Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμβόλαιο για την παράδοση της δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εγχώρια παραγωγή ορισμένων από τα εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία.

Έχοντας υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων αεράμυνας S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία το 2017, η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε το σύστημα S-400.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να απορρίψει το σύστημα S-400 και να μην το χρησιμοποιήσει. Η Τουρκία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί ενεργά, έτσι οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA.
Υπογράφηκε δεύτερη συμφωνία

Ενώ το θέμα ερχόταν στο προσκήνιο κατά καιρούς από τους ηγέτες των δύο χωρών, υπήρξε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη σχετικά με τους S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη δεύτερη αποστολή συστημάτων αεράμυνας S-400.

Κάποια μέρη του συστήματος θα κατασκευαστούν στην Τουρκία

Μιλώντας στο TASS, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε ότι η σύμβαση που υπογράφηκε με την Τουρκία περιλαμβάνει επίσης την εγχώρια παραγωγή ορισμένων από τα εξαρτήματα του συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναβολή των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια του δεύτερου μέρους αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ είπε:



«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές των σχέσεων της ρωσικής πλευράς με τους εταίρους. Ωστόσο, για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία, οι πρόεδροι των δύο χωρών αποφάσισαν να συνεχιστεί η συνργασία. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους σε μια διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση».





«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες»

Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση» είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Η νέα παρτίδα

Η Ρωσία και η Τουρκία πραγματοποιούν συζητήσεις για την παράδοση νέας παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 Triumph, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, σε συνέντευξή του στο Interfax. «Η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται δυναμικά σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph» δήλωσε ο Μαντούροφ.

Ο ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία «παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», και ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο απόκτησης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βασίζεται στην απόκτηση των ρωσικών S-400, ανεξάρτητα από τις απόψεις των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.


 
Top