Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, τη μεγάλη έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικό στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) των Δήμων της Β΄ Πειραιά: Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας
Νίκαια, 1 Μαρτίου 2022
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα 26 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας για την εγκατάλειψη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους Δήμους της Β΄ εκλογικής περιφέρειας του Πειραιά, αφού παρά την πανδημία και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς συνανθρώπους μας εξακολουθεί με μία απίστευτη ιδεολογική εμμονή να αφήνει χωρίς υγειονομικό και λοιπό προσωπικό κρίσιμους τομείς της Πρωτοβάθμιας Υγείας, σε μία περιοχή που έχει ανάγκη τόσο την πρόληψη όσο και την έγκαιρη διάγνωση και περίθαλψη.
Ειδικότερα, επισημαίνεται η αξία της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2017, ο σημαντικός ρόλος του πρώτου πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) για την αντιμετώπιση των περιστατικών υγείας και την επικουρική λειτουργία στη Β/θμια και Γ/θμια περίθαλψη, τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες τις ΤΟΜΥ που έχουν ιδρυθεί, γεγονός που αποδεικνύεται από την προκήρυξη 138 κενών θέσεων σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό, η οποία δεν προχωρά εδώ κι ένα χρόνο από την υποβολή των αιτήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη 2η ΤΟΜΥ στο Αγ. Ι.Ρέντη που δεν έχει ούτε έναν γιατρό και καμία άλλη δομή υγείας. Συνακόλουθα, επισημαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις και η υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας της Β΄ Πειραιά (Σαλαμίνα, Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια), η οποία αφενός έχει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα με χιλιάδες εργαζόμενους σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες, αφετέρου είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη κι άρα οι ανάγκες πρόληψης και διάγνωσης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) των Δήμων της Β΄ Πειραιά: Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας».
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σήκωσε κι εξακολουθεί να σηκώνει όλο το βάρος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές δομές υγείας, οι οποίες είδαν την πανδημία ως ευκαιρία κερδοφορίας. Γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό κατέβαλλαν και καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ, ενώ την ίδια ώρα έχει άφησαν να καταρρεύσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση του υγειονομικού προσωπικού, η ένταξή του στα βαρέα κι ανθυγιεινά, παραμένουν ακόμα ως κενό γράμμα. Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει ένα ΕΣΥ, το οποίο δεν πιστεύει πραγματικά ότι υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Στα σύγχρονα κράτη, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστά βασικό πυλώνα όλων των πρωτοβάθμιων συστημάτων υγείας. Είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με τις μονάδες υγείας, παρέχει το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης και θεραπείας, ενώ κατέχει κομβικό ρόλο στην πρόληψη. Η σωστή λειτουργία της συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία των δευτεροβάθμιων και των τριτοβάθμιων μονάδων υγείας του ΕΣΥ.
Με το Νόμο 4486/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγινε μία τεράστια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης ήταν η στρατηγική αναμόρφωση του συστήματος υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), η διασφάλιση του δικαιώματος του πληθυσμού σε δωρεάν, καθολική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., η διαφανής και δημοκρατική διοικητική οργάνωση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση της Π.Φ.Υ., η οικονομική προστασία του πληθυσμού αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία των μονάδων παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και η διασφάλιση της προάσπισης των δικαιωμάτων των αποδεκτών υπηρεσιών υγείας.
Ωστόσο, στην πολύπαθη περιοχή της Β΄ Πειραιά, όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε εφτά (7) ΤΟΜΥ(2 στον Κορυδαλλό, 1 στη Νίκαια, 1 στο Ρέντη, 2 στο Κερατσίνι, 1 στη Δραπετσώνα) κι ένα (1) Κέντρο Υγείας στο Κερατσίνι, προσθέτοντας νέες δομές ΠΦΥ στα ήδη υπάρχοντα πέντε (5) Κέντρα Υγείας (Σαλαμίνα, Πέραμα, Νίκαια, Δραπετσώνα), ουσιαστικά υπολειτουργούν ή αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο την επιλογή ενίσχυσης των ιδιωτών παρόχων υγείας, αφήνοντας στη μοίρα του το ΕΣΥ. Μέσα στην πανδημική κρίση δεν ενίσχυσε με προσλήψεις και με υλικοτεχνική υποδομή το ΕΣΥ, απεναντίας μείωσε τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ, έθεσε σε διαθεσιμότητα με την απειλή της απόλυσης περίπου 7.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αρνείται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους του ΕΣΥ που στήριξαν το σύστημα της δημόσιας υγείας και σα να μην έφταναν όλα αυτά τώρα απεργάζεται και κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων μέσω συγχωνεύσεων.
Η προκήρυξη του Μαρτίου του 2021 για τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ ήρθε με δύο χρόνια καθυστέρηση κι ακόμα δεν έχει αναρτηθεί ο πίνακας των υποψηφίων για πρόσληψη ένα χρόνο μετά. Για τις επτά (7) και μόνο ΤΟΜΥ της Β΄ Πειραιά έχουν προκηρυχθεί προσλήψεις 43 ιατρών, 33 νοσηλευτών, 16 Κοινωνικών Λειτουργών, 36 Διοικητικών και 10 επισκεπτών υγείας. Από την προκήρυξη των κενών θέσεων αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και κανένας/καμία δεν έχει προσληφθεί, καμία ΤΟΜΥ δεν έχει ενισχυθεί, η δε 2η ΤΟΜΥ Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη δε διαθέτει ούτε ένα γιατρό κι ουσιαστικά έχει κλείσει!
Ανάλογες ελλείψεις καταγράφονται και στα Κέντρα Υγείας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι σήμερα στο 2ο ΚΥ της Σαλαμίνας υπηρετούν μόλις τέσσερις (4) γιατροί γενικής ιατρικής/παθολόγοι για ένα νησί που κατοικούν περί τις 70.000 μόνιμοι κάτοικοι και κατά τους θερινούς μήνες περισσότεροι από 200.000, δε γίνεται συνταγογράφηση, δεν υπάρχει φύλαξη και καθαριότητα τα Σαββατοκύριακα, ενώ ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στο νέο ΚΥ Κερατσινίου το οποίο υπολειτουργεί και στο ΚΥ Νίκαιας, σύμφωνα και με σχετική επιστολή του Δημάρχου, κ. Ιωακειμίδη, προς τον Υπουργό Υγείας, το οποίο διαθέτει μόνο έναν γιατρό γενικής ιατρικής κι έναν καρδιολόγο, για μία πόλη άνω των 120.000 μόνιμων κατοίκων.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει τους πολίτες που κατοικούν στη Β΄ Πειραιά κι όχι μόνο στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποδομές, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. κ.ά., αποδεικνύοντας ότι είναι μία κυβέρνηση που δεν την ενδιαφέρουν οι ανάγκες των πολιτών, αλλά που λειτουργεί ως «Μαξίμου Α.Ε.», αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των λίγων κι εκλεκτών φίλων της, μοιράζοντας αφειδώς δημόσιο χρήμα με αδιαφάνεια κι αναξιοκρατία.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:
1. Πότε θα προσληφθούν επιτέλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην προκήρυξη του Μαρτίου 2021 για την ενίσχυση των ΤΟΜΥ;
2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ στη Β΄ Πειραιά, μία περιοχή με βιομηχανική ζώνη και ισχυρή περιβαλλοντική επιβάρυνση;
3. Πότε θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού, υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της Β΄ Πειραιά;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ραγκούσης Γιάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρεμένος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία