«Υποδέχομαι μία σπουδαία πολιτικό, που διαμόρφωσε σε μεγάλο μέρος την πολιτική της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης σχεδόν για δύο δεκαετίες», είπε η κα Σακελλαροπούλου.
«Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης για 16 χρόνια είμαι σίγουρη ότι σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά σας πρόσφερε και την ικανοποίηση να συμβάλλετε προσωπικά στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια», πρόσθεσε.
Η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε την κα Μέρκελ για τις προσπάθειες που κατέβαλε «για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη των διμερών μας σχέσεων και τη σταθερά φιλοευρωπαϊκή σας στάση σε μια σειρά ζητημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή».
Τόνισε, βέβαια, ότι υπήρξαν και στιγμές δυσκολίας και έντασης. «Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα», είπε.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στάθηκε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνη. Οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον».
Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μέρκελ: Πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί
«Οι σχέσεις μας έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις», δήλωσε με τη σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο διάλογος πάντα υπήρξε το κλειδί για την εξεύρεση λύσεων», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά, πρώτα η σταθεροποίηση του ευρώ και μετά μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν το μεταναστευτικό, όπου η Γερμανία και η Ελλάδα μπόρεσαν εποικοδομητικά να συνεργαστούν, όπως είπε.
Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η πανδημία ήταν μία πολύ δύσκολη κατάσταση για μία χώρα που είχε ήδη υποφέρει, όπως η Ελλάδα. Και σημείωσε πως ήταν πολύ καλό που δημιουργήθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
«Αυτό που μας έδωσε δύναμη σε αυτό το διάστημα ήταν το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί», είπε. Και πρόσθεσε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση σε σχέση με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.
Αναφερόμενη στην αποχώρησή της από την καγκελαρία, είπε ότι «θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο, αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».
moneyreview.gr