμα που φαίνεται ότι επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνοψίζεται στο ότι οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο -τουλάχιστον επικοινωνιακά- σε σύγκριση με τις υποκλοπές οι οποίες εκτός των άλλων “ακουμπούν” προσωπικά και τον κ. Μητσοτάκη. Έχοντας υποστεί άλλωστε ένα πολύ σοβαρό πλήγμα και δημοσκοπικά -για όσους μελετούν με προσοχή τα ευρήματα των μετρήσεων και δεν στέκονται στους εύκολους τίτλους- από την ημέρα που ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε τις πρώτες καταγγελίες, το Μέγαρο Μαξίμου τα δίνει όλα για να αφήσει πίσω αυτό το θέμα. Την προσπάθεια αυτή βοηθά εξ αντικειμένου το ότι δεν έχουν προκύψει έως τώρα άλλα γεγονότα ή αποκαλύψεις που να τροφοδοτούν περαιτέρω το σκάνδαλο, δίχως αυτό φυσικά να αποκλείεται να συμβεί σε κάποια επόμενη φάση.

Ύστερα από το δυνατό τράνταγμα των υποκλοπών λοιπόν, άμεσος στόχος για την κυβερνητική ηγεσία είναι να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια σταθεροποίηση που θα επιτρέψει στη ΝΔ να διατηρήσει έστω και σοβαρά ψαλιδισμένο το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Αυτός ο σχεδιασμός επηρεάζει από την άλλη πλευρά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -μείζονος και ελάσσονος- τα οποία προσπαθούν να (ανα)προσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Γι' αυτό και τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής η αλλαγή ατζέντας τόσο με τα θέματα που ανέκυψαν από την μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα για τους θανάτους των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας όσο και με το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της ανομίας στις φοιτητικές εστίες με αφορμή τα γεγονότα και τις συλλήψεις στην Πολυτεχνειούπολη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν ταχθεί ανοικτά ο κ. Τσίπρας υπέρ της παρέμβασης της αστυνομίας και εντός των πανεπιστημιακών χώρων, είχε προηγηθεί το νέο ηχηρό άδειασμα Πολάκη για την εμβολιαστική πολιτική ενώ αντικείμενο ειδικής συζήτησης είναι το σοβαρό πρόβλημα διείσδυσης που εξακολουθεί να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στις μεγαλύτερες ηλικίες του εκλογικού σώματος. Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ κρατούν με  ψηλά το θέμα των υποκλοπών αλλά στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη η κάμψη των ποσοστών, ύστερα από την αρχική εκτίναξη, έχει φέρει προβληματισμό και ομολογείται πλέον ότι χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

Με την ενεργειακή κρίση -στη σκιά και των τελευταίων γεγονότων με τις εκρήξεις στον αγωγό Nerd Steam 1 και την προσάρτηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας στην Ρωσία που προκαλεί νέα ανάφλεξη- να αποτελεί πάντως τον αστάθμητο παράγοντα των εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκινά από νέα αφετηρία έναν αγώνα δρόμου για να φτάσει και να κόψει πρώτος το νήμα στις 9 Απριλίου που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις εσωτερικές συζητήσεις στην κυβέρνηση, τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η Κυριακή των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική. Καθώς είναι και η Κυριακή των Βαίων, θεωρείται ότι προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα στους εκλογείς εν όψει του Πάσχα και των μετακινήσεων τους στην περιφέρεια ως “αντιστάθμισμα” στο δέλεαρ της αποχής. 

Αν αυτή είναι και η τελική επιλογή, τότε υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του Μαΐου μπορεί να γίνουν και οι δεύτερες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης αισιοδοξεί ότι θα αποσπάσει ή τουλάχιστον θα πλησιάσει την αυτοδυναμία χάρη στο νέο εκλογικό νόμο που έχει ψηφίσει. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα θεωρεί ότι μπορεί επίσης να διατηρήσει τον έλεγχο και στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ “καταπνίγοντας” εν τη γενέσει της κάθε εν δυνάμει αμφισβήτησή του. Αυτό φαίνεται ότι περιλαμβάνει και τον τρόπο συγκρότησης των γαλάζιων ψηφοδελτίων κατά τρόπο ώστε να διευκολυνθεί και να διασφαλιστεί η κυριαρχία του στο κόμμα ακόμη και μετά από εκλογική ήττα. Σοβαρό φρένο σε μία τέτοια βουλιμική τάση πάντως δεν φαίνεται ότι μπορεί να του βάλει σχεδόν κανείς αυτή τη στιγμή από το εσωτερικό της ΝΔ καθώς η κάθε πλευρά “διαπραγματεύεται” για λογαριασμό της.

 Από την άποψη αυτή, δεν πέρασε απαρατήρητη η τελευταία εμφάνιση της Ντ. Μπακογιάννη η οποία δεν έσφαξε απλώς με το γάντι τον αδελφό της για τις ικανότητές του, δηλώνοντας ότι “είναι πολύ καλύτερος απ’ ό,τι περίμενα”, αλλά του έστειλε και δημόσιο μήνυμα για τις επιλογές προσώπων επαναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά ότι εκεί τον βαθμολογεί “μέτρια” καθώς “κάποιες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες». Καλύπτοντας -και αδελφική αδεία- το κενό της ...εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η κ. Μπακογιάννη έδειξε καθαρά ότι διεκδικεί μερίδιο πλέον στις αποφάσεις και τις επιλογές όχι μόνο μέχρι τις εκλογές αλλά και για την επόμενη ημέρα...

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratia.gr



 
Top