Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«[...] Τραγουδάω τη ζωή, τραγουδώ τη λευτεριά,
όπως φυτρώνουν τα κρίνα στα...

χωράφια μας,
ελεύθερα, άγρια...»
Κάρλος Μαριγκέλα

Ποιητής, επαναστάτης, Άνθρωπος της αλληλεγγύης, κομμουνιστής, αλλά σαν τον δικό μας Σταυραητό της Αντίστασης τον ΠρώτοΚαπετάνιο Άρη, διαγράφηκε κι αυτός από το "κόμμα". Άφησε μια κληρονομιά Αντίστασης στον βραζιλιάνικο λαό και τους λαούς όλου του κόσμου!

Ο Carlos Marighella (5 Δεκέμβρη - 4 Νοέμβρη 1969), γεννήθηκε στη Βραζιλία από μια φτωχή οικογένεια, γιος ενός Ιταλού εργάτη με καταγωγή από την Εμίλια Ρομάνια Emilia και μιας Αφρο-Βραζιλιάνας, απόγονης δούλων.

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας (Partido Comunista Brasileiro) σε ηλικία 29 ετών. Παρά τα πολλά χρόνια στη φυλακή, το 1952 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Το 1953 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση, μετά στην Κίνα, όπου γνώρισε τον Μάο Τσε Τουνγκ.

Το 1964, οι ΗΠΑ εγκαθίδρυσαν μια στρατιωτική φασιστική χούντα, μια σκληρή ​​στρατιωτική δικτατορία, που εξαφάνισε όλα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, μείωσε δραστικά το δικαίωμα ψήφου και ουσιαστικά κατάργησε όλα τα πολιτικά δικαιώματα, βυθίζοντας τη χώρα σε ένα κλίμα βίας και τρομοκρατίας.

Σ' αυτήν την περίοδο άρχισαν οι αντιθέσεις μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας και του Carlos Marighella, ο οποίος, ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις του Φιδέλ Κάστρο, επέκρινε την αδυναμία του κόμματος να διεξάγει αποτελεσματική μάχη ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, την αποστροφή του κόμματος στον ένοπλο αγώνα. Είδε στον ένοπλο αγώνα τη μόνη λύση για τη δραματική κατάσταση που βίωνε ο λαός στη Βραζιλία.
Οι σχέσεις του Marighella με το κομμουνιστικό κόμμα διακόπηκαν οριστικά όταν, σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή κι απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βραζιλίας, όταν ο Marighella αρνήθηκε την απόφαση του κόμματος να μην μεταβούν στην Αβάνα για την Πρώτη Διάσκεψη των Olas (Primera Conferencia la Habana Comite Organizador de la Olas, Ιούλης-Αύγουστος 1967).

Ο Marighella πήγε στην Κούβα του Φιδέλ και κατάγγειλε στην ομιλία του στη Διάσκεψη, την αδράνεια του κόμματος, υποστηρίζοντας τη σοσιαλιστική Επανάσταση και την άνευ όρων υποστήριξή του στη στρατηγική του Κάστρο. Αυτή του η πράξη είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του Marighella από το κόμμα... Όπως ακριβώς συνέβη στον Άρη Βελουχιώτη για την υποταγή του ΚΚΕ στη Βάρκιζα.
Στην Κούβα, ο Marighella βίωσε το επαναστατικό κλίμα ευφορίας της επικείμενης ήττας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Βιετνάμ, αλλά και την πικρή απογοήτευση, αφού πίστεψε στη δυνατότητα δημιουργίας στη Λατινική Αμερική και στον τρίτο κόσμο «ένα, δύο, χίλια Βιετνάμ», τη σύλληψη και τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Βίωσε τη βαθιά θλίψη του Κουβανικού λαού εκείνες τις θλιβερές μέρες της 8ης και 9ης Οκτώβρη του 1967.
Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βραζιλία και πέρασε από τη θεωρία στη δράση. Ήταν ήδη ένας ώριμος άνδρας 56 ετών, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Με πίστη στις διεθνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές αρχές της Αβάνας και των Εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, έστελνε πολυάριθμα μηνύματα στον βραζιλιάνικο λαό και στους επαναστάτες ολόκληρης της ηπείρου, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής να συμπαραταχθούν με την Κουβανική Επανάσταση και να εφαρμόσουν "την παγκόσμια στρατηγική του ανταρτοπόλεμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ".
Το 1968 ίδρυσε τη Δράση Εθνικής Απελευθέρωσης (Azione di Liberazione Nazionaleο - ALN) για να ενώσει τις διαφορετικές επαναστατικές δυνάμεις της χώρας σε μια ενιαία οργάνωση, σε συνεργασία με το VPR (Vanguardia Popular Revolucionaria) και το MR8 (Movimento Revolucionario 8 de Outubro).

Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες αντάρτικες ενέργειες, το αντάρτικο πόλης ενάντια στην αιματηρή αμερικανοφασιστική δικτατορία της Βραζιλίας με παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις.
Ο Κάρλος έπεσε τη νύχτα της 4ης Νοέμβρη 1969, σε μια ενέδρα στο Σάο Πάολο. Επικεφαλής της ενέδρας ήταν ο πιο διάσημος βασανιστής της αμερικανοφασιστικής χούντας.
Ο θάνατός του Carlos Marighella γιορτάστηκε και προβλήθηκε στο έπαρκο από τη δικτατορία, καθώς θεωρούνταν «εχθρός Νο 1».
Ήταν ο πιο επικίνδυνος εχθρός της χούντας, όχι λόγω της πραγματικής απειλής που αποτελούσε ο ίδιος κι η οργάνωσή του, αλλά λόγω του παραδείγματός του.
Ήταν εκείνο ο Άνθρωπος, ο Επαναστάτης που έδωσε παράδειγμα, θυσιάστηκε για να είναι συνεπής με την πολιτική του, με τις αρχές της Επανάστασης.
Ατρόμητος επαναστάτης, πέθανε πολεμώντας για τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
«[...] Ο αντάρτης πόλης πρέπει να είναι ένα άτομο έτοιμο να αντισταθμίσει
το γεγονός ότι δεν έχει αρκετά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό...
[...] Το πρόβλημα που έθεσε ο Ιησούς δεν ήταν ότι ο πλούσιος είναι κακός,
ούτε ότι ο πλούσιος δεν είναι θρησκευόμενος,
αλλά ακριβώς το γεγονός ότι ο πλούσιος είναι πλούσιος,
ο πλούσιος είναι εκμεταλλευτής...
[...] Είμαστε αφοσιωμένοι μόνο στην επανάσταση!
»
Carlos Marighella
Στην Ελλάδα είναι γνωστός μέσω του έργου του "Το εγχειρίδιο του αντάρτη των πόλεων"
Το "Εγχειρίδιο" είναι από τα κείμενα εκείνα που, χωρίς υπερβολή, σημάδεψαν το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.
Αυτό το μικρό βιβλίο, χωρίς πολιτικές μεγαλοστομίες, λογοτεχνικές φιοριτούρες, πολύπλοκες "τεχνικές", συμβουλές και εξεζητημένες οδηγίες υπήρξε η Βίβλος για το σύνολο των οργανώσεων ένοπλης πάλης ανά την υφήλιο: απ τα αντάρτικα κινήματα της Λατινικής Αμερικής έως τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τον Ιαπωνικό Κόκκινο Στρατό
: Το εγχειρίδιο του αντάρτη των πόλεων
 
Top