Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Διαφώνησε με την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη στήριξη του υπερχρεωμένου νότου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αναβιώνοντας το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ στην έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου υποσχέθηκαν να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες για να περιορίσουν τα spread, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Όμως ο Νάγκελ διαφώνησε με την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ανέφεραν τρεις διαφορετικές πηγές.
Η συνεδρίαση συγκλήθηκε με προειδοποίηση λίγων μόνο ωρών, που σημαίνει ότι οι διοικητές είχαν ελάχιστο χρόνο για να εξετάσουν τα προπαρασκευαστικά έγγραφα και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν όλοι τους, ανέφεραν οι πηγές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που μίλησαν μετά τη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένων του Πιερ Βουνς του Βελγίου και του Κλάας Κνοτ της Ολλανδίας, δύο βασικών γερακιών της ΕΚΤ, υποστήριξαν τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό. Αυτό σημαίνει ότι η αντίθεση του Νάγκελ ήταν απίθανο να αποδειχθεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Αλλά ήταν η πρώτη ορατή διαφωνία μεταξύ του Νάγκελ και της Λαγκαρντ,από τότε που η πρώτη ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο.
Το χάσμα ΕΚΤ και Bundesbank
Η Bundesbank ήταν επί χρόνια ο μεγαλύτερος επικριτής της πολιτικής του εύκολου χρήματος της ΕΚΤ.
Η Λαγκάρντ και ο Ναγκέλ προσπάθησαν να γεφυρώσουν αυτή τη διαφορά, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να δίνει μεγαλύτερο λόγο στους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στις συνεδριάσεις πολιτικής και τον επικεφαλής της Bundesbank να αποφεύγει να επικρίνει δημοσίως τις αποφάσεις.
Όμως o Νάγκελ δέχεται πιέσεις από την Γερμανία, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει την οικονομία και επικρατεί η αντίληψη ότι η πολιτική της ΕΚΤ σχεδιάστηκε για να στηρίξει υπερχρεωμένα κράτη και όχι για να συγκρατήσει τις τιμές.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να μειώσει τα spreads, χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν στη Γερμανία, και σε άλλα κράτη της βόρειας Ευρώπης, για να αγοράσει περισσότερο ιταλικό, ελληνικό, ισπανικό και πορτογαλικό χρέος. Επεξεργάζεται επίσης ένα νέο εργαλείο για την αγορά ακόμη περισσότερων ομολόγων της νότιας Ευρώπης με φρέσκο χρήμα.
Πιθανότατα αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του ποσοστού γερμανικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, καθώς οι αγορές περιφερειακών ομολόγων είναι απίθανο να συνδυαστούν με μεγαλύτερες αγορές βασικών ομολογιακών τίτλων στο μέλλον, ανέφεραν οι πηγές. Επιπλέον, η Bundesbank θα υποστεί απώλειες αν αναγκαστεί να πουλήσει γερμανικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τις αγορές χρέους από αλλού – αν και τέτοιες πωλήσεις είναι απίθανες προς το παρόν.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αντλήσει ρευστότητα μέσα από δημοπρασίες «απορρόφησης ρευστότητας» για τις τράπεζες, παρά από πωλήσεις ομολόγων. Το νέο μέσο για την αγορά περισσότερων νοτιοευρωπαϊκών ομολόγων είναι πιθανό να συνοδεύεται από όρους, όπως ότι το χρέος μιας χώρας θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ ή ότι συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: ΟΤ