Σε δυσθεώρητα, ιστορικά υψηλά βρίσκονται οι αγορές των ΗΠΑ, κάνοντας το short-selling μετοχών να φαντάζει ως ολοένα και πιο θελκτική επιλογή.
Την ίδια στιγμή, πολλοί «τυπώνουν χρήμα» μέσω της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ή της πώλησης non-fungible tokens (NFTs).

Η άκρατη αυτή αύξηση στο παρελθόν έχει αποδειχθεί χίμαιρα και σχεδόν πάντοτε καταλήγει σε βαρύγδουπο κραχ.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Financial Review, οι τιμές θα επιδείξουν απότομη διόρθωση, θα «διαλύσουν» τα χαρτοφυλάκια των κερδοσκόπων και θα προκαλέσουν οικονομική κρίση παρόμοια με την κατάρρευση της αγοράς των αμερικανικών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime mortgage bonds) του 2008.

Η άποψη των γκουρού του short selling

Κατά πάσα πιθανότητα, το sell-off των μετοχών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή, επερχόμενη κρίση. Το ίδιο έκαναν και οι short-sellers της κρίσης του 2008. Aνάμεσά τους, ονόματα όπως ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ John Paulson, μαζί με τους Michael Burry (The Big Short) και David Einhorn.
Ο Μichael Burry αναμένει τη «μητέρα όλων των κραχ» για τις meme μετοχές και τα κρυπτονομίσματα, ενώ έχει shortάρει το ΕΤF της ARK Innovation, επιχείρησης $25 δισ η οποία επενδύει σε γνωστές εταιρείες όπως Tesla, Teladoc Health, Roku και Coinbase. O Einhorn από την πλευρά του shortάρει μετοχές τεχνολογίας τις οποίες θεωρεί και ως «τεράστια φούσκα». Για τον John Paulson, «η αξία των κρυπτονομισμάτων θα μειωθεί στο μηδέν».

Η επιλογή τους φαίνεται ως λογική λόγω της μέχρι τώρα ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των κεφαλαιαγορών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 αμερικανικά funds που προσφέρουν shortάρισμα Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETF), options και Συμβολαίων Mελλοντικής Eκπλήρωσης (futures).

H ανάλυση του Bloomberg

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Βloomberg, Nir Kaissar, το ανεξέλεγκτο shortάρισμα αποτελεί λανθασμένη επιλογή, ενώ συμβουλεύει τους επενδυτές να διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Υποστηρίζει πως η αγορά θα βρεθεί σε ακόμη υψηλότερο σημείο, λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές με διαφοροποιημένες, μακροπρόθεσμες (long) τοποθετήσεις, σύμφωνα με τον Kaissar, θα βγουν κερδισμένοι αφού η αγορά δεν έχει ανώτατο όριο, αν και οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένες επισφαλείς μετοχές έχουν αυξημένο βαθμό ρίσκου. Το shortάρισμα μετατρέπει τα πλεονεκτήματα των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε μειονεκτήματα αφού κανείς δε μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το timing του κραχ. Η αγορά μπορεί να επιδεικνύει αναπτυξιακή τροχιά για αρκετά χρόνια πριν επιδείξει διόρθωση, όπως ακριβώς έκανε για πάνω από μία 10ετία πριν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.


Ως «αντίπαλο δέος» του τρίο των γνωστών short-sellers, ο Kaissar παραθέτει ονόματα όπως Warren Buffett, David Tepper και Chris Hohn, οι οποίοι συγκέντρωσαν τις περιουσίες τους μέσω long επενδύσεων. O Buffett, μάλιστα, έχει πολλάκις υπογραμμίσει πως «το shortάρισμα έχει καταστρέψει πολλούς». Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι γκουρού. Ο Einhorn αποκαλεί τις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας ως «φούσκα» από το 2014, ενώ έχει πολλές φορές shortάρει μετοχές της Τesla και του Netflix, χωρίς επιτυχία. Σε παρόμοιες κινήσεις έχει προβεί και ο Burry ο οποίος έχει shortάρει την Tesla. Ο Paulson έκλεισε το fund του πέρυσι, αφού δεν είχε καταφέρει να επαναλάβει το «θαύμα» των $26 δισ του 2008. 
 
Top